Boende

Meningsskiljaktigheter mellan en hyresgäst och hyresvärd gäller ofta bostadens skick, obetalda hyror eller återbetalning av hyresgarantin. Vid bostadsköp kan meningsskiljaktigheter orsakas av brister eller fel i bostaden eller fastigheten som avslöjas efter köpet.

Hyresboende

Uthyrning av en bostad grundar sig på ett avtal mellan hyresgästen och hyresvärden. Hyresgästen är skyldig att betala den avtalade hyran i tid och ta hand om bostaden omsorgsfullt. Hen ansvarar dock inte för slitage som orsakas av normal användning av bostaden.

Hyresgästen ska kontakta hyresvärden om bostaden skadas eller om det uppdagas brister som hyresvärden ansvarar för att åtgärda. För alla renoverings- och ombyggnadsarbeten i bostaden behövs tillstånd av hyresvärden.

Förskottshyra eller hyresförskott är hyra som betalats på förhand. Hyresgarantin är en garantisumma som tryggar till exempel riskerna med att bostaden skadas. Hyresgästen betalar garantin till hyresvärden när hyresavtalet inleds. Säkerheten återbetalas till personen när hyresavtalet upphör, om hyrorna har betalats, bostaden har lämnats i gott skick och slutstädningen har gjorts.

Höjning av hyran

Hyresvärden kan höja hyran om möjligheten till höjning har avtalats i hyresavtalet eller på annat sätt med hyresgästen. Hyresgästen ska underrättas om höjningen minst två månader på förhand.

I hyresavtalet ska också antecknas grunden för hyreshöjningen. Grunden kan till exempel vara en indexbunden förhöjning, en procenthöjning eller en höjning i euro.

Uppsägning av hyresavtal

Uppsägningstiden för hyresavtalet är

  • en månad när hyresgästen säger upp avtalet
  • tre månader när hyresvärden säger upp avtalet och hyresförhållandet har varat mindre än ett år
  • sex månader när hyresvärden säger upp avtalet och hyresförhållandet har varat minst ett år

Om hyresavtalet är tidsbundet upphör det den dag som nämns i avtalet. Det kan sägas upp tidigare endast i undantagsfall.

Hävning av hyresavtal

Hyresvärden kan häva hyresavtalet om hyresgästen har brutit mot villkoren i hyresavtalet, till exempel genom att upprepade gånger ha underlåtit att betala hyran eller levt ett störande liv i bostaden.

Om hävning av hyresavtalet beror på obetalda hyror, kan avtalet hävas med omedelbar verkan. Om orsaken är ett störande liv eller dålig skötsel av bostaden, ska hyresgästen först ges en skriftlig varning och möjlighet att korrigera sitt agerande.

Köp av bostad eller fastighet

Innan ett köpbeslut fattas är det viktigt att utreda bostadens eller fastighetens skick och dess verkliga pris. Om det är fråga om ett bostadsaktiebolag är det skäl att också utreda bolagets ekonomiska situation, liksom om bolagets tomt är egen eller arrenderad. Dessutom ska köparen fundera på sin egen betalningsförmåga så att den egna ekonomin inte blir för spänd på grund av bostadslånet.

Ett köpeanbud som har getts för en bostad eller fastighet är bindande, om inte orsakerna till att anbudet kan återkallas har antecknats separat. Ett sådant skäl kan till exempel vara att få ett bostadslån till rimligt pris eller att göra en konditionsgranskning.

Säljaren har rätt att besluta hurdant köpeanbud hen godkänner för den bostad eller fastighet hen säljer. I det skede då säljaren har godkänt anbudet kan hen i allmänhet dra sig ur köpet endast genom att betala avtalsvite.

Ny bostad

Om det är fråga om en ny bostad ska säljaren ordna en inflyttningsgranskning innan någon flyttar in i bostaden. Dessutom är säljaren skyldig att ordna en årsgranskning cirka ett år efter att den nya bostaden tagits i användning. Säljaren ansvarar för att korrigera felaktigheter och brister som upptäckts vid inflyttningsgranskningen och årsgranskningen.

Den som köper en bostad är skyldig att kontrollera bostadens skick och meddela säljaren om eventuella fel inom skälig tid. Efter årsgranskningen ansvarar säljaren endast för dolda fel, dvs. sådana saker som har funnits i bostaden redan vid försäljningstidpunkten, men som inte har kunnat upptäckas tidigare.

Om säljaren inte avhjälper felen i bostaden eller om det inte är möjligt att avhjälpa felen, kan köparen kräva prisavdrag eller i yttersta fall hävning av köpet.

Begagnad bostad

Den som säljer en begagnad bostad ska ge köparna och förmedlarna all sådan information om bostaden som kan påverka köpet. Sådan information är till exempel eventuella brister och fel i bostaden samt renoveringar som planeras i bostadsaktiebolaget. Den som säljer bostaden ska också ha aktuella dokument om bostadsaktiebolagets ekonomiska situation.

Den som köper en bostad bör noggrant bekanta sig med allt material som fås om bostaden. Om det efter köpet upptäcks ett fel i bostaden som borde ha upptäckts vid förhandsgranskningen, kan gottgörelse inte krävas i efterhand.

Om ett fel upptäcks i bostaden efter köpet, ska köparen underrätta säljaren om detta inom skälig tid och senast inom två år från köpslutet eller överlåtelsen av bostaden. Köparen kan på grund av felet kräva prisavdrag eller i yttersta fall hävning av köpet.

Egnahemshus

Säljaren av ett egnahemshus ansvarar för att uppgifterna om huset, dess tomt och miljö är riktiga och tillräckliga. Köparen å sin sida ska noggrant kontrollera huset, eventuella utomhusbyggnader, tomten och dess gränser. Innan beslutet fattas bör köparen bekanta sig med lagfarts- och gravationsbeviset samt fastighetsregisterutdraget.

Det är ofta nödvändigt att göra en konditionsgranskning när man köper ett egnahemshus. Efter köpet kan hen inte längre åberopa något som borde ha upptäckts vid förhandsgranskningen. Man bör dock komma ihåg att alla dolda fel inte avslöjas ens vid en sedvanlig konditionsgranskning.

Om det finns fel i fastigheten, ska köparen göra en felanmälan till säljaren inom skälig tid och senast inom fem år från köpslutet eller överlåtelsen av bostaden. Köparen kan på grund av felet kräva prisavdrag eller i yttersta fall hävning av köpet.

Undersökningen av sanitära olägenheter, såsom problem med inomhusluften, har i lagen ålagts den kommunala hälsoinspektören, men i praktiken beställer fastighetsköparen en expert på byggnadshälsa för att undersöka köpeobjektet. Mer information om utredning av problem med inomhusluften (thl.fi).

Avgörande av meningsskiljaktigheter

Det lönar sig i första hand att försöka lösa meningsskiljaktigheter som gäller boendet mellan parterna. Man kan be konsumentrådgivningen om råd för att lösa meningsskiljaktigheter. Om båda parterna i köpet är privatpersoner kan konsumentrådgivningen endast ge rådgivning på allmän nivå. Till konsumentrådgivningens webbsidor.

Konsumenttvistenämnden ger också rekommendationer i tvister mellan privatpersoner som gäller boende och bostads- eller fastighetsköp. Till konsumenttvistenämndens webbsidor.

Olika aktörer erbjuder medlingstjänster för att lösa meningsskiljaktigheter. Även i tingsrätten är det möjligt att förhandla vid medling i domstol.

Om meningsskiljaktigheten inte heller kan lösas genom medling, kan tvistemålet föras till tingsrätten för avgörande.