Maksuhäiriömerkintä

Velkojen tai laskujen maksamatta jättäminen voi johtaa luottotietojen menettämiseen eli maksuhäiriömerkintään luottotietorekisterissä.

Pelkkä maksun myöhästyminen ei vielä aiheuta maksuhäiriömerkintää, vaan sen voi saada vasta, jos velkoja tai laskuja ei ole maksettu maksumuistutusten tai -vaatimusten jälkeenkään. Velkojan pitää ilmoittaa velalliselle tai ainakin yrittää tavoittaa velallinen, jos tämä on vaarassa saada maksuhäiriömerkinnän. Ensimmäisestä maksuhäiriömerkinnästä luottotietorekisterin pitäjä ilmoittaa aina kirjallisesti.

Maksamattomien velkojen ja laskujen lisäksi maksuhäiriömerkintä voi tulla esimerkiksi käräjäoikeuden velkomustuomiosta, velkajärjestelyhakemuksen jättämisestä, yli kaksi vuotta jatkuneesta palkan ulosmittauksesta tai kun velallinen todetaan ulosotossa varattomaksi.

Maksuhäiriömerkinnän vaikutukset

Maksuhäiriömerkintä vaikuttaa yleiseen luottokelpoisuuteen: se vaikeuttaa uusien luottojen tai osamaksujen saamista, mutta usein myös vuokra-asunnon vuokraamista, puhelinliittymän avaamista tai vakuutuksen ottamista. Se voi myös estää työpaikan saamisen, jos työtehtäviin liittyy taloudellista vastuuta.

Merkintä ei vaikuta esimerkiksi vuokrasopimukseen, puhelinliittymään tai kotivakuutukseen, jos nämä sopimukset on tehty ennen maksuhäiriömerkintää ja niiden maksut hoidetaan ajallaan.

Maksuhäiriömerkintöjen voimassaoloajat vaihtelevat, mutta tavallisimmin merkintä säilyy rekisterissä 2–3 vuotta. Lisätietoa maksuhäiriömerkinnöistä ja niiden poistumisesta (oikeuspalveluvirasto.fi).

Luottotietorekisterit

Voimassa olevat maksuhäiriömerkinnät ja niiden voimassaoloajat voi tarkistaa luottotietorekisteriotteelta. Tiedot voi tarkistaa maksutta kerran vuodessa. Tätä useammin tehdyistä tarkistuksista rekisterinpitäjä saattaa periä maksun.

Oma luottokielto

Oma luottokielto on ennakolta asetettu rajoite, joka vaikeuttaa uusien luottojen saamista ja auttaa pysäyttämään velkakierteen. Se estää myös muita ottamasta velkaa luottokiellon asettaneen henkilön nimissä. Tämä on tärkeää esimerkiksi silloin, kun on epäilys siitä, että henkilötietoja on joutunut vääriin käsiin.

Luottotietorekistereitä ylläpitävillä tahoilla on kullakin omat järjestelmänsä. Suositeltavaa on tehdä luottokielto niihin kaikkiin. Positiiviseen luottotietorekisteriin luottokiellon voi tehdä maksutta, muissa rekistereissä kielto on maksullinen.