Järjestelylainat

Jos sinulla on useita eri velkoja, ratkaisu saattaisi olla velkojen yhdistäminen. Järjestelylainalla yhdistetään eri velat yhdeksi uudeksi lainaksi.

Järjestelylainalla voit maksaa pois erilliset lainat ja lyhennettäväksi jää yksi laina. Lainaneuvottelussa voi sopia pitkäaikaisesta ja kohtuukorkoisesta lainasta, jolloin lyhennys vastaa maksukykyäsi. Ole huolellinen, että huomioit kaikki velkasi ja rästissä olevat laskusi.

Järjestelylainaa voit kysyä pankista tai luottolaitoksista.

Järjestelylainaa voi olla kuitenkin vaikea saada pankista, jos olet jo saanut luottohäiriömerkinnän tai vakuudet puuttuvat. Silloin voit hakea Takuusäätiön takausta järjestelyluottoon tai kysyä sosiaalista luototusta omasta kunnastasi.

Takuusäätiön takaama järjestelylaina on yksi vapaaehtoisista velkojenjärjestelykeinoista. Se on tapa järjestellä velkoja silloin, kun niiden maksu ei muutoin onnistu. Takuusäätiön takauksen voi saada yksityishenkilö, jos elämäntilanne on vakiintunut ja velkaantumisen syyt ovat hallinnassa tai poistuneet kokonaan. Takauksen voi saada vain kerran. Takauksen saamista ei estä se, että velkasi ovat perinnässä tai ulosotossa, jos muut ehdot täyttyvät.

Et kuitenkaan voi saada takausta, jos sinulla on muita kohtuullisia keinoja selviytyä veloista.

 
Julkaistu 31.12.2018