Behandling av tvistemål

När ett tvistemål har inletts ska tingsrätten behandla det antingen skriftligen eller muntligen vid domstolens sammanträde. Om ärendet är ostridigt, dvs. ett så kallat summariskt tvistemål, avgör tingsrätten ärendet skriftligen.

Kärande är den person som anhängiggör tvistemålet vid tingsrätten. I det skriftliga yrkandet, dvs. i talan, framställer hen sina yrkanden, som domstolen behandlar. Svarande är den person mot vilken den kärande framställer sitt yrkande. Den svarande ges alltid tillfälle att ge sitt svar på yrkandet. Både kärande och svarande kan vara privatpersoner, företag eller samfund.

När kärandets yrkande har inkommit till tingsrätten och tvistemålet blivit anhängigt, delger tingsrätten svaranden det antingen per telefon, post eller med hjälp av en stämningsman. Samtidigt meddelar tingsrätten svaranden en tidsfrist inom vilken svaranden ska ge ett skriftligt bemötande av yrkandet.

Om svaranden inte lämnar in svaromålet

Om svaranden inte lämnar in svaromålet, meddelar tingsrätten en tredskodom. Då avgörs ärendet i tingsrättens kansli och käranden eller svaranden kallas inte till sammanträdet.

En tredskodom kan verkställas omedelbart, vilket innebär att käranden till exempel kan ansöka om utsökning på basis av domen.

Svaranden kan söka ändring i tredskodomen inom 30 dagar. Det kallas återvinning.

Svar på yrkande

Om svaranden svarar och motsätter sig yrkandet, fortsätter tingsrätten att behandla ärendet vid skriftlig eller muntlig förberedelse. Skriftlig förberedelse kan ske endast om käranden och svaranden ger sitt samtycke och det inte finns behov av att höra vittnen i ärendet.

Under förberedelsen utreder rätten

  • vilka krav parterna i tvisten har och vilka grunderna för kraven är
  • vilka frågor parterna är oeniga om
  • vilka bevis som kommer att läggas fram vid behandlingen
  • finns det förutsättningar för förlikning

Käranden och svaranden har rätt att vid rättegång använda finska eller svenska och samerna har rätt att inom sitt hembygdsområde använda samiska. Vid behov ska myndigheten ordna tolkning för parterna i tvistemålet till något språk som de kan.

Huvudförhandling

I början av huvudförhandlingen berättar domstolens ordförande vad man kommit fram till vid förberedelsen av målet och vad parterna har krävt. Därefter motiverar käranden och svaranden sina yrkanden. Dessutom bekantar sig tingsrätten med de skriftliga bevisen och hör vittnenas utlåtanden.

I slutet av huvudförhandlingen lägger käranden och svaranden fram sin slutplädering, dvs. sin syn på hur ärendet ska avgöras.

Avgörandet

Domen eller beslutet i ett tvistemål kan meddelas genast efter sammanträdet eller senare. Om avgörandet ges senare, skickar tingsrätten på begäran avgörandet till käranden och svaranden till exempel per e-post. Beslutet kan också läsas i tingsrättens kundtjänst.

Beslutet har vunnit laga kraft, om käranden eller svaranden inte söker ändring i det inom utsatt tid. Mer information om ändringssökande.

Verkställighet

I tvistemål sköter tingsrätten inte verkställigheten. Om avgörandet till exempel leder till skadestånd, ska ersättningstagaren själv kontakta den andra parten i ärendet eller ansöka om utsökning av gottgörelsen, varvid utsökningsmyndigheten sköter indrivningen eller den övriga verkställigheten. Mer information om ansökan om utsökning (ulosottolaitos.fi).

Säkerhetsåtgärder

Genom säkerhetsåtgärder strävar tingsrätten efter att säkerställa att parterna i tvistemålet till exempel inte förlorar eller förstör sin egendom före eller under rättegången.

De vanligaste säkerhetsåtgärderna är beslag av egendom. En rättegångspart kan också förbjudas att till exempel fortsätta en verksamhet som orsakar skada genom att förelägga parten vite. Böter utdöms om den verksamhet som orsakar skada fortsätter.

Utsökningsmyndigheten sköter verkställigheten av säkerhetsåtgärderna. Den som ansöker om beslag ska dock ge utsökningsmyndigheten säkerhet för den händelse att säkerhetsåtgärden visar sig vara obefogad. Dessutom ska sökanden inleda tvistemålet i anslutning till säkerhetsåtgärden senast en månad efter beslutet om säkerhetsåtgärden.