Etäpalvelu oikeusaputoimistoissa

Mitä etäpalvelu on?

Oikeusaputoimistojen etäpalvelu tarkoittaa, että asiakas saa oikeusavun palveluja videoyhteyden välityksellä. Etäpalvelun välityksellä voi asioida oikeusapusihteerin ja oikeusavustajan kanssa samalla tavoin kuin toimistossakin.

Videoyhteyden asiakas voi ottaa omalta tietokoneeltaan tai mobiililaitteeltaan tai kunnan yhteispalvelupisteen videoneuvottelulaitteelta. Jos asiakkaalle tarjotaan toisen paikkakunnan oikeusaputoimiston palveluja, voidaan videotapaaminen joissakin tapauksissa järjestää oman paikkakunnan oikeusaputoimiston tai edunvalvontatoimiston tiloissa.

Mitä asioita voi hoitaa etäpalveluna?

Etäpalveluna oikeusavun asiakas voi saada neuvontaa, neuvotella ja valmistella asiakirjoja oikeusavustajan kanssa tai valmistautua oikeusavustajan kanssa oikeudenkäyntiin.

Etäpalvelu ei sovellu sellaisiin tapaamisiin, joissa asiakirjaan tarvitaan sekä asiakkaan että avustajan allekirjoitus yhtä aikaa. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi testamentin allekirjoitus, jossa oikeusaputoimiston henkilökunta todistaa allekirjoituksen oikeaksi.

Miten videotapaaminen järjestetään?

Aika videotapaamiseen sovitaan etukäteen soittamalla oikeusaputoimistoon. Samalla selviää voiko asian hoitaa etäpalveluna.

Miten videoneuvottelu toimii kotikoneelta?

Omalta päätteeltä asiointi edellyttää tietokonetta tai mobiililaitetta, jossa on internet-yhteys, kamera, mikrofoni ja kaiuttimet tai kuulokkeet. Toimisto lähettää asiakkaan sähköpostiin online-kokouskutsun. Kokouskutsulinkkiä klikkaamalla muodostuu yhteys online-kokoukseen. Online-kokouspalvelun käyttäminen voi edellyttää Skype for Business –sovelluksen lataamista omalle laitteelle. Sovellus on ilmainen.

Miten videoneuvottelu tapahtuu yhteispalvelupisteessä?

Asiaa hoitava oikeusaputoimisto varaa aina ajan yhteispalvelupisteeseen. Yhteispalvelupisteen henkilökunta auttaa videoyhteyden muodostamisessa. Laitteet sijaitsevat erillisissä huoneissa, joten videotapaamisessa asioitaan voi hoitaa luottamuksellisesti.Asian hoidossa tarvittavia asiakirjoja ei tarvitse etukäteen lähettää oikeusaputoimistoon. Yhteispalvelupisteessä on kamera, jonka avulla asiakas voi näyttää paperisia asiakirjoja virkamiehelle videotapaamisessa.


 
Julkaistu 7.3.2018