Dom i brottmål
Tingsrätten ger avgörandet muntligen i slutet av domstolens sammanträde eller senare skriftligen.
En muntlig dom innebär att domaren informerar dem som deltar i domstolens sammanträde om innehållet i domen. Brottsoffret och den åtalade har möjlighet att begära att domen även tillställs hen eller hens biträde skriftligen. För detta behöver tingsrätten en e-postadress.
Om domen ges skriftligen meddelar domaren i slutet av sammanträdet det datum då domen meddelas. Då skickar tingsrätten domen till den åtalade och offret eller deras biträden per e-post. Dessutom kan domen läsas i tingsrättens kansli.
Verkställighet av dom
Domen vinner laga kraft, dvs. den blir slutgiltig om ingen av parterna söker ändring i den under besvärstiden. Därefter börjar verkställigheten av domen dvs. boten ska betalas och förberedelserna för att avtjäna fängelsestraffet eller samhällspåföljden inleds.
Mer information
Straffregistret
Beroende på domen antecknas uppgifter om brottmålsdomar i myndigheternas register, såsom i straff- och bötesregistret. I registrens egna bestämmelser bestäms hur länge uppgifterna får lagras och för vilka ändamål de får användas.
Var och en har rätt att kontrollera sina egna uppgifter i straffregistret. Uppgifterna i registret används också för att bestämma och verkställa straffrättsliga påföljder samt för att utreda en persons tillförlitlighet och lämplighet till exempel när personen söker arbete med barn, med personer med funktionsnedsättning eller äldre. Mer information om straffregistret (oikeusrekisterikeskus.fi).