Riina Mathlin, oikeusapusihteeri, oikeusapu
- Oikeusapusihteeri Oulun oikeusaputoimistossa.
- Valmistunut oikeustradenomiksi Oulun ammattikorkeakoulusta.
- Työkokemusta reilut 6 vuotta oikeusapuun liittyvistä tehtävistä.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Työnkuvaani sisältyy laajasti erilaisia asioita. Yksi olennainen osa-alue työssä on julkisen oikeusavustajan työparina työskentely, johon kuuluu esimerkiksi yhteydenpitoa asiakkaisiin ja asiakirjojen hallintoa. Isoin osa avustavia töitä on pääasiassa vähävaraisten vainajien perunkirjoitukset, joissa sihteeri mm. kirjaa ylös kuolinpesän varat ja velat, tilaa tarvittaessa sukuselvityksiä ja selvittää vainajan velkatilanteen sekä hoitaa yhteydenpidon asiakkaaseen.
Toisena isona osa-alueena työssä on pari kertaa viikossa toteutettava asiakaspalveluvuoro tai puhelinpäivystys, jolloin soittavilta asiakkailta kartoitetaan, minkälaista palvelua he tarvitsevat.
Kolmantena isona osa-alueena työssä on yksityisiltä oikeusavustajilta saapuvien oikeusapuhakemusten ratkaiseminen itsenäisesti. Lisäksi itselläni on vastuualueena tulkkilaskut. Olen myös aloittanut opettelemaan yksityisten avustajien palkkiolaskujen käsittelyä.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Opiskellessani tradenomiksi mietin yleisten opintojen jälkeen suuntautumista, ja oikeushallinto vaikutti kaikista mielenkiintoisimmalta suuntautumisvaihtoehdolta. Hain opintojen jälkeen nykyiseen työhöni, sillä työ vastasi täysin opiskelutaustaani ja -tarkoitusta ja oli siksi luonteva vaihtoehto.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Viikkotasolla työhön kuuluu 1-2 kertaa viikossa puhelinpäivystystä tai asiakaspalvelua asiakaspalvelutiskillä toimistolla. Toimistolla pidetään myös perunkirjoitustilaisuuksia. Muutoin työpäivän kulun voi suunnitella ja määritellä oman aikataulun mukaiseksi, sillä sihteeri on siitä itse vastuussa. Meillä on ns. paperiton toimisto ja siten 2-3 päivää viikosta on mahdollista tehdä etätyötä, jotka yleensä hyödynnän.
Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?
Minulla on kolme paikkaa, joissa työskentelen: ensinnäkin kotitoimisto on yksi työympäristö. Toimistolla työskentelen ns. avokonttorissa eli yhteistilassa muiden oikeusapusihteerien kanssa tai infopisteellä asiakaspalvelupuolella.
Työajan voi aloittaa aamulla klo 7-9 välillä ja lopettaa aikaisintaan klo 14, mutta yleensä pyrin olemaan tavoitettavissa viraston aukioloaikoina kello 8.00–16.15.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Ammatissa on hyvä, jos on jonkinlaista ymmärrystä oikeusprosessien kulusta ja siitä, kuka viranomainen ja taho käsittelee mitäkin asioita. Lisäksi pitää olla hyvät asiakaspalvelu- ja sosiaaliset taidot, sillä työssä pitää pystyä olemaan paljon yhteydessä erilaisiin ihmisiin. Myös englantia puhuvia asiakkaita on paljon, joten kielitaitoakin tarvitaan.
Tiedonhakutaito on tärkeää oikeusapupäätöksiä tehdessä, sillä tietoa pitää osata etsiä ja katsoa välillä laeista ja asetuksista, millä perusteella oikeusapua myönnetään. Tässä auttaa myös se, että itselleen tekee koontia vastaan tulleista tapauksista, joita osaa sitten hyödyntää jatkossa. Yleisesti myös määräajoista huolehtiminen ja kiinnipitäminen on tärkeää.
Mikä on parasta ammatissasi?
Parasta on monipuolisuus eli se, että on paljon erilaisia työtehtäviä ja vaihtelevia asiaryhmiä sekä monenlaisia tapauksia. Tykkään myös itsenäisestä työskentelystä ja siitä, että saa itse vaikuttaa ja suunnitella esimerkiksi sitä, milloin on etänä ja milloin sopii perunkirjoitustilaisuuksia.
On palkitsevaa, kun työkokemuksen karttuessa huomaa pystyvänsä hyödyntämään aiempaa tietoa, helpottamaan työtään sekä samalla pystyy opettelemaan taas uutta.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Välillä puhelinpäivystyspäivät ovat haastavia, sillä puhelinlinja on avoinna koko toimiston aukioloajan ja uusien puheluiden ja toimeksiantojen määrä voi vaihdella paljon. Tällöin hektisyys ja nopeasti asiasta toiseen siirtyminen kuormittumatta voi olla vaikeaa.
Joskus jos hoidettavia asioita on kertynyt paljon, voi priorisoiminen olla hankalaa, kun asiat täytyy kuitenkin saada kohtuullisessa ajassa hoidettua.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee oikeusapusihteerin ammattia?
Voin kyllä suositella. Tämä on hyvää työkokemusta ja sopii varsinkin, jos on asiakaspalvelusta kiinnostunut. Työssä on paljon yksittäisiä asioita opittavana, mutta kaiken kyllä oppii. Tukea saa myös kollegoilta.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Uskon oikeusapusihteerin työllä olevan pysyvä tarve jatkossakin. Talous- ja velkaneuvonta yhdistyi oikeusaputoimistoon muutamia vuosia sitten, ja voihan se olla, että toiminta laajenee entisestään tulevaisuudessakin.
Julkaistu 8.2.2024