Ansökan om tillstånd
Lagen om rättegångsbiträden med tillstånd trädde i kraft den 1 januari 2013. Enligt lagen ska andra rättegångsombud och rättegångsbiträden än advokater och offentliga rättsbiträden ha ett tillstånd för att vara verksam som rättegångsombud och rättegångsbiträde i de allmänna domstolarna. Vid förvaltningsdomstolarna krävs tillstånd i barnskyddsärenden.
Ett ombud eller ett biträde som avlagt juristexamen och som står i arbets- eller tjänsteförhållande till sakägaren behöver inte ett tillstånd. Inte heller en jurist som arbetar för en arbetsmarknadsorganisation behöver tillstånd för att sköta ärenden som gäller anställningsförhållanden. Ostridiga ansökningsärenden och fordringsmål samt jordrättsmål kan fortfarande skötas också av andra än jurister. Däremot ger nära släktskap inte längre direkt rätt att agera som ombud eller biträde i rätten.
Domstolarna har till uppgift att förvissa sig om att en person som anmält sig som rättegångsbiträde med tillstånd har ett gällande tillstånd. Domstolarna avgör i varje enskilda fall om biträdet behöver ett tillstånd för sin uppgift.
Att ansöka om tillstånd
Ett tillstånd ska sökas skriftligen hos rättegångsbiträdesnämnden, som behandlar och avgör ansökan. Enligt 6 § i lagen om rättegångsbiträden med tillstånd ska sökanden till sin ansökan foga den utredning som behövs för att avgöra den.
Nämnden sammanträder cirka en gång i månaden. Sökanden bör beakta att ansökningarnas behandlingstid varierar beroende på antalet inlämnade ansökningar och de kompletterande utredningar som en enskild ansökan förutsätter. För att nämnden ska hinna behandla en ansökan på sitt möte krävs i regel att nämnden har tagit emot ansökan minst en vecka före sammanträdet. Om nämnden är tvungen att begära komplettering eller ytterligare utredningar är behandlingstiden längre.
Nämnden rekommenderar att den vidstående blanketten som nämnden har utformat används vid ansökan om tillstånd (blanketten hittar du som bilaga på sidan). Blanketten ska fyllas i noggrant, så att sökanden inte behöver sända ytterligare utredningar eller komplettera ansökan senare. För att främja en smidig behandling av ansökningarna rekommenderas också att sökandena bekantar sig med informationen på ansökningsblanketten och på denna webbplats. I ansökan ska man uppge bland annat vissa brottmålsdomar, uppträdandeförbud, disciplinära påföljder som tillsynsnämnden förordnat och skuldsättning. Sökanden ska intyga att uppgifterna i ansökan och dess bilagor är riktiga och att sökandens handlingsbehörighet inte har begränsats.
Ansökan med bilagor kan sändas till rättegångsbiträdesnämnden per post eller e-post
(oikeudenkayntiavustajaltk(at)oikeus.fi).
Vid sändning av e-post ersätts beteckningen (at) med tecknet @.
Ansökningsformular
Använda blankett med följande anvisningar:
- Spara blanketten genom att klicka på länken till blanketten med höger musknapp och välja ”Spara objektet som”.
- När du har sparat blanketten kan du öppna och fylla i den.
- Därefter kan du skriva ut den ifyllda eller en tom blankett. Du kan också spara den ifyllda blanketten i pdf-format och skicka den vidare som bilaga till ett e-postmeddelande.