Helsingin HAO 14.6.2024 3740/2024

Lapsen yhteydenpitoa toiseen lapseen oli Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen johtavan sosiaalityöntekijän päätöksellä rajoitettu siten, että heidän kaikki keskinäinen yhteydenpitonsa postitse tapahtuvaa yhteydenpitoa lukuun ottamatta oli kielletty vuoden ajan. Lapset olivat olleet aiemmin sijoitettuna samaan ammatilliseen perhekotiin yli kahden vuoden ajan. Valituksenalaista päätöstä oli perusteltu keskeisesti sillä, ettei lasten katsottu olleen toisilleen läheisiä henkilöitä.

Hallinto-oikeus totesi, että lapselle lastensuojelulain 54 §:n 1 momentissa turvattu oikeus läheisiin ihmissuhteisiin ei rajoitu pelkästään lapsella ennen sijaishuollon alkua olleisiin ihmissuhteisiin vaan se tarkoittaa myös oikeutta kehittää sijaishuollon aikana uusia ihmissuhteita. Myös lastensuojelua toteutettaessa huomioon otettavaan lastensuojelulain 4 §:n mukaiseen lapsen etuun liittyy tavoite turvata läheiset ja jatkuvat ihmissuhteet. Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8 artiklassa turvattu perhe-elämän suoja kattaa myös muita läheisiä ihmissuhteita kuin suhteet biologisiin perheenjäseniin, ja julkisen vallan tulee lähtökohtaisesti mahdollistaa myös sanottujen ihmissuhteiden ylläpito.

Hallinto-oikeus katsoi, että ammatillisen perhehoidon yhteydessä syntynyt suhde sijaissisarukseen on lähtökohtaisesti sellainen läheinen ihmissuhde, jonka ylläpito tulee lapselle lastensuojelulain 54 §:n mukaisesti sallia. Kysymyksessä olevan alle 12-vuotiaan lapsen mielipidettä asiaan ei ollut lastensuojelulain 20 §:n 1 momentin mukaisesti selvitetty ja mielipiteen jäädessä epäselväksi asiaa ei oltu myöskään hallintolain 31 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla riittävästi ja asianmukaisesti selvitetty. Asiassa saadusta selvityksestä ei ilmennyt, millä tavalla yksittäiset osapuolten väliset puhelut ja tapaamiset olisivat vaarantaneet sijaishuollon tarkoituksen toteuttamisen ja lapsen hoidon ja kasvatuksen. Yhteydenpidon rajoittamiselle ei ollut esitetty lastensuojelulain 62 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaisia perusteita. Valituksenalainen päätös kumottiin.

Lastensuojelulaki 4 § 1 ja 2 mom, 5 §, 20 § 1 mom, 54 § 1 ja 2 mom, 62 § 1 mom 1 kohta, 2 mom 1 ja 2 kohdat ja 63 §
Hallintolaki 31 § 1 mom
Suomen perustuslaki 10 § 1 mom
Euroopan ihmisoikeussopimus 8 artikla

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin V.D. ym. v. Venäjä 9.4.2019

Asian ovat ratkaisseet hallinto-oikeuden jäsenet Annina Nieminen (t), Emmi Lesonen ja asiantuntijajäsen Aino Kääriäinen.

Asian esittelijä Emmi Lesonen.