Sökande av ändring i domstolens avgörande

I de flesta fall måste parten först ansöka om tillstånd till fortsatt handläggning hos hovrätten. Om tillstånd inte beviljas, blir tingsrättens avgörande bestående.

Tingsrätten skickar parterna närmare anvisningar om sökande av ändring som bilaga till beslutet eller domen.

Parter i ett brottmål är brottsoffret, om han eller hon har yrkanden i målet, den åtalade samt åklagaren. Parter i ett tvistemål är käranden, det vill säga den person som har anhängiggjort ärendet, samt svaranden mot vilken käranden har framställt sitt yrkande.

Missnöjesanmälan och besvär

Den som söker ändring ska först anmäla missnöje med tingsrättens avgörande inom sju dagar från det att avgörandet meddelades. Missnöje ska anmälas till den tingsrätt som har meddelat beslutet eller domen. Anmälan kan göras muntligt eller skriftligt.

Besvär ska anföras inom 30 dagar från det att tingsrätten gav sitt avgörande. Om missnöjesanmälan och besvär inte har anförts inom utsatt tid, blir tingsrättens avgörande bestående.

Om den andra parten i rättsfallet söker ändring, kan även motparten överklaga tingsrättens avgörande, även om parten ursprungligen var beredd att nöja sig med tingsrättens avgörande. Denna besvärsmöjlighet kallas motbesvär.

Handläggning i hovrätten

Beredningen av ärendet i hovrätten inleds när besvärsskriften anländer till hovrätten. Om tillstånd till fortsatt handläggning inte behövs eller om tillstånd beviljas, fortsätter hovrätten behandlingen av ärendet.

Hovrätten behandlar mål och ärenden antingen i skriftligt eller muntligt förfarande. Om muntlig förberedelse eller huvudförhandling ordnas i ärendet, kallar rätten alltid ändringssökanden och de övriga parterna till platsen enligt behov. Vid huvudförhandlingen kan även vittnen höras. Mer information om handläggningen av ärenden i hovrätten (tuomioistuimet.fi).

Tvister som behandlas i hovrätten kan också tas upp till medling. Mer information om medling i domstol.

Hovrätten meddelar i allmänhet sitt avgörande inom 30 dagar från huvudförhandlingen. Avgörandet kan verkställas genast, alltså till exempel en skuld som har förordnats för betalning kan drivas in genom utsökning.

Sökande av ändring i hovrättens avgörande

Ändring i hovrättens avgöranden söks hos högsta domstolen. I allmänhet krävs besvärstillstånd för detta.

Hovrätten fogar till sitt avgörande en besvärsanvisning som anger hur den som är missnöjd med avgörandet ska gå vidare i ärendet. Besvärsskriften ska tillställas hovrätten inom 60 dagar från hovrättens avgörande. Mer information om handläggningen av ärenden i högsta domstolen (korkeinoikeus.fi).

Extraordinärt ändringssökande

Högsta domstolen kan i vissa fall undanröja eller återbryta domstolens slutliga avgörande, det vill säga ett avgörande som vunnit laga kraft, eller återställa den försuttna tiden. Detta är möjligt till exempel när det framkommer nytt bevismaterial i ärendet efter att avgörandet har fattats eller när det konstateras att avgörandet i efterhand har grundat sig på en osann utsaga eller falsk handling. Mer information om extraordinärt ändringssökande (korkeinoikeus.fi).