Arkea ja ajatuksia » Oikeudella töissä » Käräjäsihteeri Sinikka Jääskelä, Keski-Suomen käräjäoikeus

Teksti ja kuva: Sinikka Jääskelä

Käräjäsihteeri Sinikka Jääskelä, Keski-Suomen käräjäoikeuden Jämsän kanslia

Kirjoittaja on Keski-Suomen käräjäoikeuden Jämsän kanslian toimistosihteeri Sinikka Jääskelä. Hän toimii Jämsän kanslian laamannin Olavi Leppämäen käräjäsihteerinä rikos- ja laajoissa riita-asioissa sekä pakkokeino- ja lähestymiskieltoasioissa.


Maanantai

Olin ollut edellisen viikon lomalla ja kesäaikaan oli siirrytty viikonlopun aikana, mutta heräsin virkeänä ja ajoin tunnin työmatkan kotoani työpaikalleni käräjäoikeuteen Jämsään.

Nyt jo 24 vuoden ajan olen saapunut mielelläni tähän työpaikkaan. Kanslia aukeaa kello 8 ja ovet sulkeutuvat kello 16.15. Liukuvaa työaikaa on myös mahdollista käyttää. Käräjäpäivänä työaika voi joskus venyä iltaankin, mutta se on nykyään harvinaista.

Loman aikana oli tullut runsaasti sähköpostia, joka piti "tsekata". Sen jälkeen valmistelin keskiviikkona istuttavia rikosjuttuja; varmistin, että kaikki kutsut oli saatu tiedoksiannettua, tulostin rikosrekisteriotteet ja esitäytin tuomiolauselman, tuomion ja pöytäkirjan. Valmistelin myös seuraavalla viikolla annettavia kirjallisten rikosjuttujen tuomioita tuomarin käsittelyä varten esitäyttämällä tuomiolauselma- ja tuomiokonseptit.

Tein myös muutaman uuden rikoshaasteen tuomarille allekirjoitettavaksi.

Illalla kävin kuntojumpassa päivän istumisen vastapainoksi.


Tiistai

Saimme tuomarin kanssa yhteistyössä valmiiksi tälle päivälle annettavan rikosasian kansliatuomion, jonka lähetin asianosaisille.

Välillä keskityin laajojen riita-asioiden tuomioiden lähettämiseen.

Sen jälkeen järjestelin pöydälläni olevien rikos- ja riita-asioiden asiakirjoja arkistointijärjestykseen. Päivän aikana vastailin muutamiin rikosasioiden vastaajien ja asianajajien puheluihin sekä lähetin arkistossamme olevista tuomioista tilattuja jäljennöksiä.

Illan bailatinoharjoituksissa unohtuivat päivän työt ja sain liikettä niveliin.


Keskiviikko

Käräjäsali täyttyi nuorista lähihoitajaopiskelijoista, jotka kuuntelivat mielenkiinnolla ensimmäisen pari tuntia kestäneen maksuvälinepetosjutun. Aamupäivän rikosjutut käräjillä saatiin käsiteltyä sujuvasti. Kaikki asianosaiset, joiden piti tulla henkilökohtaisesti paikalle, olivat läsnä. On aina kuin voitto saavutettu ja maaliin päästy, kun juttu saadaan käsiteltyä, eikä se jää roikkumaan uudelleen kutsuttavaksi ja järjesteltäväksi. Toinen Jämsän työparimme, tuomari/sihteeri, jatkoi käräjäpäivää iltapäivän. Minä palasin oman työpöytäni ääreen, jossa tein sillä välin työpöydälle saapuneista asioista merkinnät diaariin, käsiteltyjen juttujen tuomiolauselmat järjestelmään ja pöytäkirjat sekä tiedotin lehdistölle juttujen ratkaisuista.

Iltapäivällä tein jo aikaisemmin käsitellystä rikosasian tuomiosta kopioita tyytymättömyyttä ilmoittaneille, tein arkistoiduista tuomioista tilattuja jäljennöksiä ja laadin uuden laajan riita-asian haasteen tuomarille allekirjoitettavaksi.

Vuoroni oli viedä lähtevä posti ja näin päivä tuli täyteen.

Päivän kruunasi illan vesijuoksu ja avantouinti syyttäjänviraston Sinikan kanssa.


Torstai

Torstain aloitin kopioimalla ja lähettämällä isomman varkausrikosasian asianomistajille jäljennökset tuomiosta, siinä menikin yllättävän paljon aikaa. Muu osa päivästä kului laajan riitajutun asiakirjojen järjestämisessä arkistokuntoon.

Illalla oli vuorossa happihyppelyä eli kävelylenkki.


Perjantai

Perjantai sisälsi pöydälleni viikon aikana kertyneiden asioiden käsittelyä ja järjestelyä.

Jokaiseen päivään kuuluu yhteistyötä tuomarin kanssa sekä tiedoksiantojen, vastausten ja muiden saapuneiden asioiden kirjaamista diaariin, syyttäjältä tulevien uusien juttujen jakamista tuomareille, haasteiden ja kutsujen tekemistä, asiakkaiden puheluihin vastaamista, asiakkaiden käyntejä ja heidän opastamistaan.

Tähän viikkoon ei sisältynyt lähestymiskieltoasioita. Myöskään tutkinnanjohtajalta ei saapunut yhtään vangitsemisvaatimusta tai muuta pakkokeinovaatimusta. Sen sijaan tuomarillamme oli yksi siviilivihkiminen, jonka järjestelyissä avustin.

Käräjäsihteerin työpäivät ovat työntäyteisiä, vaihtelevia ja erilaisia. Tyydytyksen saan työstäni, kun olen onnistunut myötävaikuttamaan auttaakseni tuomaria hänen vaativassa työssään. Koen, että teen arvokasta työtä ja voin näin omalta osaltani vaikuttaa lainkuuliaisuuden ja järjestyksen ylläpitämiseksi elinympäristössämme ja koko yhteiskunnassa. Olen tässä työssä oppinut ihmistuntemusta, kun olen saanut olla tekemisissä hyvin erilaisten ihmisten kanssa ja varsinkin käräjillä nähnyt monenlaisia ihmiskohtaloita.

Viikon päätteeksi ajoin takaisin kotipaikkakunnalleni, jossa eläkkeellä oleva "talonmieheni" odotti rantasauna lämpimänä.

 
Julkaistu 14.5.2012