Sovittelu

Riidan sovittelu tuomioistuimessa

  • Riita-asia on mahdollista siirtää tuomioistuinsovitteluun ennen asian varsinaista käsittelyä oikeudenkäynnissä ja myös oikeudenkäynnin aikana. Tuomioistuinsovitteluun voi päästä myös jo ennen varsinaista riita-asian vireille saattamista tekemällä sovittelua koskevan hakemuksen käräjäoikeudelle.
  • Sovittelu voidaan aloittaa, jos riidan molemmat osapuolet sitä haluavat. Edellytyksenä on myös, että asia soveltuu soviteltavaksi. Tuomioistuin päättää, aloitetaanko sovittelu. Sovittelu voidaan aloittaa varsin nopealla aikataululla eikä siitä aiheudu osapuolille tuomioistuimesta johtuvia lisäkustannuksia.
  • Sovittelun tarkoituksena on auttaa osapuolia löytämään riitaansa ratkaisu, jonka molemmat voivat hyväksyä. Sovitteluratkaisu voi siis perustua enemmän kohtuusnäkökohtiin kuin tiukkaan lain soveltamiseen. Sovittelun onnistumisen kannalta on tärkeää, että osapuolilla on aito pyrkimys päästä sovintoon. Sovittelijana toimiva käräjätuomari ei ratkaise asiaa, vaan osapuolet itse. Heidän suostumuksellaan sovittelija kuitenkin voi tehdä ratkaisuehdotuksen.
  • Sovittelu etenee neuvotteluina, joita sovittelija voi käydä sekä osapuolten kanssa yhteisesti että kummankin kanssa erikseen. Osapuolet voivat käyttää neuvotteluissa oikeudenkäyntiavustajaa. Sovintoneuvottelut pyritään hoitamaan tiiviisti esimerkiksi yhden tai kahden päivän aikana.
  • Sovittelu on yleensä julkista, eli mahdollinen yleisö saa olla paikalla, mutta osapuolet voivat pyytää, että sovittelu pidetään yleisön läsnä olematta. Sovittelusta ei pidetä pöytäkirjaa eikä käytyjen keskustelujen sisältöä muutenkaan talleteta.
  • Sovittelun onnistumisen kannalta on tärkeää, että osapuolilla on aito pyrkimys päästä sovintoon. Sovittelija ei ratkaise asiaa, vaan osapuolet itse. Heidän suostumuksellaan sovittelija kuitenkin voi tehdä ratkaisuehdotuksen.
  • Sovittelu etenee neuvotteluina, joita tuomari voi käydä sekä osapuolten kanssa yhteisesti että kummankin kanssa erikseen. Muitakin henkilöitä voidaan kuulla tarpeen mukaan.
  • Sovittelun tulee olla joutuisaa, joten neuvottelut pyritään hoitamaan tiiviisti esimerkiksi yhden tai kahden päivän aikana.
  • Sovittelu on yleensä julkista, eli mahdollinen yleisö saa olla paikalla. Sovittelijan ja yhden osapuolen neuvottelu on kuitenkin yleisöltä suljettu. Muukin sovittelun osa voidaan toimittaa yleisön läsnä olematta, jos osapuoli haluaa.
  • Sovittelusta ei pidetä pöytäkirjaa eikä käytyjen keskustelujen sisältöä muutenkaan talleteta.


Huoltoriidan sovittelu tuomioistuimessa‍

  • Huoltoriitaa on mahdollista oikeudenkäynnin sijaan käsitellä asiantuntija-avusteisessa tuomioistuinsovittelussa (=follo), mikäli kumpikin vanhemmista siihen suostuu. Sovitteluun voi hakea myös suoralla hakemuksella. Asiantuntija-avusteinen tuomioistuinsovittelu on tarkoitettu erityiseksi sovittelupalveluksi silloin, kun vanhemmille muissa eropalveluissa tarjottu apu on osoittautunut riittämättömäksi.
  • Sovittelussa voidaan käsitellä lapsen huoltoa, asumista, tapaamisoikeutta ja elatusta koskevia vanhempien erimielisyyksiä, mutta lisäksi siinä voidaan ratkaista monia sellaisia lapsen arkeen liittyviä kysymyksiä, joita ei voida käsitellä oikeudenkäynnissä. Sovittelun tavoitteena on saada aikaan lapsen edun mukainen, kestävä sopimus vanhempien välille. Vanhemmat voivat käyttää sovittelussa oikeudenkäyntiavustajaa. Sovittelussa on mahdollista tehdä ensin muutaman kuukauden mittainen kokeilusopimus ennen toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen sitoutumista.
  • Sovittelijana toimii perheasioihin erikoistunut tuomari yhdessä vanhemmuuden ja lapsen kehityksen asiantuntija-avustajan kanssa. Moniammatillinen työpari tarjoaa vanhemmille tukea sekä juridisten että psyykkisten eroon liittyvien konfliktien ratkaisemiseksi. Asiantuntijan avulla pyritään varmistamaan, että sovittelussa käsitellään lapsen edun kannalta keskeiset seikat ja että saavutettu sovinto on lapsen edun mukainen.
  • Sovittelu on vapaamuotoista. Se etenee pääasiassa yhdessä käytävin keskusteluin, mutta tarvittaessa sovittelijat voivat keskustella kummankin vanhemman kanssa myös erikseen. Vanhempien kanssa sovittaessa sovittelija ja asiantuntija-avustaja voivat keskustella myös lapsen kanssa.


Julkaistu 16.10.2019