Veloista selviytyminen

Jos olet ylivelkaantunut etkä selviä laskujen maksusta, tilanteeseen voi olla erilaisia ratkaisuja.

Ensimmäiseksi kannattaa yrittää neuvotella velkojien kanssa uudesta maksujärjestelystä. Joskus voi riittää pelkkä maksuajan pidentäminen, joskus taas voi olla tarpeen anoa lyhennysvapaajaksoa lainalle, jotta rahat riittävät laskujen maksuun.

Aikaisemmat lainat voi myös yhdistää yhdeksi lainaksi. Lainojen yhdistämisen etuna on pienemmät lainanhoitokulut ja mahdollisesti pidempi maksuaika. Joskus lainojen yhdistämisellä on mahdollista saada alhaisempi korko. Järjestelylainoja myöntävät erilaiset rahoitusyhtiöt. Takuusäätiön takauksen avulla voit saada järjestelylainan, vaikka sinulla olisi maksuhäiriömerkintä.

Osa kunnista myöntää sosiaalista luottoa asukkailleen. Sitä voidaan myöntää aiempien velkojen järjestelylainaksi tai erilaisten menojen rahoittamiseksi. Sosiaalisen luoton takaisinmaksu suunnitellaan kunkin velallisen tilanteen mukaan.

Jos näistä vapaaehtoisista velkojen järjestelykeinoista ei ole apua, selvitä, onko sinulla mahdollisuus päästä velkajärjestelyyn. Oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvonta auttaa sinua velkojen järjestelyssä ja velkajärjestelyn hakemisessa.

 
Julkaistu 31.12.2018