Alkuperäinen julkaisija: Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirasto

Syytteet nostettu laajassa tietoverkkorikosten sarjassa

Julkaistu 11.2.2015

Länsi-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteet Helsingin poliisilaitoksen tutkimassa laajassa tietoverkkorikosten sarjassa. Syytetty on espoolainen nuori mies, joka oli tekoihin liittyen syksyllä 2013 tutkintavankeudessa noin kuukauden ajan. Epäillyt rikokset on tehty joulukuun 2012 ja syyskuun 2013 välisenä aikana.

Epäillyissä rikoksissa on kyse kolmesta kokonaisuudesta, jotka on tehty osana erään nyt jo hajonneen hakkeriryhmän toimintaa. Lisäksi mies saa syytteet kahdesta vähäisemmästä teosta, yksittäinen tietomurto sekä yksi rahanpesurikos, jotka eivät liity hakkeriryhmään.

Hakkeriryhmä on käyttänyt hyväksi internetpalvelinohjelmiston haavoittuvuuksia ja luonut maailmanlaajuisen, kymmenien tuhansien kaapattujen koneiden verkoston. Tätä verkostoa on käytetty hyväksi mm. luottokorttitietojen hankkimisessa ja palvelunestohyökkäysten tekemisessä.

Toisessa kokonaisuudessa ryhmä on estänyt ja häirinnyt kahden yhdysvaltalaisen yhteisön tietoliikennettä, sekä samalla kaapannut näistä toisen yhteisön sähköpostiliikenteen itselleen.

Kolmas kokonaisuus koskee yli sadan tuhannen luottokorttitiedon hallussapitoa ja levittämistä, sekä luottokorttitietojen käyttämistä verkkokauppapetoksiin lähinnä Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Tämän tyyppisistä eli tietoverkoissa tapahtuneista teoista ei ole tuomioistuimissa riittävästi oikeuskäytäntöä ja lainsäädäntö vaatii tulkintaa. Siksi syytteeseen on kirjoitettu muun muassa monta vaihtoehtoista rikosnimikettä. Syytteen rikosnimikkeiden maksimirangaistukset vaihtelevat 1 vuoden (tavallinen tietomurto) ja 4 vuoden välillä (mm. törkeä maksuvälinepetos ja törkeä tietojärjestelmän häirintä). Oikeuskäytäntöä ei ole myöskään rangaistusten pituudesta.

Syytetty on kiistänyt osan rikosepäilyistä.

Haastehakemus on toimitettu tänään Espoon käräjäoikeudelle (syyttäjän asianro R 14/2613, käräjäoikeuden asianro R 15/268). Oikeudenkäyntiasiakirjat tulevat julkisiksi asia oltua ensimmäisen kerran esillä oikeudenkäynnissä, ellei käräjäoikeus toisin määrää. Espoon käräjäoikeus vastaa oikeuskäsittelyn aikataulusta tiedottamisesta.

Lisätietoja antaa kihlakunnansyyttäjä Jani Jukka, p. 029 56 21009 / Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirasto