Maksukyky

Maksukyvyn selvittäminen on erityisen tärkeää, jos mietit suuria hankintoja, kuten auton tai asunnon ostoa velaksi. Tällöin maksukykysi on riitettävä velan kuukausierän maksamiseen. Taloudessasi pitäisi olla myös joustavuutta elämän yllättäviin menoihin.

Maksukyky tarkoittaa kykyäsi maksaa laskut silloin kun ne erääntyvät. Se kertoo sinulle sen, riittävätkö tulosi taloutesi menoihin ja onko taloudessasi liikkumavaraa. Maksukykylaskelman avulla pystyt arvioimaan, onko sinulla varaa uusiin hankintoihin, paljonko voisit maksaa uutta velkaa ja jääkö rahaa säästöön.

Kun olet selvittänyt ja kirjannut ylös tulosi ja menosi, ja vähentänyt käteen jäävistä tuloistasi taloutesi menot, näet kuinka paljon sinulla on maksukykyä.

Sinulla on maksukykyä, jos tulosi ovat vähintään yhtä suuret kuin taloutesi menot. Jos talouden menot ovat suuremmat kuin tulot, sinulla ei ole maksukykyä ja velkaannut, jollet tee asialle jotain. Jos sinulla on varallisuutta, voit ehkä maksaa osan menoistasi varallisuudesta saatavalla tuotolla (esimerkiksi vuokra- tai osinkotulo) tai myymällä varallisuuttasi.

Pohdittavaksi tulee myös se, olisiko tulojen lisääminen mahdollista. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta kasvattaa tulojasi, joudut menoista selviytyäksesi tinkimään jostakin ja miettimään, mitkä menoerät ovat tärkeitä, mitä tarvitset ja mistä voit luopua.

Maksukyvyn arviointi:

Maksukykysi riittää vain pakollisiin menoihin =

Ei maksukykyä ylimääräisiin hankintoihin tai menoihin.

Talous on haavoittuva.

Maksukykysi riittää pakollisten menojen lisäksi taloudessa käytännössä
usein toteutuviin muihin menoihin esimerkiksi terveys-, harrastus-,
vaate-, tietoliikennemenoihin ym.
=

Kohtalainen maksukyky.

Talous kestää myös satunnaisia yllättäviä menoja

Maksukykysi riittää yllä olevien menojen lisäksi muihin menoihin kuten
esimerkiksi silmälasien tai kodinkoneen hankintaan, perhekoon kasvuun,
velkojen korkotason nousuun, lomamatkoihin ym.
Rahaa jää lisäksi säästämiseen.
=Hyvä maksukyky
 
Julkaistu 31.12.2018