Domstolsbehandlingen av Vastaamo-helheten vid Västra Nylands tingsrätt

Domstolsbehandlingen av Vastaamo-helheten hålls vid Västra Nylands tingsrätt. Helheten är exceptionell till sin natur och till sin storlek störst i vårt land, i synnerhet på grund av antalet parter. Den kommer att kräva särskilda åtgärder av tingsrätten för att målet ska kunna handläggas inom den tid och i den ordning som anges i lagen och för att rättigheterna för alla som berörs av målet ska kunna tryggas.

Obs. Tingsrätten är en oberoende domstol och därför kan tingsrätten inte ge målsägandena rådgivning i fråga om innehållet i eventuella yrkanden. I fråga om sådana yrkanden ber tingsrätten att målsägandena vänder sig till exempel till Brottsofferjouren RIKU eller till en jurist.

Aktuellt

Domen i Vastaamo-målet meddelas 30.4.2024.

Domen kan läsas/finns tillgänglig på tingsrättens webbplats 30.4. klo 14.

Om eventuella ändringar som gäller meddelande av domen informeras på tingsrättens webbplats.

Målsäganden är offret för det misstänkta brottet eller den som lidit skada..

Parter i brottmålsrättegången är brottsoffret, dvs. målsäganden (om hen har några krav), den åtalade, dvs. svaranden, och åklagaren som framställer åtalet mot svaranden. För utredning av fallet hörs ofta också vittnen.

Vid en rättegång i brottmål utreds om den misstänkte har gjort sig skyldig till ett brott och besluts vilket straff den som befunnits skyldig ska få. Den misstänkta svaranden ska betraktas som oskyldig innan domstolen avgör målet.

En domare leder handläggningen av brottmål. Merparten av brottmålen handläggs och avgörs av en domare. De allvarligaste brottmålen handläggs i en sammansättning med en domare och nämndemän. Brottmålet kan handläggas även i en sammansättning med två eller tre domare om saken är synnerligen svår eller om det finns andra särskilda skäl för detta. Om åtal väcks i ett Vastaamo-ärendet, kommer det att handläggas i en sammansättning med tre domare.

Närmare information om tidpunkt, längd och plats för rättegången ska ges målsägandena efter det att åtalet har väckts vid tingsrätten. Åklagarens skriftliga åtal, dvs. för vilket eller vilka brott åklagaren eventuellt kommer att yrka straff för svaranden som fortfarande är misstänkt, delges målsägandena samtidigt. I detta sammanhang ger tingsrätten målsägandena möjlighet att förena sig med åklagarens åtal och framställa egna eventuella yrkanden mot svaranden såsom ett eventuellt skadeståndsyrkande skriftligt.

Målsägandena har också rätt att delta i brottmålsrättegången i denna helhet. På grund av det stora antalet målsägande kartläggs för närvarande antalet målsägande som kommer delta i rättegången genom brev som sänds av åklagaren. Deltagandet i rättegången är frivilligt, om inte något annat bestäms i den officiella kallelsen.

Vastaamo-helheten blir anhängig dvs behandlingen av saken inleds vid tingsrätten när åtalet har väckts.


En närmare uppgift om tidpunkten för huvudförhandlingen och dess längd ska lämnas parterna. Åklagarens skriftliga åtal, dvs. för vilket eller vilka brott åklagaren kommer att yrka straff för svaranden, delges parterna samtidigt. Därefter har målsägandena möjlighet att förena sig med åklagarens åtal och framställa egna eventuella straffyrkanden mot svaranden. Utöver straffyrkanden har målsägandena möjlighet att vid behov också framställa skadeståndsyrkanden mot svaranden.

Tingsrätten har genast när målet inletts vid tingsrätten fattat beslut om att målsägandenas eventuella privaträttsliga ersättningsanspråk inte behandlas i samband med det brottmål som nu inleds. Detta beslut innebär att målsägandenas eventuella privaträttsliga ersättningsanspråk behandlas i separata rättegångar efter handläggningen av brottmålet.

Huvudförhandlingen i brottmålet inleds 13.11.2023 och det har reserverats tid för huvudförhandlingen till och med 8.3.2024.


Handläggningsdagarna är:

2023 13–14.11, 20–21.11, 29.11, 1.12, 11.–12.12, 19–20.12, 21.12

2024 2–3.1, 9–10.1, 15.1, 17.1, 19.1, 22.1, 30.1, 2.2, 5.2, 7.2, 12.2, 14.2, 27–29.2, samt 8.3.

När huvudförhandlingen avslutats meddelar tingsrätten separat den dag då domen i brottmålet kommer att meddelas.

Målsägandenas eventuella privaträttsliga ersättningsanspråk behandlas i separata rättegångar efter handläggningen av brottmålet.

Ändringar i de på förhand meddelade sammanträdesdagarna meddelas i slutet av sammanträdet och på tingsrättens webbplats. Information om ändringar i processplanen och tidtabellen för rättegången ges i slutet av huvudförhandlingsdagarna samt på tingsrättens webbplats.

Handläggningsdagarna är:

2023 13–14.11, 20–21.11, 29.11, 1.12, 11.–12.12, 19–20.12, 21.12

2024 2–3.1, 9–10.1, 15.1, 17.1, 19.1, 22.1, 30.1, 2.2, 5.2, 7.2, 12.2, 14.2, 27–29.2 och 8.3.

Yrkanden och svaromål

13.11.2023
  • Framförande av åtal
  • Målsägandenas eventuella straffyrkanden - ordföranden meddelar antalet målsägande som har förenat sig med åtalet
  • Svarandens svaromål

Sakframställan

14.11.2023
  • Åklagarnas sakframställan
  • Eventuella sakframställningar av konkursboet och andra målsägande
20.11.2023
  • Svarandens sakframställan
  • (Eventuellt inleder åklagaren redan sin skriftliga bevisning)

Skriftlig bevisning

21.11.2023 – 2.1.2024
  • Åklagarens skriftliga bevisning
  • Målsägandenas eventuella skriftliga bevisning
3.1. – 17.1.2024
  • Svarandens skriftliga bevisning

Personbevisning

19.1. ja 22.1.2024
  • Hörande av svaranden
30.1.- 5.2.2024
  • Hörande av de vittnen som åklagarna åberopat
7.2. – 14.2.2024
  • Personbevisning som svaranden åberopat

Slutförande av talan

27.2.2024
  • Personbevisning som svaranden åberopat, svarandens skriftliga bevisning - fortsätter
28.2.2024
  • Åklagarna slutför sin talan
29.2.2024
  • Eventuell fortsättning för åklagarna att slutföra sin talan
  • Målsägandena kan slutföra sin talan

8.3.2024

  • Svaranden slutför sin talan
  • Huvudförhandlingen avslutas

Huvudförhandlingen i brottmålet hålls i Västra Nylands tingsrätts lokaler i Otnäs i Esbo. Det stora antalet målsägande leder dock till att all verksamhet som hör till behandlingen av brottmålet inte kan koncentreras till tingsrättens lokaler. Därför och för att skydda målsägandenas identitet har du getts tillfälle att följa rättegången från sammanträdesplatser som reserverats utanför Västra Nylands tingsrätt och där du kan följa rättegången via videoförbindelse.


Sammanlagt finns det över 21 000 målsägande i Vastaamo-helheten. Av dem har cirka 500 på förhand meddelat att de vill delta i rättegången. På basis av förhandsanmälningarna har tingsrätten reserverat lokaler för sammanlagt 600 målsägande och deras eventuella rättegångsbiträden. Om du har ett rättegångsbiträde ber tingsrätten rättegångsbiträdet anmäla sig hos tingsrätten.

De sammanträdesplatser som tingsrätten har reserverat för målsägandena är indelade enligt begynnelsebokstaven i målsägandens släktnamn enligt följande:

Om ditt efternamn börjar med A-O, ska du gå till: plats A Sista gången i bruk 29.11, därefter endast plats B

Om ditt efternamn börjar med P-Ö, ska du gå till: plats B

Informationen om var platserna finns meddelas endast målsägandena.

Tingsrätten betonar att det är ytterst viktigt att du går till den sammanträdesplats som bestämts enligt ditt efternamn, eftersom sammanträdesplatserna är av olika storlek.


På grund av sakens natur är det endast möjligt för målsäganden, hens eventuella rättegångsbiträde eller målsägandens lagliga företrädare att komma till de ovannämnda rättegångsplatserna.

Tingsrätten har styrt mediernas representanter som följer rättegången att följa med rättegången i tingsrätten i Otnäs i Esbo. Genom det förfarande som beskrivs ovan strävar tingsrätten efter att säkerställa att målsägandenas identitet förblir hemlig och att bevara målsägandenas rätt till integritet.

Sammanträdena inleds kl. 9.00 varje sammanträdesdag. För att målet ska löpa smidigt och snabbt ber vi målsägandena komma till platsen i god tid innan sammanträdet inleds och om möjligt genast när dörrarna har öppnats kl. 8.00.

Identiteten på de personer som kommer till sammanträdesplatsen ska kontrolleras och de ska gå genom säkerhetskontrollen innan de får gå in i sammanträdessalen. De ska således ha med sig behandlingsanmälan som sänts per post och en identitetshandling med foto.

På sammanträdesdagarna hålls raster. Exakt när raster hålls blir klart separat för varje sammanträdesdag. Det finns inga restaurangtjänster på sammanträdesplatserna under den tid sammanträdena hålls.

Om målsäganden använder receptbelagd medicin uppmanar vi hen att ta med sig receptet för detta läkemedel så att hen kan visa upp det om man begär det.

Eftersom rättegången är långvarig kan det hända att det kommer ändringar i fråga om rättegångsplatserna. Västra Nylands tingsrätt informerar om eventuella ändringar i slutet av sammanträdesdagarna och dessutom läggs informationen upp på dessa webbsidor.

Målsägandenas identiteter är sekretessbelagda. På grund av det stora antalet målsägande kan tingsrätten dock inte dölja målsägandenas identiteter för de andra målsägandena. Därför påminner tingsrätten målsägandena om att de inte får röja de övriga målsägandenas identitet eller utnyttja sekretessbelagda uppgifter som de får kännedom om under rättegången.

Det är förbjudet att fotografera och att spela in rättegången på något annat sätt i. Dessutom kräver tingsrätten att man inte heller tar fotografier i närheten av sammanträdesplatserna. Tingsrätten uppmanar också till att man undviker att använda sociala medier i samband med sammanträdena. Tingsrätten har på motsvarande sätt bett också massmedierna att respektera målsägandenas rätt till integritet.

På sammanträdesplatserna finns en jourcentral för Brottsofferjouren. Med personerna på jouren kan målsäganden diskutera frågor som eventuellt bekymrar hen.

Tingsrätten ber målsägandena se till att de tar med dig alla handlingar, dokument och saker som de har haft med sig när de lämnar rättegångsplatsen.

Tingsrätten kommer att informera om de viktigaste detaljerna i samband med handläggningen av målet genom pressmeddelanden och på tingsrättens webbplats. All kontakt med berörda parter sker av säkerhetsskäl per brevpost.

Vi ber att målsägandena och allmänheten följer dessa webbsidor. Om målsägandena ändå har frågor, kan frågorna sändas till adressen [email protected] eller man kan ringa om saken till numret 029 56 45110.

Du kan också kontakta Brottsofferjouren RIKU .

Publicerad 23.11.2023