Samhällspåföljder

Samhällspåföljd är ett straff som den dömde avtjänar utan att hamna i fängelse. Målet är att hjälpa den dömde att hålla sig borta från den brottsliga livsstilen och förbereda sig för vardagen efter att straffet har avtjänats.

Samhällspåföljden omfattar villkor och skyldigheter som ska iakttas. Dessutom kan den omfatta övervakning, rehabilitering eller annan verksamhet.För de olika typerna av samhällspåföljd redogörs närmare nedan.

Innan en samhällspåföljd döms ut ska Brottspåföljdsmyndigheten göra en påföljdsutredning, om åklagaren, domstolen eller den dömde själv begär det. I den bedöms om den dömda är lämplig att avtjäna sitt straff i frihet. Mer information om påföljdsutredningen (rikosseuraamus.fi).

Övervakning av villkorligt fängelse

En villkorlig fängelsedom avtjänas utanför fängelset. Straffet kan kompletteras med övervakning, om övervakningen förbättrar den dömdes möjligheter att klara av vardagen och förhindrar att hen gör sig skyldig till nya brott. Även en person som fyllt 21 år kan dömas till övervakning.

Övervakning av villkorligt fängelse innebär regelbundna möten med den egna övervakaren samt iakttagande av planen för strafftiden. Planen kan innehålla till exempel uppgifter, program och diskussion. Mer information om övervakning av villkorligt fängelse (rikosseuraamus.fi).

Ungdomsstraff

Ungdomsstraff är avsett för unga lagöverträdare i åldern 15–17 år, när bötesstraff anses vara otillräckligt, men ovillkorligt fängelse är ett alltför strängt straff. Ungdomsstraffet räcker 4–12 månader.

Den som avtjänar ett ungdomsstraff och den ungas övervakare gör tillsammans upp en plan för strafftiden. Till planen hör övervakningsmöten, program och uppgifter som den dömde deltar i samt vid behov introduktion i arbetslivet. Mer information om ungdomsstraff (rikosseuraamus.fi).

Samhällstjänst

Ett ovillkorligt fängelsestraff på högst åtta månader kan ersättas med samhällstjänst, dvs. oavlönat allmännyttigt arbete.

Arbetet kan omfatta till exempel städning, renovering och gårdsarbete, köks- och kaféarbeten eller andra assisterande uppgifter till exempel på en arbetsplats som erbjuds av kommunen, en organisation eller församlingen. Dessutom kan samhällstjänsten innehålla olika program, diskussioner och rehabilitering som förebygger brottsligt beteende. Mer information om samhällstjänst (rikosseuraamus.fi).

Övervakningsstraff

Den som dömts till övervakningsstraff bor i sitt hem, men övervakas under strafftiden med hjälp av en elektronisk fotboja och på andra sätt. Övervakningsstraff kan utdömas i stället för ett ovillkorligt fängelsestraff på högst sex månader.

Den som dömts till övervakningsstraff ska iaktta det dagsprogram som utarbetats och förbinda sig till drogfrihet. Personen får röra sig utanför sin bostad endast på ett begränsat område och endast av godkända skäl. Mer information om övervakningsstraff (rikosseuraamus.fi).

Övervakning av villkorlig frihet

Den som dömts till ovillkorligt fängelse avtjänar i allmänhet slutdelen av sin dom i villkorlig frihet. Villkorligheten kan effektiviseras genom övervakning till exempel när det återstår mer än ett år av domen, brottet har begåtts före 21 års ålder, risken för återfall i brott anses vara hög eller den dömde själv ber om övervakning.

Villkorligheten kan räcka högst tre år. Mer information om övervakning av villkorlig frihet (rikosseuraamus.fi).

Övervakningstid för kombinationsstraff

Ett kombinationsstraff består av en fängelsetid och en övervakningstid på ett år som den dömde tillbringar i frihet under elektronisk övervakning. Kombinationsstraff kan utdömas för en person som har flera domar för allvarliga våldsbrott.

Under övervakningstiden förutsätts den dömde vara drogfri och delta i rehabiliterande verksamhet. Dessutom begränsas personens möjligheter att röra sig utanför den egna bostaden. Mer information om övervakningstid för kombinationsstraff (rikosseuraamus.fi).

Övervakad frihet på prov

Övervakad frihet på prov kan börja högst sex månader före övergången till villkorlig frihet. Frihet på prov övervakas med hjälp av tekniska hjälpmedel samt med kontakter och rusmedelsövervakning. Mer information om övervakad frihet på prov (rikosseuraamus.fi).