Uusien lainkäyttösihteereiden rekrytointi Helsingin hovioikeuteen

Lainkäyttösihteerin tehtävistä ja kelpoisuusvaatimuksista

Lainkäyttösihteerit kuuluvat hovioikeuden kansliahenkilökuntaan ja työskentelevät lainkäyttöosastojen kanslioissa (noin 4-5 lainkäyttösihteeriä/osasto). Lainkäyttöosastoja johtavat osaston johtajina toimivat hovioikeudenneuvokset, ja osastokanslioiden lainkäyttösihteereiden lähiesimiehinä toimivat notaarit (kanslianhoitajat). Osastoilla työskentelee lainkäyttösihteereiden lisäksi tuomareita (hovioikeudenneuvoksia ja asessoreita) sekä esittelijöitä.

Lainkäyttösihteereiden toimenkuvaan kuuluu monipuolisia lainkäyttötyötä (tuomareiden ja esittelijöiden työtä) tukevia tehtäviä, kuten erilaisten asiakirjojen valmistelua sekä yhteydenpitoa hovioikeuden sidosryhmiin ja asiakkaisiin. Lainkäyttösihteerit vastaavat osaltaan osastonsa lainkäyttöasioiden valmistelusta ja käsittelystä koko hovioikeuskäsittelyn ajan huolehtien oikeusturvan tuottamisesta asianosaisille. Lainkäyttösihteereille voidaan antaa myös muita tehtäviä. Hovioikeuden työjärjestyksen mukaan pääasiallisen tehtävänkuvan määrää hovioikeuden presidentti, ja tarkemmat määräykset tehtävistä antaa osaston johtaja.

Kelpoisuusvaatimuksena on virkaan soveltuva koulutus sekä perehtyneisyys viran tehtäväalaan ja tarvittavat henkilökohtaiset ominaisuudet. Kielitaitoa koskevana kelpoisuusvaatimuksena on joko suomen tai ruotsin kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito.

Parhaimmat valmiudet lainkäyttösihteerin tehtävän menestykselliseen hoitamiseen antaa esimerkiksi oikeustradenomin tutkinto tai muu vastaava tutkinto. Virkasuhteen menestyksellinen hoitaminen edellyttää hyviä ICT-taitoja sekä aikaisemmalla työkokemuksella hankittua perehtyneisyyttä viran tehtäväalaan. Arvostamme määrätietoista ja oma-aloitteista työskentelyotetta, tarkkuutta, vastuullisuutta ja hyvää yhteistyökykyä. Oikeushallinnon ja erityisesti yleisten tuomioistuinten tuntemus sekä hovioikeuskokemus katsotaan hakijalle eduksi.

Lainkäyttösihteereille maksetaan oikeuslaitoksen yleistä sopimusalaa koskevan tarkentavan virkaehtosopimuksen vaativuustason Y9 mukaan. [pdf, 319.4 kB] Tehtäväkohtaisen palkanosan lisäksi maksetaan henkilökohtaista palkanosaa, joka on uudella henkilöllä kokemuksesta ja osaamisesta riippuen noin 20-30 % peruspalkasta, sekä mahdollista kokemusosaa.

Uusien lainkäyttösihteereiden rekrytointi

Hovioikeus julistaa kaikki vakinaiset lainkäyttösihteerin virat ja pidemmät määräaikaiset virkasuhteet julkisesti haettavaksi Valtiolle.fi-järjestelmän kautta. Lyhyempiin määräaikaisiin virkasuhteisiin tarvitaan kuitenkin usein uusi henkilö melko nopealla aikataululla, minkä vuoksi hovioikeus ottaa mielellään vastaan avoimia hakemuksia ilman haettavaksi julistamistakin aina, kun kiinnostusta on. Siksi määräaikaisista lainkäyttösihteerin virkasuhteista kiinnostuneita pyydetään toimittamaan hovioikeuteen avoin hakemuksensa, johon tulisi liittää seuraavat asiakirjat:

1) ansioluettelo / nimikirjanote

2) tutkintotodistukset ja opintorekisteriotteet (esim. koulutodistus, ylioppilastutkintotodistus, lukion päättötodistus, muut tutkintotodistukset)

3) tärkeimmät työtodistukset

Kopiot näistä asiakirjoista riittävät. Hakemuksessa on hyvä mainita myös mahdolliset lisätietojen antajat yhteystietoineen.

Edellä mainitut asiakirjat toimitetaan mielellään yhtenä tiedostona hovioikeuden kirjaamoon osoitteeseen helsinki.ho(at)oikeus.fi tai postitse PL 132, 00181.

Hakemukset ovat voimassa 6 kuukauden ajan riippumatta siitä, onko hakija kutsuttu haastatteluun. Hakija voi halutessaan uusia hakemuksensa toimittamalla tätä koskevan kirjallisen ilmoituksen em. osoitteeseen.

Virkaan tai tehtävään valittavasta henkilöstä voidaan tehdä hakijan suostumuksella henkilöturvallisuusselvitys (Turvallisuusselvityslaki 726/2014). Turvallisuusselvitysmenettelystä ja selvityksen kohteen oikeuksista löytyy tarkempia tietoja osoitteessa www.supo.fi.

Julkaistu 7.9.2021