Arkea ja ajatuksia » Oikeudella töissä » Naisten vastaanoton vartija Tuula Löfström, Hämeenlinnan vankila

Teksti ja kuvat: Tuula Löfström

Naisten vastaanoton vartija Tuula Löfström, Hämeenlinnan vankila

Tämä on kertomus yhden arkipäivän osalta. Koska jokainen päivä on erilainen, keskityn tässä vain yhteen päivään, joka on perjantai, maaliskuussa 2012.

Aamukahvit juodaan ennen työajan alkamista, jonka jälkeen lähdetään työparin kanssa naisten vastaanottoon, vankilan alimpaan kerrokseen.

Aamu alkaa, kun yksi vanki on vapautumassa. Hänelle annetaan mukaan vapauspassi (todistus suoritetusta rangaistuksesta), rahat ja hänen vankilassa ollut omaisuutensa kuittauksen jälkeen. Omaiset ovat tulleet häntä vastaan ja odottavat vankilan portin ulkopuolella.

Tämän jälkeen jaetaan aamupala ja lääkkeet eristysosastolla olevalle naisvangille, joka suorittaa kurinpitorangaistusta (rikkonut avolaitoksessa sääntöjä). Hän haluaa suihkuun jossain vaiheessa. Ei halunnut ulkoilla, vaikka siihen on tunnin mahdollisuus päivittäin.

Aamupalan ja lääkkeiden jakoa jatketaan nelipaikkaisella, suljetulla osastolla, jossa tällä hetkellä on kolme naisvankia. Heillä kaikilla on tutkinnallinen eristys (yhteydenpito rajoitus esim. rikoskumppaniin), eivätkä he saa olla tekemisissä muiden vankien kanssa. Samalla kerätään heidän postinsa (joka kulkee esimiehen kautta mahdollista tarkastusta varten) ja käydään läpi päivän toiminnat (suihku, kuntosali, ulkoilu ).

Päiväkirjasta (Vati = vankitietojärjestelmä) tarkastetaan, kuka vanki on tulossa vankilaan ja kuka on lähdössä minnekin ja mihin aikaan. Kaikki vankien kulku tapahtuu vastaanoton kautta. Puoli kahdeksan menee tutkinnallisesti eristetyistä vain yksi ulos. Ulkoilua valvoessamme juomme "virallisen" aamukahvin.

Yhdeksän aikaan tulee kaksi naisvankia vartijan saattamana vastaanottoon. Heillä on lähtö käräjille myöhemmin päivällä. Heidän tavaramsa tarkastetaan ja luetteloidaan matkaa varten. He siirtyvät matkaselliin odottamaan vanginkuljetusautoa, jolla on tarkat saapumis- ja lähtemisajat.

Postin kautta on tullut monia paketteja, joita tarkastetaan (ratsataan), luetteloidaan ja jaetaan aina joutavassa välissä, samalla ottaen huomioon hallussapitosäännöt, jotka ovat hyvinkin tarkat. Vanki ei siis saa mitä tahansa tavaraa haltuunsa osastolle.

Noin kello 10.30 lounaan haku keittiöltä, sen ja lääkkeiden jako, kuten aamupalan jako aamulla. Tässä vaiheessa on oma ruokatauko, koska puolen päivän aikaan tulee vanginkuljetusauto, joka tuo uuden vangin (noin klo 11.40 ), jota pitää olla vastassa.

Uuden vangin vastaanotto. Onneksi vanki on tällä kertaa suomalainen, koska joskus kielimuuri voi olla hankalaa ulkomaalaisen kanssa, joita on nykyään paljon. Tallennetaan tarvittavat tiedot (Vati) haastattelemalla vankia, ja otetaan hänestä valokuva. Hänelle annetaan vankilan vaatetus ja sitten hän voi siirtyä asuinosastolle. Vangin omaisuus tarkastetaan ja luetteloidaan huumekoiran "haistelun" jälkeen.

Jälleen pakettien tarkastusta ja jakoa vangeille, asioimislomakkeisiin vastaamisia yms. Vanginkuljetusauto kello 13.30 saapuu ottaakseen mukaansa kaksi käräjille lähtevää naista. Täytyy muistaa aina kirjata päiväkirjaan (Vati) tulleet ja lähtenee naisvangit.

Päivällisen jako noin 15.30.

Juuri kun olemme menossa vankilan vahvuustarkastukseen, vankilan portilta tulee ilmoitus itseilmoittautujasta. Menemme vastaan uutta tulokasta, joka on jonkin verran päihtynyt. Hänet sisäänkirjataan, vaihdatetaan vankilan vaatteet sekä siirretään eristysosastolle yöksi tarkkailuun hänen oman turvallisuutensa vuoksi. Hoitohenkilöstölle ilmoitetaan asiasta.

Sitten onkin jo kiire valvomaan ulkoilua tunniksi, on erään osaston ulkoilun aika. Siinä samalla tehdään palokierto naisvankien työhuoneilla (toinen ulkoilun valvojista tekee sen). Eräällä osastolla on vielä kuntosali vuoro, 50 min (vie ja hae). Kaiken tämän jälkeen alkaa osastoilla lääkkeiden jako, pyritään jakamaan lääkkeet pareittain.

Tämän päivän tapahtumiin mahtuu vielä yhden naisvangin sairastuminen ja lähtö saattajan kanssa sairaalaan sekä tappelu naisosastolla. Tappelun alkuselvityksen jälkeen vihdoin on kaikki vankiosastot lukittu.

Kello on 19.54, vihdoin on kotiin lähdön aika.

 
Julkaistu 20.6.2012