Teksti: Eija Mikkonen Kuvat: Finlandia-talo Oy:n videotallenteesta

Oikeusavun ja edunvalvonnan tasavuosia juhlittiin Finlandia-talolla

Oikeusavun siirtymisestä valtiolle tuli kesällä kuluneeksi 20 vuotta, edunvalvonta puolestaan juhlii 10-vuotista taivaltaan valtiolla tammikuussa. Pyöreiden vuosien kunniaksi koko oikeusavun ja edunvalvonnan henkilöstö sekä sidosryhmien edustajia kutsuttiin yhteiseen vuosijuhlaan, joka järjestettiin 3. syyskuuta Finlandia-talossa.

Apulaisosastopäällikkö Merja Muilu, oikeusministeriö

Juhlaohjelma koostui puheista ja tarinoista, hyvästä ruuasta, huumorista ja musiikista. Todellisen juhlatunnelman kuitenkin loi 500-päinen juhlaväki.

Illan juontajana toimi apulaisosastopäällikkö Merja Muilu oikeusministeriöstä. Ensimmäisenä juhlapuhujana lavalle kutsuttiin oikeusministeri Antti Häkkänen.

– On ilo olla täällä juhlistamassa teidän kanssanne oikeusavun ja edunvalvonnan tasavuosia oikeusministeriön hallinnonalalla, ministeri Häkkänen aloitti tervehdyksensä.

– Oikeusavun ja edunvalvonnan rooli oikeusturvan toteutumisen kannalta on hyvin tärkeä. Ilman oikeusturvaa ei ole olemassa luottamusta; ja ilman luottamusta – niin yksilöiden välistä luottamusta kuin kansalaisten luottamusta julkiseen valtaan – ei ole myöskään yhteiskuntaa siinä muodossa kuin me sen tunnemme. Tässä mielessä teidän työpanoksenne arvoa koko yhteiskunnan ja oikeusvaltion jatkuvuudelle on syytä korostaa.

Ministeri kiitteli henkilöstön panosta toimialojen siirroissa valtiolle ja uskoi myös talous- ja velkaneuvonnan siirtämisen oikeusaputoimistojen vastuulle vuoden vaihteessa onnistuvan hyvin.

– Oikeusavun ja edunvalvonnan organisaatiomuutosten onnistuminen valaakin uskoa siihen, että menestyksekäs sopeutuminen uusiin tilanteisiin on mahdollista, mikäli muutokset toteutetaan asiantuntevasti ja henkilöstöä kuunnellen.

Oikeusministeri Antti Häkkänen

Miten oikeusavustajat ja edunvalvojat ovat tämän ajan kokeneet?

Seuraavaksi estradille kuulutettiin johtava julkinen oikeusavustaja Tapio Maakanen Oulun oikeusaputoimistosta ja yleinen edunvalvoja Marita Toivanen Lapin edunvalvontatoimistosta.

– Itse tulin oikeusapuun 1.5.2001 muutaman asianajotoimiston kautta, muistelee Maakanen.

– Oikeusavustajan työhön tykästyin heti. Oikeusavustajan työ on perusjuridiikkaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Alussa huomasin aika äkkiä, että ihmisten tietämys oikeusavusta oli vähäistä. Omaa roolia ja tekemistä sai asiakkaille moneen kertaan selitellä. Ja jos asiakkaan kanssa tuli näkemyseroja asian hoitamisen suhteen, niin aika usein kuuli, että "minäpä lähden tästä oikean asianajajan luo, kun sinä et tunnu osaavan asiaa hoitaa".

– Merkillepantavaa on 20-vuodessa tapahtunut toimintaympäristön muutos.

– Asiakkaiden keskittyminen väestökeskuksiin on lisännyt asioiden monimuotoisuutta ja tarvetta kehittää palvelukonseptia. Samalla toki herää huoli syrjäseutujen ihmisten oikeusapupalveluiden saatavuudesta.

– Monikulttuurisuus, kansainvälisyys, digitaalisuus ovat tätä päivää. Ennen toimittiin paperilla ja muutoinkin manuaalisesti. Sähköpostia tuli kavereilta. Nyt sitä tulee kaikilta mahdollisilta tahoilta. Neljän viikon loman aikana saattaa sähköpostia tulla yli 300 kappaletta.

– Laskeskelin tuossa äkkiseltään, että käytössä on tai on ollut ainakin 39 eri sovellusta. Saa siinä pieni virkamies opiskella.

– Tässä sovelluksien viidakossa pitää kuitenkin muistaa, että asiakas on meille tärkein. Olemme pienen ihmisen asialla, Maakanen muistuttaa.

Juhlayleisöä Filnadia-talolla

– Yksi tärkeä asia mikä edunvalvonnassa on kymmenvuotisen valtiolla olemisen aikana muuttunut, tulee esille oikeastaan juuri tästä illasta. Se, että olemme nyt juhlimassa nimenomaan Finlandia-talossa ja näissä juhlavissa puitteissa, kertoo siitä, että meitä arvostetaan. Ja se tuntuu todella hyvältä, Toivanen tunnustaa.

– Aiemmin edunvalvoja teki vähän kaikkea laidasta laitaan, nyt perustehtävä on selkiytynyt. Laadukasta edunvalvontaa pohdittiin kehittämistyöryhmässä ja pohdinnan tuloksena syntyi Edunvalvonnan käsikirja.

– Jos pitäisi sanoa, mikä on parasta valtiolla, sanoisin ensinnäkin koulutus, joka on laadukasta ja joka lähtee nimenomaan meidän tarpeistamme.

– Toisena tasokkaat työvälineet. Nimittäin toisin kuin saatetaan ajatella, valtio ei suinkaan kulje kehityksestä jäljessä. Lapin edunvalvontatoimistossa toteutetun etäpalvelukokeilun ansiosta on tuntunut, että olemmekin itse asiassa kehityksen kärjessä.

Yleinen edunvalvoja Marita Toivanen, Lapin edunvalvontatoimisto

Puhujien muistelmat sorvin äärestä olivat kyllä jo saaneet juhlayleisön nauruaplodeeraamaan, mutta varsinainen riemu alkoi, kun imitaattori Jarkko Tamminen marssitti lavalle niin Tarja Halosen, Sauli Niinistön, Andy McCoyn, Paula Koivuniemen kuin Tommi Mäkisenkin kertomaan kokemuksistaan oikeusavussa ja edunvalvonnassa.

Loppuillan ohjelman nuotitti Jean S. –orkesteri. Suosikki-iskelmä raikuu, tanssijalka vipattaa, miten voisi ilta paremmin päättyä?

Jean S. -orkesteri

– Tämä juhla oli kiitos henkilökunnalle hyvin tehdystä työstä, toteaa oikeusministeriön koulutusasiantuntija Minna Sipola, joka koulutuskoordinaattori Satu Ojalan kanssa vastasi tilaisuuden järjestämisestä.

– Halusimme järjestää koko henkilöstön juhlan. Rennon tunnelman takaamiseksi pukukoodiksi valittiin smart casual, ja puhujiksi kutsuttiin henkilöitä, jotka tätä työtä tekevät. Tavoitteenamme oli leppoisa yhdessäolo ja se tavoite saavutettiin. Suurin kiitos siitä kuuluu juhlaväelle, he tekivät juhlan.

Jarkko Tamminen ja koulutusasiantuntija Minna Sipola, oikeusministeriö

Yleinen edunvalvonta 10v. valtiolla

Oikeusapu 20v. valtiolla

Kuvia ei saa käyttää ilman lupaa. Tekstiä lainatessa on mainittava kirjoittajan nimi ja lähde: oikeusministeriön Oikeus.fi:n Arkea&Ajatuksia -sivut www.oikeus.fi/arkeajaajatuksia

 
Julkaistu 5.12.2018