Terveydenhoitomenot
Terveydenhoidosta aiheutuvat kustannukset voivat kuormittaa omaa taloutta.
Selvitä mahdollisuutesi saada helpotusta terveydenhoitomenoihin. Maksuvaikeuksissa ota yhteyttä laskun lähettäjään ja pyydä lisää maksuaikaa tai sovi maksusuunnitelmasta.
Seuraavat vinkit auttavat hallitsemaan omaa talouttasi, jos sinulla on paljon terveydenhoitomenoja.
Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksut
- Voit hakea sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin maksun alentamista tai perimättä jättämistä. Asiakasmaksulaki 11 § korostaa ensisijaisuutta suhteessa toimeentulotukeen. Selvitä milloin sitä on mahdollista saada sekä miten maksun alentamista tai perimättä jättämistä haetaan. Katso esimerkiksi hyvinvointialueesi verkkosivuilta tarkempia hakuohjeita.
- Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuissa on kalenterivuosittainen maksukatto. Maksukatto on 762 euroa vuonna 2024. Asiakkaan on itse seurattava maksukaton täyttymistä ja ylittymistä. Lisää tietoa maksukatosta voit lukea sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta .
Kela
- Voit saada Kelasta matkakorvausta , kun matkustat julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon ja matkan syy on esimerkiksi sairaus.
- Reseptilääkkeiden omavastuu kerryttää ns. lääkekattoa. Kalenterivuoden lääkekaton ylittymisen jälkeen maksat korvattavista reseptilääkkeistä 2,50 euron omavastuun.
- Tietyt sairaudet voivat oikeuttaa lääkkeen erityiskustannuskorvaukseen . Korvausoikeutta tulee hakea erikseen Kelasta.
- Kela voi myöntää perustoimeentulotukea terveydenhoitomenoihin .
- Saat yleensä myönteisen perustoimeentulotukipäätöksen yhteydessä sähköisen maksusitoumuksen lääkkeisiin .
- Terveydenhuollon lasku voidaan pyynnöstäsi maksaa suoraan perustoimeentulotuesta laskuttajalle . Jos raha laskusta maksetaan kuitenkin sinulle, sinun tulee huolehtia itse laskun maksamisesta. Huolehdi, ettei laskuja jää maksamatta.
- Sairastuessasi, selvitä mahdollisuutesi saada sairauspäivärahaa . Tarkista mahdollinen omavastuuaika. Myös työttömänä voi saada sairauspäivärahaa.
- Kuntoutus voi auttaa, jos sairaus tai vamma vaikeuttaa opiskeluasi, työtäsi tai itsenäistä selviytymistäsi elämän eri vaiheissa.
- Selvitä, olisiko sinulla mahdollista saada vammais- tai hoitotukea itsellesi, lapsellesi tai perheenjäsenellesi. Lue lisää: Vammaistuki lapselle , vammaistuki aikuiselle ja eläkettä saavan hoitotuki .
Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksujen perintä
- Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksut ovat suoraan ulosottokelpoisia. Suoraan ulosottokelpoisen saatavan perinnästä saa vaatia perintäkuluina enintään 51 €, jota ei voi ylittää, vaikka perintä olisi ollut poikkeuksellisen vaikeaa. Voit lukea lisää perinnän etenemisestä Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta .
- Suoraan ulosottokelpoisen saatavan viivästyskorko on 11,5 % ajalla 1.7.-31.12.2024.
- Tarvittaessa kohtuuttomista perintäkuluista voi valittaa. Tutustu Kilpailu- ja kuluttajaviraston laatimiin ohjeisiin .
Ulosotto
- Jos tuloistasi ulosmitataan, ulosmittauksen määrä huomioidaan toimeentulotukilaskelmassa tulojen vähennyksenä. Tarkempia tietoja löytyy Kelan etuusohjeesta .
- Ulosottoon voi hakea rajoittamista suurten terveydenhoitomenojen vuoksi.
Verohallinto
- Veronmaksukyvyn alentumisvähennyksen voi saada harkinnanvaraisesti esimerkiksi sairauden, työttömyyden tai elatusvelvollisuuden perusteella.
Julkaistu 2.8.2023