Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kuusi miestä vankeusrangaistuksiin Mäkelänrinteen uimahallin parkkipaikalla tapahtuneesta ryöstöstä

Julkaistu 19.5.2016
Helsingin käräjäoikeus on tänään antamallaan tuomiolla tuominnut kuusi nuorehkoa miestä vankeuteen ryöstöstä, joka tapahtui Mäkelänrinteen uimakeskuksen pihalla lokakuun alussa 2015. Kaksi miehistä sai rangaistuksen törkeästä ryöstöstä ja kolme miestä ryöstöstä. Lisäksi yksi mies tuomittiin avunannosta ryöstöön.

Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan kaikki vastaajat ovat yksissä tuumin suunnitelleet ryöstävänsä asianomistajan saadakseen häneltä rahaa. Asianomistaja on kuvitellut tulevansa paikalle tekemään kannabiskauppoja. Uhria on kuitenkin sumutettu kaasusumutteella ja häneltä on vaadittu rahoja. Uhrin lähdettyä karkuun ja tilanteen muututtua alkuperäisestä ryöstösuunnitelmasta, on uhrin tuttava yhdessä toisen vastaajan kanssa kohdistanut uhriin yllättäen voimakasta väkivaltaa. Uhrilla ei ole ollut mahdollisuuksia puolustaa tai suojata itseään. Uhri on menettänyt tajuntansa ja hänelle on syntynyt aivovamma, jonka seurauksena hänelle tulee jäämään pysyvä haitta. Maassa makaavaan puolustuskyvyttömään uhriin kohdistettu väkivalta on ollut tekotavaltaan raakaa ja julmaa.

Käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1991 syntyneen uhrin tuttavamiehen, koventamisperustetta soveltaen, 5 v ehdottomaan vankeusrangaistukseen ja vuonna 1992 syntyneen miehen 3 v 6 kk ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeistä ryöstöistä. Vuonna 1996 syntynyt vastaaja on tuomittu 2 v 8 kk ehdottomaan vankeusrangaistukseen ryöstöstä, mihin sisältyy myös aiemmin tuomittu ehdollinen rangaistus, joka nyt on täytäntöönpantu. Vuonna 1996 syntyneet kaksi muuta vastaajaa on kumpikin tuomittu 1 v 6 kk ehdolliseen vankeusrangaistukseen ryöstöstä. Lisäksi yksi mies tuomittiin 6 kk ehdolliseen vankeusrangaistukseen avunannosta ryöstöön.

Kaikki vastaajat on myös tuomittu yhteisvastuullisesti maksamaan uhrille 30 000 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta, siten että törkeistä ryöstöistä tuomitut henkilöt vastaavat koko määrästä ja muut vastaajat yhteisvastuullisesti 4 000 euroon saakka.

Lisäksi kaikki vastaajat on tuomittu yhteisvastuullisesti maksamaan uhrille kärsimyskorvausta 5 500 euroa. Kaksi törkeistä ryöstöistä tuomittua henkilöä vastaavat yhteisvastuullisesti korvauksen kokonaissummasta, kun muiden vastaajien vastuu rajoittuu 2 000 euroon kärsimyskorvauksen kokonaissummasta.

Diaarinumero: R 15/9331
Tuomion voi tilata käräjäoikeuden asiakaspalvelusta