Nina Jokela, ylitarkastaja

  • Ylitarkastaja tietosuojavaltuutetun toimistossa.
  • Valmistunut vuonna 2016 oikeustieteiden maisteriksi Turussa ja aiemmin humanististen tieteiden kandidaatiksi pääaineenaan saksa. Suorittanut tuomioistuinharjoittelun 2020. Suorittanut myös oikeusmuotoilun yamk-opintoja.
  • Aloittanut työskentelyn oikeusalalla jo opintojen aikana. Työskennellyt sekä yksityisellä sektorilla että useassa valtion virastossa. Työkokemusta tietosuojavaltuutetun toimistossa noin 2 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Työnkuvaani kuuluu EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen eli GDPR:n valvontaan liittyvät tehtävät. Työni on monipuolista: käsittelen esimerkiksi ihmisten tietosuojaoikeuksia koskevia kanteluita ja muita tietosuojavaltuutetun toimistoon vireille tulevia valvonta-asioita sekä esittelen valvontapäätöksiä valtuutetuille.

Tällä hetkellä isoin osa työtäni on EU-maiden välinen viranomaisyhteistyö. Siihen kuuluu EU-maiden rajat ylittävien tapausten käsittelyä yhdessä muiden valtioiden tietosuojaviranomaisten kanssa ja osallistumista Euroopan tietosuojaneuvoston (EDPB) työryhmiin. Tietosuojaneuvoston muodostavat kaikki EU-maiden tietosuojaviranomaiset yhdessä.

Työhöni kuuluu myös lainsäädäntövaikuttamista. Lainvalmistelussa tietosuojavaltuutetun toimistolta pyydetään usein lausuntoja vaikutusten arvioimiseksi henkilötietojen suojan näkökulmasta. Olen silloin tällöin kuultavana eduskunnan valiokunnissa. Teen myös paljon yhteistyötä muiden viranomaisten, kuten oikeusministeriön ja Traficomin sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Jo mennessäni opiskelemaan oikeustieteelliseen halusin päästä tekemään yhteiskunnallisesti vaikuttavaa työtä. Tykkään lukemisesta, kirjoittamisesta sekä tarkkuutta vaativasta työstä – näistä kaikista on hyötyä ammatissani.

Ylitarkastajan työ tietosuojavaltuutetun toimistossa on monella tapaa itselleni mieleinen. Perus- ja ihmisoikeudet kiinnostivat minua jo opinnoissani, ja tein pro gradu -lopputyön valtiosääntöoikeudesta. Työssäni yhdistyvät EU- ja perusoikeudet merkityksellisellä tavalla. Vaikka tietosuojan parissa voi työskennellä yksityiselläkin puolella, pääsee viranomaisen valvontatyössä vaikuttamaan asioihin ainutlaatuisella tavalla.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Työpäivät ovat vaihtelevia. Tyypillisesti työviikkooni kuuluu paljon Euroopan tietosuojaneuvostoon liittyvää työtä, kuten työryhmien kokouksia ja erilaisten tekstien, esimerkiksi ohjeiden, kiistanratkaisupäätösten ja lausuntojen työstämistä. Työskentelen yleensä etäyhteydellä, mutta toisinaan matkustan kokouksiin myös Brysseliin.

Osan työviikostani käsittelen kanteluita ja muita valvonta-asioita tekemällä selvitystyötä ja valmistelemalla päätöksiä. Työssäni on paljon kirjoittamista ja lukemista, mutta myös vuorovaikuttamista ja näkökulmien esille tuomista tietosuojaneuvoston kokouksissa.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työni on melko joustavaa, mutta samalla se vaatii myös minulta joustoa: etenkin EU-asioissa on tiukat määräajat, ja kokoukset voivat välillä venyä iltaan asti. Toisaalta jos työtunteja kertyy paljon, voin myöhemmin tehdä lyhyemmän työpäivän. Päivittäinen työaikani on liukuva. Tällainen joustavuus on juristin työssä luksusta.

Työskentelen pääosin etänä toisessa kaupungissa, ja 1–2 kertaa kuussa käyn toimistollamme Helsingissä. Toimistolla tapaan myös kollegoja, vaikka keskustelemme paljon myös etäyhteyksillä.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Valvontatyö on tutkijamaista. Se vaatii pitkäjänteisyyttä ja itsenäisyyttä. Lisäksi tarvitaan hyviä päätöksenteko-, kirjoittamis-, tiedonhaku- ja argumentointitaitoja. Työssä pitää tietysti osata tietosuojaan liittyvää lainsäädäntöä, joka laajenee jatkuvasti. Lisäksi pitää tuntea muita viranomaistyön prosesseja, kuten asiakirjajulkisuuteen ja hyvään hallintoon liittyviä asioita.

Tarvitsen työssäni myös sosiaalisia taitoja sekä kykyä tuoda näkemyksiä esille kansainvälisessä työympäristössä rakentavasti, mutta tehokkaasti. Kansainvälisten tehtävien vuoksi hyvä englannin kielen taito on välttämätön.

Mikä on parasta ammatissasi?

Työssäni on parasta sen monipuolisuus ja se, että saan vaikuttaa itseäni kiinnostaviin ja yhteiskunnallisesti tärkeisiin asioihin. Tietosuojan vaikutusta ihmisten elämään ei ehkä vielä ymmärretä hyvin – esimerkiksi digitalisaatio ja valtavien tietomäärien kerääminen voi vaikuttaa jopa demokratiakehitykseen, jos kerätyllä tiedolla pyritään vaikuttamaan mielipiteisiimme ja käyttäytymiseemme.

Työstäni tekee merkityksellistä se, että saan olla suojaamassa tärkeitä perusoikeuksiamme. Työ on mielenkiintoista ja antoisaa, ja toisaalta aika vaikeaakin, sillä työssä ollaan koko ajan uuden äärellä.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Työskentely monipuolisten ja ajankohtaisten asioiden parissa vaatii kehityksessä mukana pysymistä. Tämä voi tuntua välillä haastavalta, sillä osattavaa ja opittavaa on paljon. Lisäksi yksittäisen työntekijän työmäärä voi olla suuri. Työ on hyvin itsenäistä, sillä jokaisella ylitarkastajalla on omat sektorinsa, joita he valvovat. Vaikka teemme tiimityötä ja saan tukea esihenkilöltä, työssäni on paljon vastuuta. Toisaalta tämä antaa ylitarkastajalle myös vapautta ja tilaa kasvaa asiantuntijana.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee ylitarkastajan ammattia tietosuojan parissa?

Työ sopii ihmiselle, joka on kiinnostunut tietosuojasta. Tässä työssä pääsee heti asian ytimeen ja saa laajan käsityksen tietosuojan eri osa-alueista. Tietosuojavaltuutetun toimistossa kivaa on se, että vastuuta saa niin paljon kuin haluaa ja pääsee mukaan itseä kiinnostaviin asioihin.

Tietosuoja alana kiinnostaa juristeja ja on kasvava trendi. Työskentely tietosuojavaltuutetun toimistossa on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä valvontaviranomaisen toimintaa ja päästä mukaan eurooppalaiseen työhön. Suurelle yleisölle ei välttämättä aina näy, että Suomenkin tietosuojaviranomainen on mukana tekemässä merkittävää tietosuojatyötä EU:n ytimessä.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Näen ammatin tulevaisuuden kiinnostavana ja jännittävänä. Tietosuojasääntely lisääntyy koko ajan, ja tietosuojavaltuutetun toimistolle on tulossa lisää vastuita esimerkiksi uudesta EU-lainsäädännöstä. Myös kansainvälinen yhteistyö lisääntyy, ja tämä tekee työstä entistä palkitsevampaa.

Tietosuojakysymykset on tärkeä huomioida digikehityksessä. Tietosuojaosaamisesta huolehtiminen on merkityksellistä – alan osaajia tarvitaan tulevaisuudessakin.

Julkaistu 1.3.2024