Böter och påföljder av straffkaraktär

Tingsrätten och åklagaren kan förelägga ett bötesstraff för olika brott. Även polisen, tullen, gränsbevakningsväsendet och vissa andra myndigheter kan förelägga böter eller ordningsbot. För mindre trafikförseelser påför polisen en avgift för trafikförseelse.

Böter och avgifter för andra påföljder betalas till Rättsregistercentralen.

Påföljder som påförts av polisen och åklagaren

Avgift för trafikförseelse

Påföljden för förseelser i väg- och sjötrafik kallas avgift för trafikförseelse.

Avgift för trafikförseelse kan påföras till exempel för fortkörning, användning av mobiltelefon under körning eller underlåtelse att iaktta ett vägmärke. Avgift kan också påföras en person som rör sig till fots eller med cykel.

Inkomsterna påverkar inte storleken på avgiften för trafikförseelse. Avgift för trafikförseelse är inte böter, utan en administrativ påföljd för lagstridigt handlande. Mer information om avgiften för trafikförseelse (poliisi.fi)

Ordningsbot

Ordningsbot kan föreläggas till exempel för alkohol- och ordningsförseelser samt för innehav av ämnen och föremål som lämpar sig för att skada någon annan. Ordningsbotens belopp är fast, dvs. den bötfälldes inkomster påverkar inte dess storlek. Mer information om ordningsbot (syyttajalaitos.fi)

Bötesföreläggande

Brott som leder till bötesföreläggande är bland annat största delen av trafikbrotten, framförande av fortskaffningsmedel utan körrätt och snatteri.

Bötesföreläggandet kan vara högst 20 dagsböter. Dagsboten beräknas på grundval av den bötfälldes inkomster. Mer information om bötesföreläggandet (syyttajalaitos.fi).

Dagsboten utgör 1/60 av den bötfälldas genomsnittliga nettomånadsinkomst. Till nettomånadsinkomsten räknas alla skattepliktiga förvärvs- och kapitalinkomster, anställningsförmåner samt till exempel pension och största delen av de sociala förmånerna. Innan dagsboten räknas ut görs ett baskonsumtionsavdrag på 255 euro från månadsinkomsten. Dagsbotens minsta möjliga belopp är 6 euro. Polisens dagsbotsräknare (poliisi.fi)

Strafföreläggande

Ett strafföreläggande kan endast utfärdas av en åklagare. Polisen ger först den som begått en förseelse ett bötesyrkande, varefter ärendet överförs till åklagaren för avgörande.

Strafföreläggandet fås för förseelser för vilka ett straff på över 20 dagsböter ska utfärdas eller som inte hör till polisens behörighet. Ett strafföreläggande utfärdas också om polisen och den bötfällde inte når samförstånd om den bötfälldes inkomster och den bötfällde önskar lämna en påföljdsutredning om sin förändrade betalningsförmåga. Mer information om strafföreläggande och påföljdsutredning (syyttajalaitos.fi)

Om den bötfällde inte samtycker till att ärendet handläggs i skriftligt bötesförfarande, kan myndigheten ge ett straffyrkande. Det kommer slutligen att behandlas i tingsrätten. Mer information om straffyrkande (syyttajalaitos.fi)

Böter och påföljder som domstolen förelägger

Dagsbot

Domstolen kan förelägga bötesstraff i brottmål eller tvistemål. Då uppbärs böterna som dagsböter.

Förvandlingsstraff

Bötesstraff som förordnats av domstolar kan förvandlas till fängelse, om böterna inte betalas. Vid förvandlingsstraff förvandlas 4 dagsböter till fängelse i 1 dag.

Övriga böter

Domstolen kan förelägga vite för att förstärka en befallning eller ett förbud. Vitet förfaller till betalning om föreläggandet eller förbudet inte iakttas ens efter domstolens förordnande.

Ordningsbot kan föreläggas en person som vid domstolens sammanträde inte iakttar ordförandens föreskrifter eller annars uppträder olämpligt där. Mer information om böter (oikeusrekisterikeskus.fi)

Förverkandepåföljd

Förverkandepåföljd innebär att egendom som använts vid eller erhållits genom ett brott förverkas till staten utan ersättning. Sådan egendom inkluderar ekonomisk vinning som erhållits genom brott. Även brottsverktyg, såsom ett eggvapen eller skjutvapen eller en dator, eller brottets objekt och brottets produkter kan förverkas till staten. Brottets objekt och produkter kan till exempel vara byte från tjuvjakt eller förfalskade produkter.

Böter som förelagts utomlands

En påföljd som påförts i ett annat nordiskt land och böter som förelagts i ett annat EU-land överförs till Finland för indrivning, om de inte har betalats. Rättsregistercentralen ansvarar för indrivningen av böter.

Påföljd som har bestämts i ett annat nordiskt land (oikeusrekisterikeskus.fi)

Böter som har bestämts i ett annat EU-land (oikeusrekisterikeskus.fi)

Betalning av böter

Domstolen, polisen eller någon annan myndighet ger den bötfällde en giroblankett med vilken böterna kan betalas. Betalningsmottagare är Rättsregistercentralen.

Vid betalning av böter är det viktigt att använda blankettens referensnummer och kontouppgifter så att betalningen riktas rätt. Mer information om betalning av böter (oikeusrekisterikeskus.fi)

Om Rättsregistercentralen inte har fått betalningen senast på förfallodagen, skickas en betalningsuppmaning. Om böterna inte heller betalats fram till förfallodagen på betalningsuppmaningen, överförs ärendet till utsökning. Därefter sköts ärendet av utsökningsmyndigheten. Mer information om utsökning (ulosottolaitos.fi)