Äktenskapsskillnad
Makarna kan lämna in ansökan om äktenskapsskillnadtillsammans eller så kan den ena maken göra det ensam. Ansökan behöver inte motiveras för domstolen. Den andra makens motstånd är inte heller ett hinder för äktenskapsskillnad.
Ansökan lämnas in till tingsrätten i någondera makens hemkommun. På upplösning av ett registrerat partnerskap tillämpas samma bestämmelser som på äktenskapsskillnad.
Äktenskapsskillnad efter betänketid
När ansökan om äktenskapsskillnad har lämnats in börjar en betänketid på sex månader. Tingsrätten underrättar makarna om att betänketiden börjar och meddelar hur de ska gå till väga för att få ett slutgiltigt beslut om äktenskapsskillnad.
När betänketiden har löpt ut kan makarna eller den ena av dem lämna in den slutgiltiga, det vill säga andra skedets, ansökan om äktenskapsskillnad. Den slutgiltiga ansökan ska lämnas in senast ett år efter betänketidens början.
Äktenskapsskillnad utan betänketid
Om makarna har bott åtskilda under de senaste två åren utan avbrott, kan äktenskapsskillnaden träda i kraft utan betänketid. Makarna ska bevisa att de bott separat till exempel med ett befolkningsregisterutdrag.
Äktenskapsskillnad beviljad utomlands
Om en finsk medborgare har beviljats äktenskapsskillnad vid en utländsk domstol, ska han eller hon också anmäla detta till Finlands befolkningsdatasystem. Mer information om äktenskapsskillnad som beviljats utomlands (dvv.fi).
Barn vid äktenskapsskillnad
Föräldrarna ingår ett avtal om vårdnaden om och umgänget med barnet med den kommunala barnatillsyningsmannen. Ett avtal som fastställts av en myndighet är lika bindande som ett domstolsbeslut.
Redan före mötet med barnatillsyningsmannen lönar det sig för föräldrarna att bekanta sig med Institutet för hälsa och välfärds föräldraplan och fylla i den.
Mer information
Vårdnad om barn
I samband med äktenskapsskillnad kan föräldrarna komma överens om gemensam vårdnad eller att den ena föräldern har ensam vårdnad om barnet. Vid gemensam vårdnad beslutar föräldrarna tillsammans exempelvis om barnets boningsort samt om frågor som gäller skolgången och hälso- och sjukvården. De kan också komma överens om den inbördes uppgiftsfördelningen.
En förälder som är ensamförsörjare beslutar ensam om barnets angelägenheter.
Barnets boende och umgängesrätt
Efter äktenskapsskillnad kan barnet bo hos båda föräldrarna växelvis (växelvist boende) eller endast hos den ena föräldern. Bor barnet växelvist hos vardera föräldern, ska föräldrarna i avtalet om vårdnad och umgängesrätt uppge hos vilkendera föräldern barnet är officiellt bosatt. Enligt det bestäms till exempel barnets daghem, skola och hälso- och sjukvård.
Om barnet endast bor hos den ena föräldern, har barnet rätt att träffa den förälder hos vilken barnet inte bor. Föräldrarna ska möjliggöra dessa träffar. Det lönar sig för föräldrarna att tillräckligt detaljerat komma överens om de praktiska arrangemangen för träffarna, såsom längden på dem samt vem som ansvarar för barnets resa från en förälder till en annan. När man kommer överens om träffarna ska man beakta barnets ålder och önskemål, skolgång och hobbyer samt eventuella specialarrangemang som behövs.
Underhållsbidrag till barn
Föräldrarna ansvarar tillsammans för barnets underhåll även efter äktenskapsskillnaden. Med underhållsbidrag avses en penningprestation med vilken föräldern deltar i kostnaderna för barnets underhåll.
Skyldigheten att betala underhållsbidrag och beloppet av bidraget bedöms från fall till fall. Utgångspunkten är barnets individuella behov av underhåll och föräldrarnas underhållsförmåga.
Föräldrarna kan komma överens om vårdnaden om barnet, umgänget och underhållsbidraget hos den kommunala barnatillsyningsmannen innan de ansöker om äktenskapsskillnad eller under betänketiden.
Delning av makarnas egendom
Makarna kan komma överens om delningen av egendomen, det vill säga avvittringen, när äktenskapsskillnaden har inletts vid tingsrätten. Det räcker med en daterad och undertecknad avvittringshandling som bestyrkts av två ojäviga personer.
Om makarna inte kan komma överens om delningen av egendomen, kan de hos tingsrätten ansöka om ett beslut om förordnande av en utomstående skiftesman.
Vid avvittring av egendom kan det vara nödvändigt att anlita ett juridiskt biträde. Ersättning för rättegångskostnaderna kan fås från en rättsskyddsförsäkring eller rättshjälp. Mer information om rättshjälp.
Återkallande av ansökan om äktenskapsskillnad
Om det under betänketiden börjar kännas som om äktenskapsskillnaden inte är det avgörande som makarna önskar, kan ansökan om äktenskapsskillnad återkallas. Återkallelsen kan ske tills tingsrätten har meddelat sitt avgörande om äktenskapsskillnaden efter betänketiden.
Ansökan om äktenskapsskillnad kan återkallas med en fritt formulerad ansökan som båda makarna har undertecknat. Återkallelsen skickas till samma tingsrätt dit ansökan om äktenskapsskillnad har lämnats in.