Heidi Jalokinos, IT-suunnittelija

  • It-suunnittelijana Oikeusrekisterikeskuksessa (ORK).
  • Valmistunut liiketalouden tradenomiksi Vaasan ammattikorkeakoulusta.
  • Työkokemusta IT-alalta n. 20 vuotta, työskennellyt valtiolla reilut 5 vuotta



Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Toimin työssäni rikosrekisterijärjestelmän palveluvastaavana ORK:n sisäisten järjestelmien IT-tiimissä. Työssäni vastaan järjestelmän kehittämisestä ja ylläpidosta. Rikosrekisterijärjestelmään tallennetaan lähinnä vapausrangaistukseen tai yhteisösakkoon tuomittujen tietoja. Tietoja käytetään esimerkiksi rikosoikeudellisten seuraamusten määräämisessä. Tietoja voidaan luovuttaa rikosrekisteriotteena mm. viranomaisille henkilön luotettavuuden ja soveltuvuuden selvittämiseksi.

Vastaan työssäni siitä, että järjestelmä pysyy ”toimintakunnossa”. Reagoin ja otan selvää häiriötilanteista sekä vastaan häiriöselvityksistä, jotka välitän sovellus- ja käyttöpalvelutoimittajien suuntaan. Järjestelmän kehitystyöhön kuuluu muun muassa järjestelmäversioiden suunnittelua, muutosten hyväksymistestausta sekä versioiden tuotantoon viemistä.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Valmistuin liiketalouden tradenomiksi vuonna 2003, ja päädyin muutaman mutkan kautta IT-uralle. Työskentelin pitkään yksityisellä sektorilla ennen kuin aloitin urani valtiolla. Työskentelin ensin rikosrekisterin parissa rekisterisihteerinä, kunnes siirryin IT-suunnittelijaksi saman järjestelmän pariin.

Rekisterisihteerin tehtävä rekisteripuolella antoi loistavan pohjan nykyisiin työtehtäviin. Oli todella hyödyllistä toimia ensin loppukäyttäjän roolissa ja sitten vasta työskennellä järjestelmän kehittämistehtävissä.

Olen viihtynyt ORK:ssa todella hyvin ja tuntuu, että olen löytänyt oman paikkani työelämässä.

Millaista työarkesi on?

Työpäivän aikana käsittelen työasioita paljon sähköpostin ja pikaviestimien välityksellä sekä navigoin monessa eri järjestelmässä. Työhön kuuluu päivittäisiä keskusteluja asiakkaan ja sovellustoimittajan kanssa, mm. häiriötilanteisiin ja järjestelmän kehittämiseen liittyvissä asioissa.

Työviikkoon mahtuu myös useampi palaveri, joissa käydään läpi ajankohtaisia järjestelmiin liittyviä asioita tai uusia lakimuutoksia, jotka edellyttävät järjestelmien kehittämistä.

Työarkeeni kuuluu myös jonkun verran sisäisiä koulutuksia. On hienoa, että ORK:ssa työntekijöitä kannustetaan hakeutumaan itseä kiinnostaviin koulutuksiin työtehtävien sen salliessa.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työaikani pohjautuu virka-aikaan eli klo 8–16.15 välille, mutta meillä on käytössä liukuva työaika. Itse tykkään tehdä työni virka-aikaan, mutta arvostan kovasti mahdollisuutta tehdä työtilanteen salliessa joko lyhyempää tai pidempää päivää. Se helpottaa työ- ja perhe-elämän yhdistämistä. Järjestelmän pitää olla tietenkin virka-aikaan toiminnassa, joten siihen toteutettavat muutokset tehdään aina virka-ajan jälkeen iltaisin. Näissä olen aina mukana varmistamassa asioiden sujumisen.

ORK:ssa työskennellään joustavasti hybridimallin mukaisesti. Käyn vähintään yhtenä päivänä viikossa toimistollamme Hämeenlinnan keskustassa.

Millaista osaamista ammatissasi vaaditaan?

Toimin koordinoivassa roolissa, ja sen myötä työssäni pitää olla tietoinen monesta eri asiasta, vaikka niitä en olisikaan itse tekemässä. Tässä työssä pääsen hyödyntämään osaamistani toimittaja- sekä häiriönhallinnan, tehtävien koordinoimisen ja ongelmatilanteiden ratkomisen parissa.

Töiden päivittäinen priorisointi on tärkeää. Myös hyvää paineensietokykyä tarvitaan, koska työssä tulee usein yllättäviä häiriötilanteita, joihin on reagoitava nopeasti.

Lisäksi tarvitaan uteliaisuutta sekä halua ratkoa ongelmia. Vaikka työni edellyttääkin vahvaa oma-aloitteista toimintaa, saa kollegoilta aina apua.

Mikä on parasta ammatissasi?

Vapaus tehdä päätöksiä, ja vastuu omasta työstä sekä sen priorisoinnista. Päivän mittaan tehdään paljon pieniä päätöksiä, joilla viedään järjestelmää eteenpäin. Samalla omaa työtapaa tulee muokattua ja tehostettua joka päivä. Plussaa on myös monipuolinen työ, jossa tapahtuu koko ajan jotain uutta rutiinitehtävien ohella. Meillä on lisäksi tosi hyvä tiimi, jonka kanssa voi yhdessä miettiä asioita. Työkaverini ovat huipputyyppejä!

Millaisia haasteita ammattiisi liittyy?

Haasteena voi pitää sitä, että työssä pitää sietää keskeneräisyyttä. Kun saa jotain pientä valmiiksi, aina on silti monta muuta projektia kesken. Myös epätäydellisyyttä on siedettävä ja on opeteltava ulos sellaisesta ajattelutavasta, että kaikki pitäisi heti osata ja tehdä itse. Tehtävien delegointi kuuluu olennaisena osana työhön, jossa toimitaan monitoimittajaympäristössä. Palveluvastaavan roolissa toimittajien työtä seurataan ja varmistetaan, että työ tehdään asiakkaan haluamalla tavalla.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee IT-suunnittelijan ammattia?

Ammatti sopii sellaiselle, joka pitää haasteista ja monipuolisesta työstä. IT-suunnittelijan on hyvä olla orientoitunut ottamaan selvää asioista ja valmis ajattelemaan muuttuvia asioita eri näkökulmista. Lisäksi työssä on tärkeää osata tehdä yhteistyötä eri ihmisten kanssa. Mottoni on ”älä oleta, vaan varmista”.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

IT-alasta kuulee välillä sanottavan, että robotit tulevat ja vievät työt. Niin ei tule käymään, sillä tässä työssä asiantuntijuus ja substanssiosaaminen korostuvat koko ajan. Esimerkiksi palveluiden kokonaisvaltaiseen parantamiseen tarvitaan aiempaan kokemukseen pohjautuvaa monimutkaista päätöksentekokykyä. Toki robotit ja automatisointi auttavat jo nyt tietyissä rutiinitehtävissä.

Julkaistu 17.5.2024