Tervetuloa perehtymään sähköiseen oikeudenkäyntiin!

Sähköisen oikeudenkäynnin konsepti on vuosien 2015-2017 aikana rakentunut lainkäytön digitalisoitumiseen tähtäävä toimintamalli. Toimintamalli perustuu OM:n Aineistopankki-hankkeen (AIPA) toiminnan muutoksen tueksi rakennetun muutoksentekijäverkoston tekemiin kokeiluihin, pilottiprojekteihin ja työtapojen kehittämiseen.

Toimintamallin tavoitteena on tukea yleisten tuomioistuinten, syyttäjälaitoksen ja kaikkien oikeudenkäyntiin osallistuvien asianosaisten valmiuksia siirryttäessä paperittomaan työskentelyyn. Konseptin avulla pyritään lisäämään tietoisuutta hyvistä, konkreettisista menettelytavoista sekä kehittämään menettelytapoja edelleen.

Sähköisen oikeudenkäynnin konseptin ensimmäinen versio on rakentunut Rovaniemen hovioikeuspiirin laatuhankkeen toimesta ja se on otettu valtakunnalliseksi malliksi, jota ylläpitää Oikeusministeriön yleisten tuomioistuinten ja syyttäjälaitoksen lainkäytön digitalisoitumista tavoitteleva AIPA-hanke. Sähköisen oikeudenkäynnin konseptin periaatteita pyritään hyödyntämään myös AIPA-tietojärjestelmän kehitystyössä.

Sähköisen oikeudenkäynnin konsepti on tuotu oikeus.fi -sivustolle julkisesti nähtäväksi, jotta kaikilla oikeudenkäynteihin osallistuvilla tahoilla olisi mahdollista perehtyä siihen sekä antaa palautetta ja kehittämisehdotuksia lainkäytön digitalisoitumiseen liittyvistä toimintatavoista. Palautetta voit antaa tämän sivuston kautta jokaisen luvun perässä olevan palaute/kommenttikentän kautta. Kommentit ohjautuvat AIPA-hanketoimistoon, joka käsittelee ja julkaisee ne tällä sivustolla. Saatua palautetta hyödynnetään ja päivitetään konseptiin jatkuvasti. Sähköisen oikeudenkäynnin konsepti on siten jatkuvasti päivittyvä.

Mitä sähköinen oikeudenkäynti voi olla? Ohessa muutaman minuutin video asiasta

Jätä kommentti

Tähdellä ( * ) merkityt kohdat ovat pakollisia.

 
Julkaistu 30.1.2018