Ekonomi- och skuldrådgivning som distansservice

Vad avses med distansservice?

Distansservice innebär att du kan få ekonomi- och skuldrådgivning via en videouppkoppling. Vid distansservice kan du sköta ärenden med ekonomi- och skuldrådgivningspersonalen på samma sätt som vid rättshjälpsbyrån.

Du kan upprätta en videolänk från din hemdator, via en mobil enhet med hjälp av programmet Skype for Business eller via videokonferensutrustningen på ett kommunalt samserviceställe. Om du erbjuds ekonomi- och skuldrådgivningstjänster som tillhandahålls vid en rättshjälpsbyrå på en annan ort, kan ett videomöte i vissa fall ordnas vid din lokala rättshjälps- eller intressebevakningsbyrå.

Vilka ärenden kan skötas på distans?

Vid ett videomöte kan du få rådgivning och du kan bereda handlingar tillsammans med en ekonomi- och skuldrådgivare.

Hur ordnas ett videomöte?

Ett videomöte bokas i förväg genom att du ringer till ekonomi- och skuldrådgivningens servicenummer. Då framgår det också om ditt ärende går att sköta på distans. Ofta är det skäl att sända sådana handlingar som behövs vid skötseln av ärendet i förväg till ekonomi- och skuldrådgivningen. Ekonomi- och skuldrådgivningspersonalen sänder dig anvisningar för videomötet.

Hur ordnas ett videomöte med hjälp av en hemdator?

För att kunna ordna ett videomöte måste du ha en dator eller en mobil enhet med internetuppkoppling, kamera, mikrofon samt högtalare eller hörlurar. Byrån skickar en inbjudan till online-möte till din e-postadress. Genom att klicka på länken i e-postmeddelandet skapar du en förbindelse till online-mötet. Användning av online-mötestjänsten kan förutsätta att du laddar ner Skype for Business–programmet på din egen dator eller enhet. Programmet är gratis.

Hur ordnas ett videomöte vid ett samservicekontor?

Den rättshjälpsbyrå som har hand om ärendet bokar tid vid samservicekontoret. Personalen vid samservicekontoret hjälper dig med videouppkopplingen. Eftersom utrustningen finns i ett separat rum, kan du sköta dina ärenden konfidentiellt under videomötet.

 
Publicerad 31.12.2018