Utred din skuldsituation

Skulder är en del av dina utgifter. Med tanke på planeringen av ekonomin är det viktigt att du vet vilka skulder du har och hur stora de är. Att skapa en helhetsbild är till hjälp för att överväga olika alternativ att betala skulderna.

‍Till skulderna räknas lån som fås av banker och andra kreditinstitut, avbetalningsköp och andra konsumtionskrediter. Även ett negativt kreditsaldo för en kreditlimit som erbjuds av banken är en skuld. Fakturor blir skulder om de inte betalas på förfallodagen. Även om skulden inte drivs in för närvarande kan den finnas kvar. Att en skuld preskriberas är ytterst ovanligt.

Skulderna kan finnas hos olika aktörer beroende på deras indrivningsskede. Ibland kan skulden finnas samtidigt hos flera olika aktörer. Du kan kontrollera datumet för tingsrättens dom, skuldernas ärendenummer och borgenärens eller inkassobyråns namn för att ta reda på vilken skuld det är fråga om. En och samma skuld kan ha olika belopp på olika skuldsaldointyg, eftersom det kan ha uppstått olika kostnader för skulden hos de olika aktörerna.

Försök minnas vilka skulder du har och till vem

Försök minnas vilka skulder du har och till vem. Du kan be inkassobyråerna skicka saldointyg över alla eventuella skulder. De större inkassobyråerna har e-tjänster där du kan logga in för att reda ut din skuldsituation.

Information om skulderna finns även på pappersfakturor eller elektroniska fakturor samt i betalningspåminnelser och på kontoutdrag. Uppgifter finns även i skuldavtal och stämningsansökningar.

Om skulden har överförts till indrivning kan du be om uppgifter av borgenärerna, inkassobyrån, skattemyndigheten och rättsregistercentralen. Av utsökningsmyndigheten får du en utskrift över de skulder som överförts till utsökning och de skulder som återlämnats till borgenären. I kreditupplysningsregistret ser du vilka skulder som lett till en anteckning om betalningsstörning.

För att reda ut hela skuldbeloppet kan du vända dig till ekonomi- och skuldrådgivningen.

Bokför alla skulder

Det lönar sig att bokföra alla skulder på ett papper eller med hjälp av ett digitalt program. Skriv upp borgenären, skuldens belopp, räntan, månadsraten, betalningsdagen och det datum då hela skulden ska vara betald. Det är inte så farligt om du saknar någon av dessa uppgifter.

Det viktiga är att du får en helhetsbild av din skuldsituation. Då kan du överväga olika alternativ för att betala skulden.

Läs mer

Handbok för utredning av skulder (på finska) på Garantistiftelsens webbplats (inte tillgängligt)

Publicerad 4.12.2020