Tutustu myös

Kela (Kansaneläkelaitos)

Kela huolehtii Suomessa asuvien ja monien ulkomailla asuvien suomalaisten sosiaaliturvasta. Kelalta on mahdollista saada taloudellista tukea eri elämäntilanteissa. Kelan tukia ovat esimerkiksi työttömyyskorvaukset, asumistuki, toimeentulotuki sekä sairauspäiväraha.

Kannattaa selvittää, että saat kaikkia niitä tukia, joihin olet oikeutettu. Talous- ja velkaneuvojat auttavat sinua tarvittaessa.

Kiireellisissä tapauksissa, kuten häätötilanteissa, ota yhteyttä Kelan palvelunumeroon 020 692 207 tai Kelan palvelupisteeseen.

Sosiaalipalvelut hyvinvointialueilla‍

Sosiaalipalveluista voit saada apua talousasioihin ja jokapäiväisestä elämästä selviytymiseen. Lisäksi sosiaalipalveluista on mahdollista hakea täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Lisätietoja sosiaalipalveluista, tuista ja niiden myöntämisperusteista saat hyvinvointialueeltasi. Yhteystiedot löytyvät hyvinvointialueesi verkkosivuilta.

Osa kunnista myöntää myös sosiaalista luottoa. Sosiaalinen luotto on lainaa, jota annetaan esimerkiksi velkakierteen katkaisemiseen, asumisen turvaamiseen ja talouden tasapainottamiseen. Kysy lisää kuntasi sosiaalipalveluista.

Sosiaalinen luotto siirtyy hyvinvointialueiden hoidettavaksi 1.8.2023 alkaen ja laajenee koko Suomeen.

Takuusäätiö

Takuusäätiö tarjoaa keskusteluapua ja neuvontaa chatin sekä valtakunnallisen puhelinpalvelun kautta. Palvelu on maksutonta. Takuusäätiöltä voit myös hakea järjestelylainan takausta tai pienlainaa. Apua hakemusten tekemiseen saat talous- ja velkaneuvonnasta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Kilpailu- ja kuluttajavirasto auttaa sinua, kun pohdit oikeuksiasi kuluttajana. Voit kysyä neuvoa esimerkiksi silloin, jos olet saanut aiheettoman laskun tai sinulla on lainaa, jonka korko on kohtuuttoman suuri.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaoikeusneuvojat auttavat sinua elinkeinoharjoittajan ja kuluttajan välisissä riitatilanteissa sekä asunto- ja kiinteistökauppoihin liittyvissä ongelmissa.

Evankelisluterilaisen kirkon diakoniatyö

Seurakuntien diakoniatyöntekijät tarjoavat keskusteluapua ja tukea rahahuoliin. Diakoniatyöstä on mahdollista saada myös taloudellista avustusta välttämättömiin elinkustannuksiin, kuten ruokaan ja asumiseen. Avun saaminen ei edellytä kirkon jäsenyyttä.

Kuluttajaliitto

Kuluttajaliiton sivuilta löydät monipuolista tietoa arjen raha-asioista, maksuhäiriöistä ja esimerkiksi kuluttajahuijauksista. Kuluttajaliitolla on maksuton puhelinpalvelu, joka auttaa asumis- ja digihuijausasioissa.

Marttaliitto

Marttaliitto julkaisee kotitalouksia varten ruokaan, ravitsemukseen, puutarhanhoitoon, ympäristöön, kodin talouteen ja kodinhoitoon liittyvää aineistoa. Marttojen kotitalousneuvontaa tarjotaan kursseilla, luennoilla ja erilaissa tapahtumissa eri puolella Suomea.

Kysy martalta -chat ja neuvontapuhelin ovat avoinna ma–pe klo 12–15.

Julkaistu 2.8.2023