Kansainvälinen lapsikaappaus

En ole vähään aikaan saanut yhteyttä puolisooni enkä lapsiimme. Pelkään, että puolisoni on vienyt lapsemme kotimaahansa. Mistä tässä voi olla kyse?

Kansainvälisestä lapsikaappauksesta on yleensä kyse, kun alle 16-vuotias, Suomessa pysyvästi asunut lapsi on viety ilman huoltajan suostumusta ulkomaille tai jätetty sieltä palauttamatta tapaamisoikeuden jälkeen.

Keneen minun pitäisi ottaa asiassa yhteyttä?

Lapsikaappausta hoitaa eri viranomainen riippuen siitä, mihin valtioon lapsi on viety. Jos lapsi on viety ns. Haagin sopimukseen kuuluvaan valtioon, ota ensisijaisesti yhteyttä oikeusministeriöön – vaikket tietäisikään lapsen tarkkaa olinpaikkaa.

Haagin lapsikaappaussopimukseen kuuluvat lähes kaikki Euroopan valtiot, muun muassa Venäjä, sekä Yhdysvallat ja Kanada.

Jos lapsi on viety ei-sopimusmaahan, ota ensisijaisesti yhteys ulkoasiainministeriöön – vaikket tietäisikään lapsen tarkkaa olinpaikkaa.

Jos lapsen olinpaikka on kokonaan tuntematon, ota yhteyttä kotipaikkasi poliisiin. Poliisi voi tehdä keskusrikospoliisin kautta olinpaikkaetsintäkuulutuksen.

Lapsen palauttaminen on oikeudellisesti monimutkainen prosessi. Ota viranomaisen lisäksi yhteys asianajajaan tai muuhun lakimieheen. Hän avustaa muun muassa huoltoon liittyvien oikeuskysymysten selvittämisessä ja palautushakemuksen tekemisessä sekä edustaa vanhempaa oikeudenkäynneissä.

Pelkään, että entinen puolisoni vie lapsen luvatta maasta. Mitä voin tehdä?

Jos vanhempi epäilee, että toinen vanhempi aikoo luvatta viedä lapsen maasta, hän voi pyytää tuomioistuimelta väliaikaisiin turvaamistoimiin ryhtymistä. Tuomioistuin voi esimerkiksi velvoittaa tapaamisoikeutta koskevassa täytäntöönpanossa hakijan tallettamaan oman ja lapsen voimassa olevan passin ulosottomiehen huostaan tapaamisen ajaksi.

Jos lapsi on yksin toisen vanhemman huollossa tai yhteisessä huollossa ja toinen vanhempi epäilee hyvin perustein, että toinen vanhempi aikoo viedä lapsen luvattomasti pois maasta, kiireellisissä tapauksissa vanhempi voi ottaa yhteyttä suoraan ulosottomieheen tai poliisiviranomaiseen, joka voi ottaa lapsen välittömästi haltuunsa maastaviennin estämiseksi.

 
Julkaistu 13.11.2017