Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 11 henkilöä laittoman maahantulon järjestämisestä

Julkaistu 1.7.2016
Helsingin käräjäoikeus on tänään antanut tuomion laajassa laittoman maahantulon järjestämistä koskevassa asiakokonaisuudessa. Syytteessä on ollut yhteensä 11 henkilöä; kaksi henkilöä laittoman maahantulon järjestämisestä ja yhdeksän henkilöä törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä.

Syyttäjä oli vaatinut rangaistusta Ruotsissa asuvalle miehelle laittoman maahantulon järjestämisestä 30.10.2014 −8.2.2015. Syytteen mukaan vastaaja oli kahdella kerralla tuonut Suomeen yhteensä neljä henkilöä, joilla ei ole ollut maahantuloon vaadittavia asiakirjoja. Matka oli tehty Tukholmasta Helsinkiin laivalla ja matkavaraus on tehty vääriä henkilötietoja käyttäen. Pääkäsittelyssä mies myönsi syytteen oikeaksi. Käräjäoikeus tuomitsi hänet kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lisäksi syyttäjä oli vaatinut rangaistusta kymmenelle henkilölle törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä 21.4.–20.9.2015. Syytteessä oli kyse yhteensä 52 henkilön maahantulon järjestämisestä 18 eri kerralla, joiden järjestämiseen vastaajat olivat osallistuneet eri tavoin. Syyttäjä vaati rangaistusta kaikille 10 henkilölle törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä sillä perusteella, että teko on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintana. Tekoa oli syyttäjän mukaan myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä. Vastaajat olivat kiistäneet syytteen. Syyttäjä on asian käsittelyn aikana luopunut teon kvalifioinnista yhden henkilön osalta.

Maahan tuodut henkilöt ovat kotoisin Irakin Mosulista, mistä myös vastaajat ovat pääosin kotoisin. Maahan tuotujen henkilöiden kulkureitti on alkanut Irakista ja edennyt Turkkiin ja sieltä meren yli veneillä Kreikkaan. Kreikasta on jatkettu Euroopan halki joko Itävaltaan tai Saksaan. Pääsääntöisesti kaikki maahan tuodut henkilöt ovat kertoneet maksaneensa matkasta salakuljettajille Itävaltaan tai Saksaan asti useita tuhansia euroja tai dollareita.

Useimmissa tapauksissa ihmiset oli majoitettu hotelliin Itävallassa, jossa vastassa oli ollut uusia salakuljettajia. Kokonaisuuden toisella päätekijällä on ollut yhteydet Itävallasta Ruotsiin toiseen vastaajaan, ja he ovat sopineet matkanteosta sinne, yleensä ensin Malmöhön ja tämän jälkeen Eskilstunaan ja sitä kautta Tukholmaan. Tukholmasta matka on jatkunut Pohjois-Ruotsin Luulajaan, josta on jatkettu bussilla tai autolla Tornioon ja Haaparantaan. Suomen puolella maahan tuodut henkilöt on kuljetettu Helsinkiin tai Turkuun.

Pääkäsittelyssä kuultiin todistajina 36 maahan tuotua henkilöä ja lisäksi tärkeä osa näytöstä on koostunut puheluista ja tekstiviesteistä vastaajien kesken sekä vastaajien ja maahan tuotujen henkilöiden välillä.

Käräjäoikeus on katsonut törkeän rikoksen tunnusmerkistön täyttyvän kahdeksan henkilön kohdalla ja tuominnut päätekijät 1 v 8 kk ja 3 v ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Käräjäoikeus katsoo muiden vastaajien pääasiassa järjestäneen kuljetuksia ja majoituksia tai välittäneen puhelinnumeroita. Heidän rangaistuksensa vaihtelevat 3 kuukaudesta 2 vuoden mittaisiin vankeusrangaistuksiin. Yksi vastaaja on tuomittu 50 päiväsakkoon laittoman maahantulon järjestämisestä.

Asian diaarinumero: R 16/671
Tuomio on tilattavissa käräjäoikeuden asiakaspalvelusta