Elina, julkinen oikeusavustaja
- Julkisena oikeusavustajana Keski-Uudenmaan oikeusaputoimistossa.
- Valmistunut oikeustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta.
- Työkokemusta n. 3 vuotta erilaisista oikeusapuun liittyvistä tehtävistä.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Työskentelen julkisena oikeusavustajana valtion oikeusaputoimistossa. Käytännössä se tarkoittaa yksityishenkilöiden auttamista heidän oikeudellisissa ongelmissaan tuomioistuinasioissa ja ulkoprosessuaalisissa asioissa. Oikeusapua myönnetään yksityishenkilöille, jotka eivät itse pysty taloudellisen tilanteensa vuoksi vastaamaan kokonaan tai ollenkaan oikeusasioiden hoitamisesta johtuvista kuluista. Julkinen oikeusavustaja hoitaa toimeksiantojaan itsenäisesti, ja työparina on oikeusapusihteeri.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Tulin oikeusaputoimistoon alun perin yliopistoharjoittelun kautta ja jatkoin työskentelyä oikeusapusihteerin tehtävissä opintojen ohella. Valmistumisen jälkeen työskentelin ensin oikeusneuvojan tehtävässä ja nyt kokemuksen kartuttua julkisena oikeusavustajana. Oikeusneuvoja on vanhempi ja nykyään harvinainen nimike, jonka työnkuvaan kuuluu pääosin ulkoprosessuaaliset asiat, kun taas julkiselta oikeusavustajalta edellytetään myös tuomioistuinkokemusta.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Tyypilliseen työviikkoon voi kuulua yksi tai useampi oikeudenkäynti tuomioistuimessa, uusien asiakkaiden tapaamista tai muita asiakasneuvotteluita sekä puhelinneuvontaa. Lisäksi työssä laaditaan paljon kirjallisia asiakirjoja, kuten vastineita ja valituksia.
Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?
Työskentelen pääosin puolet etänä ja puolet toimistolla. Lisäksi työhön kuuluu jonkin verran matkustamista lähiseudulla eri tuomioistuimiin ja muihin viranomaisiin, kuten poliisilaitokselle avustamaan päämiestä kuulusteluissa.
Julkisilla oikeusavustajilla ei ole työaikaa, joten omasta kalenterista riippuen omaan työaikaan voi joissain määrin vaikuttaa – pääosin työskentelen virka-aikaan eli viraston aukioloaikojen puitteissa, mutta joskus myös iltaisin ja viikonloppuisin.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Julkinen oikeusavustaja hoitaa asioita käytännössä lähes kaikilta yksityishenkilöön liittyviltä oikeudenaloilta, joten tämä edellyttää julkiselta oikeusavustajalta laajaa oikeudellista osaamista. Myös kiireen- ja paineensietokykyä tarvitaan, sillä kalenteri on usein täynnä ja toimeksiantoja on paljon.
Vaikka julkisen oikeusavustajan työ on pääosin itsenäistä, siihen kuuluu myös yhteydenpitoa omiin asiakkaisiin, vastapuolen avustajiin, muihin viranomaisiin sekä oman työyhteisön jäseniin – siksi myös hyvät ihmissuhdetaidot ovat tarpeen.
Mikä on parasta ammatissasi?
Parasta työssäni on se, kun pääsee auttamaan ihmisiä. Monesti asiakkaan kääntyessä oikeusaputoimiston puoleen tilanne voi olla sellainen, että asia on todella merkityksellinen ja tuleva ratkaisu vaikuttaa suuresti asiakkaan elämäänsä – se, että pystyy auttamaan toista tällaisessa tilanteessa, tekee työstä merkityksellistä. Meidän toimistossamme on lisäksi tosi mahtava työyhteisö ja se vaikuttaa todella paljon olla täällä ja tässä työssä.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Kiire voi olla työn varjopuoli, vaikka toisaalta nautin myös jollain tapaa kiireen tunteesta. Joskus kalenteri voi olla kuitenkin niin täynnä, että voi olla haastavaa järjestää aikaa kaikelle. Toisaalta asiakkaiden tilanteet voivat joskus vaivata itseäkin vapaa-ajalla tai muutoin, jos asiat ovat henkisesti vaikeita tai asiakkaan tarvitsema apu ei ole niinkään oikeudellista tai sellaista, mitä pystyisi itse tarjoamaan tai mihin voisi vaikuttaa.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee julkisen oikeusavustajan ammattia?
Suosittelen ammattia lämpimästi, jos oikeudenkäyntiavustajana toimiminen kiinnostaa. Työ on hyvin vastuullista, ja tässä tarvitaan paljon ja laaja-alaisesti tietoa eri oikeudenaloilta. Tämä onkin sellainen paikka, jossa pääsee oppimaan joka päivä jotain uutta ja kehittämään omaa ammatillista osaamista monella eri tavalla.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Julkisia oikeusavustajia tullaan tarvitsemaan jatkossa yhtä lailla kuin ennenkin. Enenevissä määrin työn tekemisessä voi auttaa tekoäly ja se voi jopa tulla hoitamaan joitain yksittäisiä tehtäviä – nähdäkseni tekoäly ei tule kuitenkaan ikinä korvaamaan oikean ihmisen tarvetta tässä työssä
Julkaistu 16.10.2024