Kirsti Tikkanen, yksikkövastaava, edunvalvontasihteeri

  • Edunvalvontasihteerinä ja yksikkövastaavana Oulun edunvalvontatoimistossa.
  • Valmistunut aikanaan merkonomiksi Oulun markkinointi-instituutista.
  • Työkokemusta yleiseen edunvalvontaan liittyvistä tehtävistä lähes 15 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Edunvalvontasihteerin tehtäviin kuuluu asiakkaiden taloudellisten asioiden hoitamista ja maksukyvyn jatkuvaa seurantaa ja ylläpitämistä, varojen riittämisen seurantaa, sekä velkojen hoitamista. Esimerkkitehtäviä ovat laskujen maksaminen, etuuksien hakeminen, toimeentulotuki, asumistuet ja niin edelleen. Lisäksi työhön kuuluu asiakaspalvelua puhelimitse, paikan päällä ja sähköpostitse.

Yksikkövastaavan tehtävässä toimin esimiehenä edunvalvontasihteereille. Työhöni kuuluu substanssityössä ja toimintaympäristössä tapahtuvien muutosten seurantaa, taustatyötä ja niihin reagointia. Lisäksi teen yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa ja osallistun rekrytointihaastatteluihin. Alaisia minulla on eri toimipaikoissa noin kaksikymmentä.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Löysin työpaikkailmoituksen aikanaan netin kautta ja ilmoituksen perusteella työ vaikutti sellaiselta, että tehtävät voisivat sopia itselleni. Pääsin haastatteluun ja tulin valituksi edunvalvontasihteerin tehtävään. Yksikkövastaavan tehtävissä olen toiminut noin 2 vuotta ja välillä olen tehnyt myös yleisen edunvalvojan sijaisuuksia.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Tyypillinen työpäivä sisältää puhelinpalvelua ja sähköpostiviesteihin vastaamista, päämiesten laskujen maksamista, sekä erilaisten hakemusten tekemistä. Lisäksi paperipostia tulee vielä paljon, joten ne skannataan järjestelmään ja käsitellään sitä kautta valmiiksi. Työpäivät sisältävät todella monipuolista tekemistä, eikä yhtäkään samanlaista työpäivää ole.

Yksikkövastaavan työhön kuuluu päivittäin virastopostin hoitamista sekä erilaisia selvitystöitä muun muassa yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien kanssa. Osallistun myös rekrytointeihin ja uusien työntekijöiden perehdytykseen. Yksikkövastaavan roolissa tehtävät vaihtelevat myös paljon ja päivittäin voi tulla eteen erilaisia tehtäviä sihteerityön lisäksi.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Meillä on avokonttoritoimisto, jossa osalla yleisistä edunvalvojista on oma työhuone. Itse työskentelen kahden henkilön työhuoneessa.

Työaika on virastotyöaika ja liukuvaa työaikaa voimme käyttää klo 9–14 välisenä aikana. Lisäksi meillä voi tehdä myös etätyötä.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Tässä työssä tarvitaan hyvää paineensietokykyä. Työ on hektistä, vaihtelevaa ja välillä kuormittavaakin. Työ on myös monipuolista, minkä vuoksi saa hallita aika paljon erilaisia asioita esimerkiksi etuuksiin liittyen.

Työssä tehdään ihmisen arjen pyörittämiseen liittyviä taloudellisten asioiden hoitamiseen liittyviä tehtäviä ja tätä työtä oppii tekemällä.

Mikä on parasta ammatissasi?

Monipuolinen ja vaihteleva työ. Parasta on myös se, että omalla työllään pystyy jollakin tavalla auttamaan ihmisiä, jotka eivät pysty itse huolehtimaan omista taloudellisista asioistaan.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Ammatin varjopuoli on se, että työtä on todella paljon ja aina ei pysty tai ennätä syventyä johonkin asiaan niin hyvin kuin haluaisi. Muistutuksia saa käyttää todella paljon, että joku tärkeä asia ei jää hoitamatta.

Työmäärän ja kiireen takia omaa työtään täytyy osata järjestää sillä tavalla, että yrittää tehdä kulloinkin tärkeimmät asiat valmiiksi ensimmäisenä, vaikka paljon jää keskenkin.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee yksikkövastaavan tai edunvalvontasihteerin ammattia?

Kannattaa ehdottomasti hakea edunvalvontatyöhön, jos on halua tehdä monipuolista ja vastuullista työtä.

Lisäksi jos tykkää säännöllisestä ja liukuvasta työajasta, suosittelen kyllä hakemaan ja kokeilemaan edunvalvontatyötä.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Näen, että edunvalvontatyötä tarvitaan tulevaisuudessakin ja tämä työ ei tule loppumaan. Toivon mukaan tilanne ei tule kuitenkaan olemaan sellainen, että edunvalvonnan tarve kasvaa entisestään. Suosittelen myös edunvalvontavaltuutuksen tekemistä hyvissä ajoin.

Julkaistu 10.4.2024