Teksti ja kuvat: Iira Hartikainen

Oikeustoimittajien Valokeila-palkinto luovutettiin Satakunnan käräjäoikeudelle

Oikeustoimittajat ry luovutti maaliskuun loppupuolella Helsingissä tämänvuotisen julkisuuden ja avoimuuden edistämisestä annettavan tunnustuksensa Ulvilan murhaoikeudenkäyntiä hoitaneelle Satakunnan käräjäoikeudelle. Palkinnon otti vastaan laamanni Martti Juntikka, joka kiitteli toimittajia hyvin sujuneesta yhteistyöstä yhdessä Suomen poikkeuksellisimmista oikeudenkäynneistä.

Oikeustoimittajat ry:n puheenjohtaja, MTV:n rikostoimittaja Jarkko Sipilä antoi palkintopuheessaan tunnustusta Satakunnan käräjäoikeuden julkisuusmyönteisyydelle Ulvilan murhaoikeudenkäynnin yhteydessä.

- Käräjäoikeus ymmärsi jutun käsittelyn yhteydessä oikeudenkäynnin julkisuusperiaatteen merkityksen. Kyse on ollut erittäin poikkeuksellisesta oikeudenkäynnistä, jolla on merkittävä vaikutus kansalaisten luottamukseen oikeudenkäyttöä kohtaan, palkitsemisperusteluissa todettiin.

Vaikka käsittelysalin ovet välillä jouduttiinkin sulkemaan toimittajilta, käräjäoikeus teki parhaansa käsitelläkseen asiaa mahdollisimman julkisesti.

- Toimittajia myös pidettiin hyvin ajan tasalla esimerkiksi käsittelyjärjestyksen muutoksista, mikä helpotti työtämme, oikeustoimittajat kiittelivät.


Avoimuus ja läpinäkyvyys tuomioistuimen toiminnan keskiössä

Palkintoa vastaanottamassa ollut Satakunnan käräjäoikeuden laamanni Martti Juntikka oli Valokeila-palkinnosta otettu.

- Tunnustus ilahduttaa, sillä se liittyy keskeisesti tuomioistuimen toiminnan avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen, mikä on hyvin tärkeää. Onnistunut yhteistyö median kanssa Ulvilan tapauksen kaltaisessa erittäin vaikeassa oikeuskäsittelyssä osoittaa, että on täysin mahdollista yhdistää sekä vaatimukset julkisuudesta että salassapidosta. Myös meidän näkökulmastamme yhteistyö toimittajien kanssa sujui erittäin ammattimaisesti, Juntikka kiitteli.

Valokeila-palkinto luovutettiin Helsingissä pidettyjen laamannien johtamiskoulutuspäivien yhteydessä. Tulevaisuuden näkymistä Sipilä heitti ilmoille kysymyksen oikeudenkäyntien avaamisesta suoralle tv-kuvalle.

- Näen, että siihen suuntaan ollaan menossa. Mikäli suurta yleistä mielenkiintoa herättävä oikeuskäsittely on julkinen, niin tekniset valmiudet olisi toteuttaa niiden lähettäminen suorana televisiossa tai netin kautta niin, että tarvittavat varotoimenpiteet esimerkiksi lähetyksen keskeyttämisen osalta olisi silti otettu huomioon, Sipilä visioi.

Paikalle kokoontuneilta tuomioistuinten edustajilta ajatus käsittelyjen avaamisesta kokonaisuudessaan tv-kameroille ei vielä saanut varauksetonta innostusta, mutta keskustelua käytiin vilkkaasti.

Oikeustoimittajat ry:n Päivi Happonen, Jarkko Sipilä, Susanna Reinboth ja Mika Lahtonen sekä Satakunnan käräjäoikeuden puolesta Valokeila 2013 -palkinnon noutanut laamanni Martti Juntikka.

Kuvia ei saa käyttää ilman lupaa. Tekstiä lainatessa on mainittava kirjoittajan nimi ja lähde: oikeusministeriön Oikeus.fi:n Arkea&Ajatuksia -sivut www.oikeus.fi/arkeajaajatuksia

 
Julkaistu 21.3.2014