Käräjäoikeuksien toimipaikat vuoden 2019 alusta vahvistettu

Julkaistu 19.12.2017

Vuoden 2019 alusta muodostettavien 20 käräjäoikeuden tuomiopiirit sekä kanslia- ja istuntopaikkakunnat on vahvistettu tänään annetuilla asetuksilla.

Käräjäoikeuspaikkakuntia ovat jatkossa Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Maarianhamina, Mikkeli, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa.

Käräjäoikeuksien toimipaikkojen määrä vähenee nykyisestä 57:stä 36:een. Edellä mainittujen käräjäoikeuksien 20 hallinnollisen kanslian lisäksi erillisiä kanslioita jää neljälle paikkakunnalle (Hyvinkää, Kemi, Kokkola ja Ylivieska) ja istuntopaikkoja 12 paikkakunnalle (Inari (Ivalo), Kauhava, Kittilä, Kuusamo, Nurmes, Porvoo, Raasepori, Rauma, Salo, Savonlinna, Sodankylä ja Utsjoki).

Uudistuksen seurauksena käräjäoikeus tai kanslia lakkaa12 paikkakunnalta. Näistä kolme on hallinnollista kansliaa (Järvenpää, Porvoo ja Raasepori). Porvooseen ja Raaseporiin jää istuntopaikka. Muista kanslioista lakkaavat Iisalmi, Kotka, Lohja, Raahe ja Sodankylä, Imatra, Kuusamo, Savonlinna ja Varkaus.

Nykyisistä istuntopaikoista lakkautetaan 14 (Alajärvi, Alavus, Kauhajoki, Kemijärvi, Kemiönsaari, Kirkkonummi, Kristiinankaupunki, Kuhmo, Pieksämäki, Pietarsaari, Pudasjärvi, Suomussalmi, Tornio ja Uusikaupunki).

Uudistuksen toimeenpanon vaatima siirtymäaika vaihtelee toimipaikoittain. Alustavan arvion mukaan lakkautettavista istuntopaikoista valtaosa suljetaan uudistuksen voimaan tullessa eli 1.1.2019. Tavoitteena on, että kanslioiden lakkauttamiseen liittyvät toimitilajärjestelyt saadaan monin paikoin valmiiksi vuoden 2020 aikana. Lakkautettavien kanslioiden toimitiloissa voi vielä siirtymäkauden ajan olla henkilökunnan työtiloja. Näistä päätetään paikkakuntakohtaisesti.

Vuoden 2019 alusta tulee tarkistuksia myös tiettyihin käräjäoikeuksiin käsiteltäväksi keskitettyjen asiaryhmien tuomiopiirijakoon. Esimerkiksi merioikeus-, ryhmäkanne-, ulosottovalitus-, yrityssaneeraus- ja sotilasoikeudenkäyntiasioita käsittelevien käräjäoikeuksien määrä vähenee nykyisestä.

Tarkoitus on, että vuoden 2019 alusta ns. summaariset riita-asiat keskitetään yhdeksään käräjäoikeuteen. Hallituksen tänään 19.12. eduskunnalle antaman esityksen mukaan summaaristen riita-asioiden käsittely keskitettäisiin Ahvenanmaan, Helsingin, Itä-Uudenmaan, Kymenlaakson, Lapin, Oulun, Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen käräjäoikeuksiin. Nykyisin summaarisia riita-asioita käsitellään kaikissa käräjäoikeuksissa. Summaarisia ovat mm. sellaiset riidattomat velkomisasiat, jotka käräjäoikeus ratkaisee kirjallisessa menettelyssä.

Lisätietoja:
osastopäällikkö, ylijohtaja Kari Kiesiläinen, puh. 02951 50138
hallitusneuvos Anne Hallavainio, puh. 02951 50458
hallitussihteeri Jennimari Huovinen, puh. 02951 50394
sähköposti: etunimi.sukunimi@om.fi

Avainsanat

oikeudenkäynti, käräjäoikeudet, tuomioistuimet