Toimintakertomus 2022

POHJOIS-SAVON KÄRÄJÄOIKEUS
TOIMINTAKERTOMUS 2022

Organisaatio

Pohjois-Savon käräjäoikeuden kanslia on Kuopiossa. Iisalmessa ja Varkaudessa aloittivat 1.1.2021 pysyvät istuntopaikat. Näissä kaikissa toimipaikoissa käsiteltiin rikos-, riita- ja hakemusasioita. Käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluvat Iisalmi, Joroinen, Kaavi, Keitele, Kiuruvesi, Kuopio, Lapinlahti, Leppävirta, Pielavesi, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Varkaus, Vesanto ja Vieremä. Käräjäoikeutta johtaa laamanni, jonka tukena käräjäoikeuden toiminnan johtamisessa ja kehittämisessä toimii johtoryhmä. Vuonna 2022 käräjäoikeudessa toteutettiin 2019 alulle saatetun organisaatiomuutoksen jatko niin, että kolmesta lainkäyttöosastosta muodostettiin kaksi rikos- tai siviiliasioihin erikoistunutta lainkäyttöosastoa, joiden toimintaa johtaa osastonjohtaja. Lainkäyttöosastojen lisäksi käräjäoikeudessa on yhteinen hallintoyksikkö, joka tukee käräjäoikeuden lainkäyttöosastojen toimintaa ja vastaa käräjäoikeuden sisäisestä henkilöstö- ja taloushallinnosta sekä viraston yleishallinnosta. Kirjaamo- ja asiakaspalveluyksikkö sekä tiedoksiantoyksikkö sijoittuvat lainkäyttöosastoille. Käräjäoikeuden uusi organisaatio tehostaa edelleen tuomareiden ja käräjäsihteereiden erikoistumista paremmin ja tehokkaammin hallittavissa oleviin asiakokonaisuuksiin.

Talous ja tuloksellisuus

Käräjäoikeus käy vuosittain tulosneuvottelut Tuomioistuinviraston kanssa. Tulosneuvotteluissa sovitaan seuraavan vuoden toimintamenoista, henkilöstömääristä ja tulostavoitteista sekä tarkastellaan kuluvan vuoden tilannetta. Vuonna 2022 käräjäoikeuden budjetista suurin osa kohdistui palkkamenoihin. Palkkamenoihin kuuluvat henkilökunnan palkkojen lisäksi lautamiehille maksetut palkkiot ja korvaukset. Muut tulokseen vaikuttavat toimintamenot koostuvat muun muassa postikuluista, vartiointi- ja turvallisuuspalveluista, käräjämatkakustannuksista, tarvikehankinnoista, siivouspalveluiden käytöstä ja työterveyskustannuksista. Tuomioistuintoiminnan merkittävä kuluerä palkkamenojen lisäksi ovat myös toimitilavuokrat.

Käräjäoikeuden tulostavoitteisiin pääsemistä tukevat johtamiskäytäntöjen ja yhteisten työmenetelmien kehittäminen, ICT:n hyödyntäminen, sovittelumenettelyn aktiivinen tarjoaminen riita-asioissa sekä lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevissa asioissa ja henkilökunnan hyvinvoinnista huolehtiminen, joihin kaikkiin kiinnitetään käräjäoikeudessa huomiota vuosittain.

Asiamäärät vuonna 2022

Keväällä 2020 alkanut Korona-kriisi vaikutti ja vaikuttaa edelleen käräjäoikeuden toimintaan. Keväällä 2020, kun ensi tiedot Covid-19 -viruksesta jo antoivat ymmärtää, että kysymys on erittäin vakavasti työntekijöiden ja asiakkaiden henkeä ja terveyttä uhkaavasta taudista, käräjäoikeuden henkilökunta siirtyi tekemään pääosin etätöitä ja kaikki oikeuden istunnot, jotka eivät olleet kaikkein kiireisimpiä ja välttämättömämpiä ja joita ei voinut toimittaa etäyhteydellä, peruutettiin joksikin aikaa. Istuntotoiminta käynnistettiin kesällä 2020 uudelleen mahdollisimman pian, mutta vielä vuonna 2022 lainkäyttöhenkilökunta purki pandemian ja sen torjuntatoimien kokonaisuudessaan aiheuttamaa ruuhkaa. Lisäksi rikosistuntoja peruuntui todettujen tai epäiltyjen Korona-tartuntojen vuoksi taikka muusta syystä vuonna 2022 erityisen runsaasti.

Saa­pu­neet Rat­kais­tut Vi­reil­lä 31.12.2022
Ri­kos­asiat 2506 2023 1321
Muut ri­ko­soi­keu­del­li­set asiat 159 171 21
Pak­ko­kei­no­asiat 377 340 65
Laa­jat rii­ta-asiat 253 315 324
Tur­vaa­mis­toi­mi­asiat 2 2 -
Sum­maa­ri­set asiat 126 200 168
Muut ha­ke­mus­asiat 1205 1316 280
Vel­ka­jär­jes­te­ly­asiat 306 291 127
Kon­kurs­si­asiat 122 109 76
Kaik­ki asiat 6350 6578 2922

Käräjäoikeuteen saapui lisäksi vuonna 2022 28 maaoikeusasiaa, 617 avioerohakemusta, 121 ulosottoasiaa ja 53 yrityssaneerausasiaa. Näitä ratkaistiin vuonna 2022 25 maaoikeusasiaa, 611 avioeroa, 132 ulosottoasiaa ja 43 yrityssaneerausasiaa. Rikosasioissa tehtiin 523 käsittelyratkaisua.

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa olivat vuonna 2022 vireillä ja käsittelyssä koko maan ns. WinCapita -kanteet laajoina riita-asioina.

Henkilöstö

Henkilökuntaa käräjäoikeudessa vuonna 2022 oli tulosneuvotteluihin perustuen 78,5 henkilötyövuotta. Vakinaisia tuomareiden virkoja oli 21 mukaan lukien laamannin ja maaoikeusinsinöörin virat ja haastemiesten virkoja 12. Tuomioistuinharjoittelua suorittavia käräjänotaareita on seitsemän (5+½+½), joista kaksi suorittaa tuomioistuinharjoittelun yhdistelmäharjoitteluna toinen hovioikeudessa ja toinen hallinto-oikeudessa. Kansliahenkilökuntaa oli 36,5 henkilötyövuotta mukaan lukien 2 harjoittelijaa. Kansliahenkilökunnan vakinaisten virkojen määrä oli 34. Käräjäoikeudelle on myönnetty määrärahaa vuosille 2021 ja 2022 ylimääräisen tuomari- ja käräjäsihteerihenkilökunnan rekrytoimiseksi paitsi Korona-pandemian aiheuttamien ruuhkien niin myös käräjäoikeuteen keskitettyjen WinCapita-kanteiden vuoksi. Toteutuneiden henkilötyövuosien määrä vaihtelee muutenkin vuosittain riippuen muun muassa henkilöstön eläköitymisestä ja pidemmistä sairauspoissaoloista.

Käräjäoikeuden henkilöstön vaihtuvuus on viimeisen viiden vuoden ajan ollut suuri erityisesti eläköitymisten vuoksi. Henkilöstöryhmien hieman erilaisen ikärakenteen vuoksi vaihtuvuus on ollut suhteellisesti suurinta tuomarikunnassa. Tulevina vuosina eläköitymisiä puolestaan odotetaan tapahtuvaksi enemmälti haastemies- ja kansliahenkilökunnassa. Käytännössä käräjäoikeudelle pandemian vuoksi tai muista syistä osoitettu ylimääräinen työvoima on paljolti suuntautunut vaihtuvuudesta johtuvan vajeen paikkaamiseen.

Julkaistu 21.7.2023