Arkea ja ajatuksia » Oikeudella töissä » Kihlakunnansyyttäjä Pasi Vainio, Oulun syyttäjänvirasto

Teksti ja kuvat: Pasi Vainio, Oulun syyttäjänvirasto

Kihlakunnansyyttäjä Pasi Vainio


Maanantai

Syyttäjän, kuten monen muunkin ammattikunnan arki, alkaa maanantaista. Maanantai on mainettaan parempi työpäivä, ainakin omalta osaltani. Maanantaina voi työviikkoon lähteä rennolla asenteella, kunhan ei ole käräjäkäsittelyjä heti aamusta. Tämän viikon maanantai menikin aamukahvien jälkeen tulevan viikon suunnittelussa. Edessä oli 3 käsittelypäivää, tiistaina käräjäoikeuden, keskiviikkona hovioikeuden ja torstaina taas käräjäoikeuden istunto.

Juttuja siis oli runsaasti tulevalle viikolle. Normaalimäärä istuntopäivissä liikkuukin pikemmin 1-2 päivässä / viikko. Luvassa oli siis hieman poikkeuksellinen, mutta varmasti mielenkiintoinen viikko.

Maanantaina siis aina 16.15 asti kartoitin tulevan viikon juttuja, tutustuin mahdollisiin ennakkovastauksiin, asianomistajien vaatimuksiin ja luonnollisesti tarkistelin aiemmin tekemiäni syytteitä kriittisesti. Olennainen osa omaa valmistautumistani on, että katson mahdolliset jutut etukäteen ja vaikeammissa jutuissa heikkoudet ja vahvuudet näytössä.

Päivän taustamusiikkina soi GG Caravan Spotifyn kautta. Itse pystyn työskentelemään - ja jopa keskittymään - paremmin taustamusiikin kanssa.


Tiistai

Tiistaina edessäni oli kolme juttua; pahoinpitely, metsästysrikos ja ampuma-aserikos. Ennakoin, että käsittelyissä ei tule kauan kestämään ja tällä kertaa ennakoin oikein. Monesti lyhyeksi ennakoidut jutut saavatkin käräjäoikeudessa aivan uudet mittasuhteet, kun taas isommissa jutuissa vastaaja saattaa tulla ja tunnustaa pamauttaa koko homman. Tällöin tehtäväksi jää vain esittää käräjäoikeudelle, mikä seuraamus tulisi tekijälle tuomita. Ei siis parane tuudittautua siihen, että kaikki menee ennakkoasetelmien mukaisesti, päinvastoin. Käräjäsalityöskentely on syyttäjän työn "se juttu", joka pitää mielenkiintoa jatkuvasti yllä ja estää sen, että työ olisi liian "virkamiesmäistä". Vaikka virkamiehiä ja naisia tässä ollaankin.

Päivän ensimmäinen juttu oli valitettavan yleisenä esiintyvä perheväkivaltatapaus. Toisessa jutussa hirveä oli ammuttu luvatta ja kolmannessa vaihdettu ase alumiinivanteisiin, Mersun alumiinivanteisiin. Kaikki syytetyt kiistivät teot mutta käräjäoikeus ei (tällä kertaa) selityksiä uskonut. Vastaajat tuomittiin syytteiden mukaan, mutta kaikki aikoivat valittaa hovioikeuteen. Tavatonta tämäkin että kaikki ovat tyytymättömiä. Paras arvaukseni on, että yhden kanssa vielä tapaamme hovioikeudessa, jos hänenkään. Tiistain jutuista jäi siis mieleen kokonaisvaltainen tyytymättömyys. Perustavia oikeudellisia tai näytöllisiä ongelmia ei ollut.

Tiistain päätteeksi vielä lukaisin uudestaan läpi keskiviikon hovioikeuskäsittelyn paperit. Luvassa oli perisuomalainen puukotus ryyppyporukassa. Taustamusiikkina soi Nightwish, jonka taannoinen Oulun keikka oli paras kyseiseltä bändiltä näkemäni.


Keskiviikko

Keskiviikko alkoi reippaasti hovioikeuden pääkäsittelyllä ja aiheena oli törkeä pahoinpitely. Käsittelimme jo 1,5 vuotta sitten miesseurueen illanvieton (tai pikemmin usean illanvieton) jälkeen tapahtunutta puukotusta. Kuten tämän tyyppisissä jutuissa, näyttö perustuu pitkälti kertomuksiin, jotka vaihtelevat riippuen siitä, keneltä kysytään. Tällä kertaa ainoa, joka asiasta pystyi kertomaan jotain, oli jutun asianomistaja. Syytetyllä saati mukana olleella mieshenkilöllä ei ollut muistikuvia asiasta. Tämäntyyppiset jutut ovat nimenomaan arkea syyttäjän työssä. Suomalaiseen (törkeään) pahoinpitelyyn kuuluu tyypillisesti alkoholi, puukko tai mustasukkaisuus, tai kaikki edellä mainitut.

Käräjäoikeudessa tuomio oli tullut, ja näytön pysyessä samana esitin, että tuomiota ei tule muuttaa. Hovi antaa päätöksen kuukauden kuluttua. Jutun jälkeen vein paperit sihteerille ja tuomion tullessa luen sen läpi. Sitten pitää tietenkin harkita, johtaako hovin tuomio vielä jatkotoimenpiteisiin. Harvemmin johtaa, tähän mennessä urallani olen vain yhdesti hakenut valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Vielä en tiedä, tullaanko sitä myöntämään.

Hovin pääkäsittely oli ohi parissa tunnissa, ja pääsin sitten työhuoneeseen kirjoittamaan tätä juttua. Taustalla soi Rainbow.

Loppupäivästä piti vielä alkaa valmistautumaan seuraavan päivän juttuun, joka istuttiin Raahessa. Raahessa luvassa oli pahoinpitelyasia. Sinänsä yksinkertainen asia mutta juttuun oli oman mausteensa tuomassa monikielisyys - tulkkeja oli tilattu peräti kaksin kappalein. Salissa kuultaisiin puhuttavan siis ainakin kolmea kieltä.


Torstai

Torstaina työmatka alkoi 7.30 kun lähdin Raahea kohti. Ajomatkaa Oulusta kertyy 80 kilometriä eli tunnin verran.

Raahessa juttuna oli edellä mainittu monikulttuurinen ja -kielinen pahoinpitelyasia. Kuten kielimuurin ja erilaisten kulttuurien yhteistörmäyksessä monasti tapahtuu, käsittely venyi noin viisituntiseksi, vaikka varsinaista käsiteltävää asiaa oli vähän. Toivon mukaan kaikki salissa olleet kokivat saaneensa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin, vaikka kommenteissa välillä tunnuttiin ihmettelevän suomen oikeusjärjestelmää. Päätös asiaan saatiin vielä saman päivän aikana. Kävin vielä moikkaamassa Raahen toimipaikan syyttäjiä ja sihteereitä. Olinhan edellisen vuoden itse töissä kyseisessä palvelutoimistossa.

Kotimatkalla soi Soundgarden.


Perjantai

Perjantaina oli edessä kuukausipalaveri ja erinäisten asioiden saattaminen siihen tilaan, että voin olla viikon pois virastolta. Olin lähdössä koko seuraavaksi viikoksi Helsinkiin syyttäjän peruskurssille. Peruskurssin ohjelmassa oli rikosoikeuden yleisiä oppeja viisi päivää.

Yksi syyttäjälaitoksen ehdottomia etuja on monipuolinen ja asiantunteva koulutus. Syyttäjille koulutustarjontaa on vuoden mittaan runsaasti muutaman päivän kursseista ja paikallisesta koulutuksesta suurempiin kokonaisuuksiin, kuten syyttäjän peruskurssiin, joka kestää yhden vuoden. Tuon vuoden aikana kuutena viikkona järjestetään koulutuksia Valtakunnansyyttäjänvirastolla, jonka lisäksi on muutamia etätehtäviä verkko-opiskeluna. Verraten muiden alojen koulutukseen väittäisin, että syyttäjät saavat huippukoulutusta säännöllisesti, jos vain on halukas koulutusta vastaan ottamaan. Koulutusreissut tuovat myös sopivasti vaihtelua arkirutiineihin ja kursseilla on myös mahdollisuus nähdä kollegoja muualta Suomesta.

Perjantailta ei jäänyt enempää mainittavaa. Muutama puhelinsoitto ja kiireellinen juttu alta pois ja viikonlopun viettoon Indican tahtiin!


Yhteenveto

Viikkona tämä ei ehkä ollut tyypillisimmästä päästä, mutta tarjosi tiiviissä paketissa monta aspektia syyttäjän tehtävistä. Tämän arkiviikon kuvauksen ulkopuolelle jäi maininnat siitä hyvästä työyhteisöstä, joka meillä on Oulun syyttäjänvirastolla. Kollegojen kanssa vaihdetaan päivittäin kuulumisia ja kahvihuoneessa on taatusti hauskat jutut käynnissä. Työni ei ole ainoastaan mielenkiintoista, työyhteisö tekee työssäkäynnistä myös hauskaa!

Kuvia ei saa käyttää ilman lupaa. Tekstiä lainatessa on mainittava kirjoittajan nimi ja lähde: oikeusministeriön Oikeus.fi:n Arkea&Ajatuksia -sivut www.oikeus.fi/arkeajaajatuksia

 
Julkaistu 17.8.2012