Fordringsmål
Om gäldenären inte betalar sin skuld frivilligt kan skuldärendet föras till tingsrätten. Gäldenären kan i rätten medge att skulden är befogad eller bestrida sitt ansvar för skulden. Det första alternativet kallas ostridigt fordringsmål och det senare tvistigt fordringsmål.
Ostridigt fordringsmål, dvs. summariskt tvistemål
Största delen av fordringsmålen är ostridiga, dvs. så kallade summariska tvistemål. Ostridighet innebär att borgenären och gäldenären är överens om att det finns en skuld, men att betalningen trots detta inte har skötts enligt överenskommelse.
Summariskt innebär att denna typ av ärenden kan behandlas utan en omfattande rättegång, eftersom försummelse att betala i allmänhet beror på insolvens och inte på att grunden för själva skulden bestrids. De vanligaste fordringsärendena är hyresfordringar, konsumentkrediter, telefon- och elfakturor samt vräkningar.
Käranden, dvs. den som yrkar på betalning, kan anhängiggöra en sådan avtalsbaserad och mycket tydlig fordring i tingsrätten genom en mer begränsad talan än normalt. När ärendet har inletts i tingsrätten behandlas det i allmänhet skriftligen. Mer information om summariska tvistemål (tuomioistuimet.fi).
Tvistigt fordringsmål
Det är fråga om ett tvistigt fordringsmål när gäldenären helt bestrider att hen är ansvarig för den yrkade betalningen. Gäldenären kan bestrida att hen är rätt person att betala skulden, bestrida avtalet eller betalningsskyldigheten eller anse att betalningsbeloppet är felaktigt.
Ett tvistigt fordringsmål behandlas i tingsrätten vid muntlig eller skriftlig förhandling. Man kan också sträva efter att medla i ärendet mellan parterna. Mer information om behandlingen av tvistemål.
Domstolens avgörande i ett fordringsmål
När domstolen meddelar sitt avgörande i ett fordringsmål blir skulden utsökningsbar. Detta innebär att borgenären kan ansöka om utsökning av skulden, varefter skuldbeloppet kan utmätas ur gäldenärens lön eller egendom. Mer information om utsökning.