Medling i brottmål

Vid frivillig medling i brottmål möts den misstänkte och brottsoffret inför en opartisk medlare. Tjänsten är avgiftsfri och de regionala medlingsbyråerna ansvarar för den.

Medling förutsätter alltid samtycke av offret och den brottsmisstänkte. Medling kan föreslås av brottsoffret eller den misstänkte, polisen eller åklagaren. Beslut om att inleda medling fattas av medlingsbyrån.

Om medling känns som ett möjligt sätt att behandla ett brottmål lönar det sig att föreslå det redan i förundersöknings- eller åtalsprövningsskedet. I förundersökningen informerar polisen parterna i brottmålet om möjligheterna till medling.

Vid medlingen diskuterar brottsoffret och den misstänkte brottet och känslorna som det väckt samt skadorna som offret orsakats. Ju allvarligare brottet är, desto svårare är det att medla. De vanligaste ärendena som behandlas vid medling är misshandel, stöld och skadegörelse.

Vardera parten i brottmålet kan avbryta medlingen när som helst. Då går brottmålet tillbaka till polisen, åklagaren eller domstolen för behandling.

Om medlingen slutar med förlikning

Om den misstänkte och offret når en förlikning upprättar medlaren ett skriftligt avtal om det. I avtalet kan man till exempel komma överens om skadestånd.

Vid lindriga brott kan medlingen leda till att förundersökningen avslutas eller att åtal inte väcks. Ett brottmål kan dock behandlas i domstol även om det har medlats. Medling är alltså inte nödvändigtvis ett alternativ till rättegång, utan en parallell väg framåt. Fördelen med medling kan anses vara att ärendet i allmänhet kan undanröjas och behandlas mycket snabbare genom parternas försorg än genom att vänta på rättegång.