Arkea ja ajatuksia » Oikeudella töissä » Toimistosihteeri Vuokko Juopperi, Länsi-Pohjan ulosottovirasto

Teksti ja kuva: Vuokko Juopperi

Toimistosihteeri Vuokko Juopperi, Länsi-Pohjan ulosottovirasto

Torstaiaamu, saavun töihin kello 8.20, kiitos liukuvan työajan. Ensin avaan tietokonesovellukset, jonka jälkeen menen lomalta palanneen toimistopäällikön luo keskustelemaan alkuviikon tapahtumista.

Seuraavaksi käyn ulosoton tietojärjestelmä Uljaassa läpi kirjaustyöpinot ja tarkistan saapuneen internet-hakemuksen. Tarkistan ko. asialta tuomion tiedot tuomiorekisteristä, täydennän muutaman kohdan sekä tarkistan kirjatut saatavat. Internet-hakemuksissa ei ole käsiteltäviä papereita ollenkaan, vaan näissä tapauksissa sekä hakemus että ulosottoperuste ovat sähköisinä.

Käyn läpi viraston sähköpostin eli virastopostin, jota pitää tarkistaa useampaan kertaan päivän aikana, ja jaan postin eteenpäin. Samalla katson omaan sähköpostiini, jonne ei ole tullut mitään, mille pitäisi jotain tehdä.

Työkaverini tulee käymään ja keskustelemme hetken työn alla olevien luottotietojen käsittelystä. Sen jälkeen on aika käydä sulkemassa kaikki poissaolevien sekä yhteiskäytössä olevien tietokoneiden virrat, koska edellisen yön aikana työasemat päivitettiin. Kierroksen jälkeen onkin hyvä jäädä aamujumpalle ennen aamukahvia.

Kahvin jälkeen avaan virastoon tulleen postin ja jaan sen muulle henkilökunnalle. Kihlakunnanulosottomies ilmoittaa, että olisi raha kohdistettavana. Kyseessä on poikkeava rahankohdistus, jota hän ei voi tehdä, sillä se kuuluu meille toimistopuolelle. Kohdistan rahan ja ilmoitan siitä eteenpäin tilittäjälle. Sitten alkaakin kirjaaminen eli postin tuomat asiat, jotka jätin kirjattavaksi itselleni. Ne ovat pääosin elatusasioita.

Ulosottohakemukset asiakirjoineen kirjataan Uljas-järjestelmään; asioista pitää tarkistaa lainvoimaisuus, määräaika, hakijan yhteys- ja tilitystiedot sekä tietysti keneltä peritään ja mitä peritään. Välillä kirjaus keskeytyy, kun työkaverit käyvät jutustelemassa sekä työasioita että vähän muistakin jutuista. Kun kaikki ulosottohakemukset on kirjattu, vien ne tarkistettaviksi toiselle kirjaajalle ja lähden syömään.

Ruokatauon jälkeen tutustumme toimistopäällikön kanssa virastotalomme koulutustilojen uuteen varausjärjestelmään ja varamme tilat huhtikuussa pidettävää huutokauppaa sekä toukokuussa pidettävää koulutustilaisuutta varten. Ruokatuntini aikana Lapin ulosottoviraston toimistopäällikkö on yrittänyt tavoitella minua puhelimitse, joten soitan hänelle. Keskustelemme toukokuun koulutustilaisuudesta, koska se on tarkoitus järjestää yhdessä heidän kanssaan.

Kihlakunnanulosottomies käy kyselemässä, miten toimitaan, kun hakijan ja velallisen kesken ovat maksu ja peruutus menneet vähän ristiin ja mietimme, miten olisi parasta edetä asiassa. Kirjaajat ovat tuoneet pöydälleni asioita tarkistettavaksi. Osan vien toiselle kirjaajalle ja osan tarkistan itse.

Päiväkahvit katkaisevat tarkistustyön, jota jatkan kahvin jälkeen. Yksi julkisoikeudellinen, ilman tuomiota perittävissä oleva asia on sellainen, että käyn tarkistamassa Suomen laki -online palvelusta, mihin ulosotto perustuu. Asia on ok, joten asia laitetaan täytäntöönpanoon.

Virastolla on käynyt asiakas, joka on jättänyt kaksi ulosottohakemusta, joten kirjaan asiat ja vien ne tarkistettaviksi. Loppupäivä menee myynnin valmistelussa, päivitän Notesiin velkojien saatavia ja valmistelen asianosaisluetteloa. Päivä tuntuu menneen kuin siivillä ja neljän jälkeen lähden kotiin.

 
Julkaistu 16.4.2012