HOVIOIKEUDEN TOIMINTA

Hovioikeuden päätehtävä on käsitellä käräjäoikeuden ratkaisuista tehdyt valitukset. Lisäksi hovioikeus valvoo käräjäoikeuksien toimintaa. Hovioikeus myös ratkaisee käräjäoikeuksien ratkaisuista tehdyt kantelut sekä tietyt asiat, esimerkiksi sen toimivaltaan kuuluvat virkasyyteasiat, ensimmäisenä oikeusasteena.

Käräjäoikeuksien tuomiopiirit muuttuivat 1.1.2010. Vuoden alussa toimintansa aloittaa Suomessa 27 käräjäoikeutta. Uusien käräjäoikeuksien toimialueet noudattavat pääasiassa maakuntarajoja ja niiden nimetkin vastaavat monilta osin maakuntien nimiä. Samassa yhteydessä lainhuudot, kiinnitykset ja muut kiinteistöjen kirjaamisasiat siirrettiin Maanmittauslaitokseen.

Rovaniemen hovioikeuden tuomiopiiriin kuuluu 1.4.2014 lukien Kemi-Tornion käräjäoikeus , Lapin käräjäoikeus , Oulun käräjäoikeus , Ylivieska-Raahen käräjäoikeus ja Kainuun käräjäoikeus .

Tuomiopiiriin kuuluvat Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnat ja Vaala Kainuun maakunnasta sekä Kalajoki, Sievi ja Reisjärvi Keski-Pohjanmaan maakunnasta. Tuomiopiirin pinta-ala 134 209 neliökilometriä, jossa asukkaita on yhteensä n. 587.000 (1.1.2013).

Lisätietoja toiminnasta hovioikeudessa löytyy alla olevilta oikeuslaitoksen sivuilta:

 
Julkaistu 26.6.2017