Vahingonkorvaukset rikosasiassa

Tuomioistuin voi määrätä tuomitun maksamaan vahingonkorvausta henkilö- tai esinevahingosta. Korvauksia voi olla mahdollista saada myös vakuutusyhtiöltä, Kelasta tai rikosvahinkokorvauksena Valtiokonttorista.

Vakuutusyhtiöiden korvausehdot vaihtelevat, ja niistä saa parhaiten tietoa omasta vakuutusyhtiöstä.

Tuomioistuimen määräämä vahingonkorvaus

Rikoksesta tuomittu voidaan oikeudessa määrätä maksamaan rikoksen uhrille korvausta esimerkiksi varastetusta tai vahingoitetusta omaisuudesta, vammasta, tilapäisestä tai pysyvästä haitasta, sairaanhoitokuluista ja ansionmenetyksestä.

Joissain tapauksissa uhrilla voi olla oikeus saada korvausta myös kärsimyksestä. Tällöin on tavallisesti kysymys henkilökohtaisen koskemattomuuden vakavasta loukkaamisesta.

Kun asiaa käsitellään oikeudessa, rikoksen uhri voi esittää korvausvaatimuksen, joka käsitellään yhdessä rikossyytteen kanssa. Esimerkiksi lääkärikäynneistä ja omaisuuteen liittyvistä kuluista on hyvä olla kuitit tallessa, jotta rikoksesta aiheutuneet kulut on helpompi todistaa. Usein poliisi tiedustelee rikoksen uhrilta korvausvaatimuksia alustavasti jo ennen oikeuskäsittelyä, mutta yleensä vaatimukset pitää vahvistaa tai ilmoittaa uudestaan käräjäoikeudelle.

Jos rikoksesta tuomittu määrätään maksamaan vahingonkorvausta, rikoksen uhrin on sovittava korvausten maksujärjestelyistä itse. Hän voi ottaa yhteyttä suoraan tuomittuun korvausten saamiseksi. Toinen vaihtoehto on hakea tuomion ulosottoa, jolloin ulosottoviranomainen huolehtii korvausten perimisestä.

Rikosvahinkokorvaus

Rikoksen uhri voi hakea Valtiokonttorilta rikosvahinkokorvausta. Korvaus valtion varoista on kuitenkin aina toissijainen. Sitä voi saada, ellei korvausta saada perityksi tuomitulta eikä vahingonkorvausta makseta esimerkiksi vakuutuksesta tai Kela-korvauksena.

Uhri voi saada korvausta vain, jos hän on tehnyt rikosilmoituksen. Jos rikosasia käsitellään käräjäoikeudessa, korvausta voi hakea oikeuden päätöksen jälkeen. Korvausta voi kuitenkin hakea myös silloin, kun rikoksen tekijää ei ole saatu kiinni tai asiaa ei muusta syystä ole käsitelty tuomioistuimessa tai sovittelussa.

Valtio perii rikoksen uhrille maksetun korvauksen takautuvasti rikoksesta tuomitulta. Perinnän hoitaa Oikeusrekisterikeskus. Lisätietoa rikosvahinkokorvauksesta (valtiokonttori.fi).