Etusivu » Asiointi oikeuslaitoksessa » Tiedoksiantaminen

Tiedoksiantaminen

Tuomioistuin huolehtii siitä, että asianosaiset ja todistajat saavat istuntokutsut ja muut tiedoksiannot asianmukaisesti riittävän ajoissa.

Haastetiedoksianto tapahtuu ensisijaisesti postitse. Kirje voi saapua joko saantitodistuksella postiin tai suoraan kotiin, jolloin kuoressa oleva vastaanottotodistus on palautettava käräjäoikeuteen. Vastaanottajan suostumuksella tiedoksianto voidaan suorittaa myös sähköisenä viestinä. Tällöin vastanottajalle ilmoitetaan, että asiakirja on noudettavissa käräjäoikeuden osoittamalta palvelimelta.

Jos on todennäköistä, ettei tiedoksianto onnistu postitse, käräjäoikeuden haastemies toimittaa tiedoksiannon asianosaiselle. Rikosasioissa tiedoksiannon toimittaa yleensä muutenkin haastemies. Riidattomissa velka-asioissa haastetiedoksianto voidaan suorittaa myös puhelimitse.

Muut kuin todisteellisesti tiedoksiannettavat asiakirjat (esimerkiksi vastapuolen lausumat, kutsut riita-asian valmisteluistuntoon ja pääkäsittelyyn, tuomioistuimen laatimat yhteenvedot yms.) voidaan lähettää suoraan asianosaisen ilmoittamaan postiosoitteeseen tai sähköpostiosoitteeseen.

Käräjäoikeuksien haastemiehet toimittavat tuomioistuinasioiden lisäksi muitakin virallisia tiedoksiantotehtäviä.

 
Julkaistu 28.11.2013