Arkea ja ajatuksia » Oikeudella töissä » Haastemies Jorma Mäkiranta, Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus

Teksti ja Kuva: Jorma Mäkiranta

Haastemies Jorma Mäkiranta, Etelä-pohjanmaan käräjäoikeus

Haastemiehen toimenkuvaan kuuluu kaikkien sellaisten asiakirjojen tiedoksiantaminen, joilla voi olla jokin oikeudellinen merkitys sekä muut laamannin tai haastemiesten esimiehen määräämät tehtävät.

Ensisijaisesti tiedoksiannot suoritetaan joko puhelimitse, vastaanottotodistuksella tai henkilökohtaisesti tapaamalla tiedoksisaaja. Muita tehtäviä ovat käräjäpäivystys ja velkomusasioiden valmistelu. Haastemies ei kuulu työaikalain piiriin, mikä tarkoittaa sitä, että haastemiehen on toimittava yleisen virka-ajan ulkopuolellakin.


Maanantai

Ulkona satoi hieman lunta, kun aamulla saavuin Alavuden istuntopaikalle. Klo 7.50 avasin tietokoneen ja aloin merkitä viikonloppuna annetut tiedoksiannot koneelle ja samalla tulostin saapuneen haasteet. Tein pienen haastereissun lähialueelle ja totesin, että erään rivitalon eteen oli lumeen jäänyt merkkejä asukkaan kulkemisesta. Tällä kertaa haastaminen ei onnistunut, mutta nyt tiedän, että siellä on asukas.

Klo 11.30 suuntasin haastereissun lähipitäjiin. Ensimmäisestä haastettavasta jäi surullinen olo. Iso omaisuus oli mennyt ja tuntui aivan siltä, kuin että haastemies on ainoa, joka käy häntä tapaamassa. Seuraava haastettava ei vastannut puhelimeen, mutta kotona oltiin. Tämä “hyvä tyyppi" myönsi, jotta etelässä oli mennyt vähän liian kovaa, keitti kahvit ja rupatteli tovin lapinkalastuksesta. Reissu jatkui tasaiseen tahtiin, kotona oltiin illalla klo 18.30.


Tiistai

Klo 8.00 - 16.15 käräjäpäivystystä Seinäjoella. Kotimatkalla käyn vielä viemässä muutamia haasteita. Viimeiseen haasteen kanssa oli hieman hankaluuksia. Osoitteesta ei löytynyt taloa? No lopulta asia selvisi. Taloon kuljetaan toisen kadun kautta, mutta posti oli jo ennakoinut, että tulevaisuudessa taloon kulku tulee muuttumaan, nyt siinä oli vielä sankkaa metsää edessä. Kotona olen klo 19.00.


Keskiviikko

Klo 8.00 - 14.00 Seinäjoella käräjäpäivystystä ja summaaristen valmistelun ohessa puhelintiedoksiantoja.


Torstai

Klo 8.00 – 13.00 Alavuden istuntopaikassa vastaanottopäivä. Samalla käräjien avustamista. Tänään oli edunvalvonta-asia, jossa kuultava ei halunnut tulla autosta istuntosaliin. Minäkin kävin häntä pyytelemässä, mutta en onnistunut. Lopulta oikeus jalkautui ja kuuli häntä parkkipaikalla. Iltapäivällä tein muutamana puhelintiedoksiannon ja lopetin päivän klo 15.00.


Perjantai

Aloitin päivän klo 8.30. Sain faksilla pari kiireellistä haastettavaa, joista toisen onnistuin haastamaan heti aamupäivällä ja toiseen sain yhteyden puhelimitse, jossa sovittiin tapaaminen klo 15.00. Päivä oli kiireinen ja tuloksekas. Saavuttuani kotiin klo 18 laskin, että olin matkan aikana antanut tiedoksi 17 haastetta.


Työn hyvät ja huonot puolet

Hyvinä puolina työssä on, että voin suunnitella osan työtehtävistä oman aikatauluni mukaan. Saan helposti apua hankalissa asioissa muilta haastemiehiltä tai tuomareilta. Voin myös etukäteen keskustella toimistosihteerien kanssa haasteiden tiedoksiannoista. Käräjäoikeuden avoin ja vapaa keskusteluilmapiiri luo yhteenkuuluvuutta, mitä arvostan suuresti.

Huonoina asioina on, että lähes kaikki tiedoksiannot ovat epämiellyttäviä asiakkaille. Entistä enemmän on myös kiireellisiä työtehtäviä ja määrät ovat olleet nousussa.

Haastemiehellä on oltava psykologista silmää asiakkaita kohdatessa. Tunnepurkaukset on otettava vastaan ja päästettävä toisesta korvasta ulos. Keskustelut ja ohjaukset on käytävä asiallisesti. Lähtökohtana on pidettävä sitä, että haastemies on käräjäoikeuksien käyntikortti.

 
Julkaistu 28.3.2012