Sanna Pekkinen, edunvalvontasihteeri
• Edunvalvontasihteeri Oulun edunvalvontatoimistossa.
• Valmistunut tradenomiksi Kajaanin ammattikorkeakoulusta.
• 15 vuotta työkokemusta yleiseen edunvalvontaan liittyvistä tehtävistä.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Hoidan päämiesten omaisuuteen liittyviä ja taloudellisia asioita laaja-alaisesti yhdessä yleisen edunvalvojan kanssa. Päämiehinä ovat sellaiset henkilöt, jotka eivät itse kykene hoitamaan taloudellisia asioitaan ja joille on määrätty yleinen edunvalvoja asioiden hoitajaksi. Käytännössä hoidettavat asiat voivat olla ihan mitä vain, mitä muillakin ihmisillä voi tulla elämässään eteen. Työhön kuuluu esimerkiksi laskujen maksuja ja etuuksien hakemista, kirjanpitoa sekä päivittäisen omaisuuden ja velkasaldojen päivittämistä.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Suoritin amk-opintoihini kuuluvan puolen vuoden korkeakouluharjoittelun holhouspuolella maistraatissa, jossa jatkoin harjoittelun jälkeen määräaikaisissa tehtävissä. Päädyin nykyiseen työhöni saadessani vinkin uusien työntekijöiden tarpeesta, kun yleinen edunvalvonta siirtyi vuonna 2009 kunnilta valtiolle. Maistraatin holhouspuoli oli nykyistä työtäni valvova viranomainen – aiemmin tarkistin työkseni tilejä, joita olen nyt itse tekemässä.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Työpäivät koostuvat monipuolisista toimistotöistä ja asiakaspalvelusta. Työpäivän aikana tarkastetaan ja maksetaan verkko- ja paperilaskuja, hoidetaan postihallintoa, täytetään erilaisia etuushakemuksia sekä vastataan päämiesten yhteydenottoihin puhelimitse, sähköpostitse ja joskus paikan päällä toimistollakin. Joka päivä on myös kiinteä kahden tunnin soittoaika aamupäivällä. Kokonaisuudessaan työpäivään kuuluu erilaisten asioiden selvittämistä ja kirjanpitotehtäviä laidasta laitaan.
Työtehtävät vaihtelevat ja jaksottuvat myös kausittain: Kuukausitasolla haetaan esimerkiksi toimeentulotukia. Alkuvuodesta tehdään edellisvuoden vuositilejä, veroilmoituksia ja tuloselvityksiä, kun taas syksyisin luvassa on palkkioiden tarkistamista ja laskemista.
Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?
Työtäni on mahdollista tehdä puoliksi etätyönä, mutta tykkään itse käydä toimistolla. Toimistolla olen samassa työhuoneessa kahden muun sihteerin kanssa. Työaika on liukuva. Itse työskentelen yleensä kello 7 ja 15 välillä.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Talouspuolen koulutus on hyväksi, mutta sinänsä mikään koulu ei sellaisenaan valmista työhön, sillä työssä voi tulla eteen mitä vain. Välillä työssä on ”monta rautaa tulessa”. Ajoittaisen työn katkonaisuuden ja stressin sietäminen ovat siksi tärkeitä ominaisuuksia. Toisaalta tarvitaan kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja päätöksentekoon, vaikka viime kädessä yleinen edunvalvoja tekee suurimmat päätökset. Käsiteltävät asiat voivat lisäksi olla välillä raskaista, ja ne pitää osata pitää tarpeeksi etäällä, jottei niitä jää liikaa murehtimaan.
Mikä on parasta ammatissasi?
Ehdottomasti parasta on työn monipuolisuus ja vaihtelevat työtehtävät. Tykkään ongelmanratkaisusta, ja välillä ratkaisua pohditaan yhdessä kollegoidenkin kanssa, kun monta eri näkökulmaa liittyy yhteen asiaan. Työssä voi lisäksi itse suunnitella, missä järjestyksessä ja minä päivinä työtehtäviään tekee, kunhan määräajat tulevat huomioiduksi ja kiireelliset asiat priorisoidaan.
Tosi hyvä juttu on myös se, että valtiolla järjestetään ja panostetaan pitkin vuotta koulutuksiin. Tärkeintä työssämme käytettävää ohjelmistoamme kehitetään myös koko ajan.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Välillä eteen voi tupsahtaa yllättäviä ja kiireellisiä työtehtäviä, jotka vaikuttavat siihen, ettei työpäivän aikana ehdi tehdä alun perin aikomiaan asioita. Koska päämiehiä on paljon, on välillä puuduttavaa tehdä samaa työtehtävää kaikille eri päämiehille. Toisaalta voi tulla tunne, ettei ehdi keskittyä yksittäisen päämiehen asioihin. Ajoittain voi tulla myös haastavia asiakkaita, mutta työkavereilta saa tukea hankalien tilanteiden purkamiseen.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee edunvalvontasihteerin ammattia?
Työ on monipuolista ja ajoittain haastavaakin. Työssä saa itse suunnitella työtehtäviään, mutta samalla tulee myös sietää työn keskeneräisyyttä, sillä koskaan ei tule täysin valmista.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Näen ammattini tulevaisuuden vakaana: töitä riittää tulevaisuudessakin. Toisaalta työ ja toimintatavat ovat muuttuneet paljon tänä aikana, ja muutos on käynnissä koko ajan.
Julkaistu 25.1.2024