Toimitilat

Hovioikeus muutti lokakuun alussa vuonna 1968 arkkitehtitoimisto Heikki Castrén & Co:n suunnittelemaan oikeustaloon, joka sijaitsee Puistokadun ja Minna Canthin kadun kulmassa. Hovioikeuden rakennus on kohotettu fasadilinjasta sisäänvedetyn sokkelikerroksen päälle. Rakennus on väritykseltään betoninharmaa. Ikkunarakenteet on petsattu mustiksi. Tyyliltään se edustaa formalistista ja horisontaalisuutta korostavaa arkkitehtuuria.

Alkuun hyvät ja tarkoituksenmukaiset tilat eivät vastanneet enää kehityksen ja kasvun mukanaan tuomia uusia vaatimuksia. Työhuoneiden ja muiden lisätilojen tarve teki lisärakennuksen rakentamisen välttämättömäksi.

Arkkitehti Juhani Pallasmaan suunnittelema hovioikeuden lisärakennus sekä hovioikeuden ja vesioikeuden rakennusten muutostyö valmistui ja otettiin käyttöön vuonna 1992. Lisärakennus on puolikaaren muotoinen ja se on yhdistetty toisesta kerroksesta vanhaan päärakennukseen teräsrakenteisella ristikkosillalla. Rakennuksen pihatilaan liittyvä suora seinä on valkoinen. Vaalea pinta luo valoa vanhempien rakennusten harmaisiin betonipintoihin. Rakennuksen kaarevan julkisivun harmaa värisävy ja betonimateriaali liittävät sen kaupunkikuvassa vanhempiin rakennuksiin. Vaaleat vaakanauhat keventävät massavaikutusta. Kaariosan ikkunoiden pielet on maalattu spektrin värein, jotka muuttuvat vähitellen itänurkan sinisestä länsinurkan punaiseen. Sama väritys toistuu sisätiloissa huoneiden ovissa. Kaareva seinä on sisäpuolella ulkoseinän vastakohta eli seinän valkoiselle pinnalle on maalattu harmaat vaakaviivat.

Itä-Suomen hovioikeuden ja Kouvolan hovioikeuden yhdistyttyä 1.4.2014 Kouvolassa on pysyvä istuntopaikka. Istuntopaikka sijaitsee Kouvolan Oikeus- ja poliisitalossa.

 
Julkaistu 4.1.2017