Sökande av ändring i myndighetsbeslut
I anvisningen anges bland annat inom vilken tid begäran om omprövning eller besvär ska framställas och till vilken myndighet omprövningsbegäran eller besväret ska lämnas in.
Vem kan söka ändring?
En part kan anföra besvär hos förvaltningsdomstolen över ett beslut som en myndighet har fattat eller över att ett ärende har avvisats. I vissa ärenden ska den som är missnöjd med beslutet först begära omprövning hos den myndighet som har fattat beslutet.
En part är den person eller organisation som domstolens beslut gäller eller som det direkt påverkar. Ibland kan detta innebära en stor grupp: till exempel i det kommunala beslutsfattandet kan alla kommuninvånare vara parter.
Handläggning av ärenden i förvaltningsdomstolen
Sökande av ändring hos förvaltningsdomstolen ska alltid göras skriftligt. Närmare anvisningar för upprättande av besvärsskriften finns i besvärsanvisningen som bifogas myndighetens beslut.
Förvaltningsdomstolen behandlar i allmänhet ärendena i ett skriftligt förfarande. Muntlig förhandling kan ordnas på begäran av en part eller om domstolen anser det nödvändigt. Om muntlig förhandling ordnas kallar rätten parterna, den myndighet som fattat det överklagade beslutet samt andra personer beroende på vilket fall det är för att höras.
Ändring kan sökas hos förvaltningsdomstolen också när den som är missnöjd med beslutet först har framställt en begäran om omprövning, men myndighetens beslut inte har ändrats i rättelseförfarandet. Mer information om handläggningen av ärenden i förvaltningsdomstolen (tuomioistuimet.fi).
Verkställighet av beslut
Myndigheten kan i allmänhet verkställa sitt beslut först när besvärstiden har löpt ut eller besväret över beslutet har avgjorts. Det finns vissa undantag: till exempel måste skatter och andra offentliga fordringar betalas även om de har överklagats. Även i kommunala ärenden kan ett beslut verkställas även om behandlingen av ett besvär pågår.
Ändringssökanden kan i besvärsskriften begära att förvaltningsdomstolen förbjuder eller avbryter verkställigheten av ett beslut. Förvaltningsdomstolen kan också förbjuda eller avbryta verkställigheten på eget initiativ.
Sökande av ändring i förvaltningsdomstolens beslut
Ändring i förvaltningsdomstolens beslut får sökas hos högsta förvaltningsdomstolen, om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärstillstånd i ärendet. Ändringssökande hos högsta förvaltningsdomstolen (kho.fi).
Extraordinärt ändringssökande
Högsta förvaltningsdomstolen kan i vissa fall återbryta förvaltningsdomstolens slutliga avgörande, det vill säga ett avgörande som vunnit laga kraft, eller återställa en försutten tid. Detta är möjligt till exempel om det efter avgörandet i ärendet av orsaker som inte beror på ändringssökanden framkommer sådan väsentlig ny utredning som väsentligt kunde ha påverkat ärendet eller om beslutet grundar sig på uppenbart oriktig tillämpning av lag eller ett misstag som väsentligt har kunnat inverka på beslutet. Mer information om extraordinärt ändringssökande (kho.fi).
Kanaler för ändringssökande i olika myndigheters beslut
Sökande av ändring i avgift för trafikförseelse, ordningsbot, strafforder och bötesföreläggande
Omprövning av avgiften för trafikförseelse kan begäras hos polisen eller någon annan myndighet som har gett avgiften för trafikförseelse. Mer information om begäran om omprövning (poliisi.fi).
Besvär över ordningsbot, strafforder och bötesföreläggande kan anföras hos den tingsrätt inom vars område böterna har utfärdats.
Besvär över ordningsbot och bötesföreläggande ska anföras inom 30 dagar från det att den bötfällde fick kännedom om böterna. Besvärstiden för den som fått strafforder är 60 dagar från den dag då samtycket gavs eller 30 dagar från den dag då straffordern utfärdades.
Vad är avgift för trafikförseelse, ordningsbot, strafforder och bötesföreläggande?