Terveydenhoitomenot

Terveydenhoidosta aiheutuvat kustannukset voivat kuormittaa omaa taloutta.

Selvitä mahdollisuutesi saada helpotusta terveydenhoitomenoihin. Maksuvaikeuksissa ota yhteyttä laskun lähettäjään ja pyydä lisää maksuaikaa tai sovi maksusuunnitelmasta.

Seuraavat vinkit auttavat hallitsemaan omaa talouttasi, jos sinulla on paljon terveydenhoitomenoja.

Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksut

  • Voit hakea sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin maksun alentamista tai perimättä jättämistä. Asiakasmaksulaki 11 § korostaa ensisijaisuutta suhteessa toimeentulotukeen. Selvitä milloin sitä on mahdollista saada sekä miten maksun alentamista tai perimättä jättämistä haetaan. Katso esimerkiksi hyvinvointialueesi verkkosivuilta tarkempia hakuohjeita.
  • Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuissa on kalenterivuosittainen maksukatto. Maksukatto on 762 euroa vuonna 2024. Asiakkaan on itse seurattava maksukaton täyttymistä ja ylittymistä. Lisää tietoa maksukatosta voit lukea sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta .

Kela

Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksujen perintä

  • Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksut ovat suoraan ulosottokelpoisia. Suoraan ulosottokelpoisen saatavan perinnästä saa vaatia perintäkuluina enintään 51 €, jota ei voi ylittää, vaikka perintä olisi ollut poikkeuksellisen vaikeaa. Voit lukea lisää perinnän etenemisestä Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta .
  • Suoraan ulosottokelpoisen saatavan viivästyskorko on 11,5 % ajalla 1.1.-30.6.2024.
  • Tarvittaessa kohtuuttomista perintäkuluista voi valittaa. Tutustu Kilpailu- ja kuluttajaviraston laatimiin ohjeisiin .

Ulosotto

Verohallinto

Julkaistu 2.8.2023