Kaisa, oikeusapusihteeri

  • Kaisa
  • Talous- ja velkaneuvonnan oikeusapusihteerinä Keski-Uudenmaan oikeusaputoimistossa, Hyvinkään toimipisteessä.
  • Valmistunut oikeustradenomiksi Laurea-ammattikorkeakoulusta. Aikaisempana tutkintona filosofian maisteri.
  • Työkokemus oikeusalalta n. 4 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Talous- ja velkaneuvonnan oikeusapusihteerinä avustan pääasiassa talous- ja velkaneuvojia erilaisissa tehtävissä, etenkin velkajärjestelyhakemusten valmistelussa. Työhön sisältyy myös asiakaspalvelua sekä asiakirjojen ja laskelmien, kuten velkajärjestelyn lisäsuorituslaskelmien, laatimista.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Olen alanvaihtaja ja aiemmalta ammatiltani kielenkääntäjä. Olin noin 10 vuotta sitten äitiysvapaalla, jonka aikana aloin kaivata uusia tuulia työhön ja aloitin oikeustradenomiopinnot. Suoritin opintoihin kuuluvan viimeisimmän harjoittelun käräjäsihteerin tehtävissä käräjäoikeudessa, jonne työllistyin ensin määräaikaisena. Myöhemmin aukesi vakituinen virkahaku nykyiseen työhöni, johon hain ja pääsin. Käräjäoikeudessa työskentelin summaaristen asioiden parissa, ja nykyisessä työssäni käsittelen velka-asioita eri näkökulmasta.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Tyypillinen työviikko koostuu muutamista puhelin- ja toimistopäivystysvuoroista, ja muutoin työaika kuluu itsenäiseen työskentelyyn. Molemmat päivystysvuorot sisältävät asiakaspalvelua, ja lisäksi toimistolla huolehditaan lähtevästä ja saapuvasta postista sekä skannataan saapunut posti asianhallintajärjestelmään. Itsenäisiä tehtäviä ovat esimerkiksi asiakkaiden velkojen selvittely, velkatietojen päivittäminen maksuohjelmiin, työjonon hallinnointi sekä toimiston yleiseen sähköpostiin tulevien viestien käsittely.

Työviikkoon kuuluu myös viikoittainen tiimipalaveri sekä usein myös muita palavereja tai erilaisia koulutuksia.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Osan työviikosta olen toimistolla ja osan teen etänä kotoa käsin. Viraston yhteinen etätyökäytäntö on 50–50 %. Hyvinkään toimipisteellä meillä on toistaiseksi omat työhuoneet, mistä tykkään. Lisäksi meillä on mukava työyhteisö, joka lisää viihtyisyyttä toimistolla.

Työaika on virastotyöaika. Työaika on liukuva – päivystysvuorot rajoittavat jonkin verran liukuman käyttöä, mutta suurimmaksi osaksi sitä pystyy hyödyntämään.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Sosiaaliset taidot ovat tärkeitä tässä työssä. Työssä vaaditaan myös rutiinien ja toistuvuuden sietokykyä sekä toisaalta tarkkuutta ja huolellisuutta. Työhön ei ole tarkkaa koulutusvaatimusta, mutta monet ovat taustaltaan tradenomeja, merkonomeja tai tradenomiopiskelijoita.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta tässä on se, että työ yhteiskunnallisesti merkityksellistä ja sitä tehdään asiakkaiden auttamiseksi. Parhaina puolina pidän myös sitä, että työssä on itselleni sopivassa suhteessa asiakaspalvelua ja tiimityöskentelyä sekä toisaalta paljon itsenäistä työskentelyä.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Haastavaa on ajoittain työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta aiheutuvat aikatauluongelmat, eikä työaikaliukumien käyttö ole aina mahdollista päivystysvuorojen takia. Palkka voisi olla myös parempi.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee talous- ja velkaneuvonnan oikeusapusihteerin ammattia?

Voisin suositella ammattia niille, jotka ovat kiinnostuneita avustavista tehtävistä ja velkaantuneiden henkilöiden avustamisesta. Lisäksi tehtävää voisi suositella myös talous- ja velkaneuvojan töistä kiinnostuneille, sillä tässä työssä saa hyvää työkokemusta ja lisäksi meillä on osittain samoja tehtäviä ja koulutuksia. Talous- ja velkaneuvonnan oikeusapusihteerin tehtävästä voi edetä talous- ja velkaneuvojaksi, jos on suorittanut tai suorittaa sitä edellyttävän soveltuvan korkeakoulututkinnon.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Talous- ja velkaneuvonnassa töitä riittää ja asiakasmäärät ovat olleet kasvussa. Uskon, että tulevaisuudessa työhön tulee paljon lisää automatisaatiota, kun tulee uusia teknisiä mahdollisuuksia ja monien tietojen saaminen helpottuu erilaisten tiedonvaihtorajapintojen myötä. Työ on jo kuluneen 3,5 vuoden aikana muuttunut paljon ja uskon, että tulevaisuudessakin tehtävänkuva tulee muuttumaan ja ehkä laajenemaankin.

Muutoksia on tulossa myös uuden Oikeuspalveluviraston myötä, jolloin eri toimistoissa työskentelevien oikeusapusihteerien tehtävänkuvia sekä sihteerien ja talous- ja velkaneuvojien välistä työnjakoa tullaan oletettavasti yhtenäistämään eri toimistojen välillä.

Julkaistu 10.4.2024