Tietoa Helsingin hallinto-oikeudesta

Helsingin hallinto-oikeuden tehtävänä on antaa oikeusturvaa hallintoasioissa. Hallinto-oikeus käsittelee ja ratkaisee julkishallinnon päätöksistä tehtyjä valituksia ja hallintoriita-asioita. Asiat ratkaistaan kirjallisessa menettelyssä. Tarvittaessa hallinto-oikeus voi päättää suullisen käsittelyn tai katselmuksen järjestämisestä lisäselvityksen saamiseksi.

Helsingin hallinto-oikeuden tuomiopiiriin kuuluvat Uudenmaan kunnat. Helsingin hallinto-oikeudessa käsitellään myös koko maan arvonlisävero- ja tullivalitukset.

Tuomiopiiri

Helsingin hallinto-oikeuden toimialueeseen kuuluvat seuraavat kunnat:

Askola, Espoo, Hanko, Helsinki, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Raasepori, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa ja Vihti

Helsingin hallinto-oikeuden tuomiopiirinä voi olla asiaryhmästä riippuen myös koko Suomi. Silloin kun asia koskee esimerkiksi arvonlisäveroa, tulleja tai valmisteveroa, se käsitellään aina Helsingin hallinto-oikeudessa.

Organisaatio

Viraston päällikkönä toimii hallinto-oikeuden ylituomari Ann-Mari Pitkäranta. Hallinto-oikeuden muina jäseninä toimivat hallinto-oikeustuomarit ja esittelijöinä hallinto-oikeuden esittelijät ja notaarit. Hallintotoimistoa johtaa hallintopäällikkö Riikka Asa.

Työjärjestys

Tuomioistuinlain mukaan tarkemmat määräykset tuomioistuimen toiminnasta, lainkäyttö- ja hallintoasioiden käsittelystä ja muusta työskentelyn järjestämisestä annetaan työjärjestyksessä, jonka tuomioistuin hyväksyy.

Helsingin hallinto-oikeuden työjärjestys [pdf, 195.8 kt]

Julkaistu 22.12.2020