Domstolsbehandlingen av Vastaamo-helheten vid Västra Nylands tingsrätt

Domstolsbehandlingen av Vastaamo-helheten hålls vid Västra Nylands tingsrätt. Helheten är exceptionell till sin natur och till sin storlek störst i vårt land, i synnerhet på grund av antalet parter. Den kommer att kräva särskilda åtgärder av tingsrätten för att målet ska kunna handläggas inom den tid och i den ordning som anges i lagen och för att rättigheterna för alla som berörs av målet ska kunna tryggas.

Obs. Tingsrätten är en oberoende domstol och därför kan tingsrätten inte ge målsägandena rådgivning i fråga om innehållet i eventuella yrkanden. I fråga om sådana yrkanden ber tingsrätten att målsägandena vänder sig till exempel till Brottsofferjouren RIKU eller till en jurist.

Aktuellt



Domen i Vastaamo-målet kan laddas ner via den bifogade länken som pdf-bilaga på finska.

Domen i Vastaamo-målet [pdf, 233.3 kt]

‍Vardera parten kan överklaga avgörandet genom besvär hos hovrätten inom 30 dagar. Först ska dock missnöje anmälas inom 7 dagar.

I annat fall vinner domen laga kraft.

Ersättningsanspråken behandlas i separata rättegångar. Mer information om handläggningen av ersättningsanspråken kommer att finnas på denna webbplats senare.

Tingsrätten kommer att informera om de viktigaste detaljerna i samband med handläggningen av målet genom pressmeddelanden och på tingsrättens webbplats. All kontakt med berörda parter sker av säkerhetsskäl per brevpost.

Vi ber att målsägandena och allmänheten följer dessa webbsidor. Om målsägandena ändå har frågor, kan frågorna sändas till adressen [email protected] eller man kan ringa om saken till numret 029 56 45110.

Du kan också kontakta Brottsofferjouren RIKU .

Målsäganden är offret för det misstänkta brottet eller den som lidit skada..

Parter i brottmålsrättegången är brottsoffret, dvs. målsäganden (om hen har några krav), den åtalade, dvs. svaranden, och åklagaren som framställer åtalet mot svaranden. För utredning av fallet hörs ofta också vittnen.

Vid en rättegång i brottmål utreds om den misstänkte har gjort sig skyldig till ett brott och besluts vilket straff den som befunnits skyldig ska få. Den misstänkta svaranden ska betraktas som oskyldig innan domstolen avgör målet.

En domare leder handläggningen av brottmål. Merparten av brottmålen handläggs och avgörs av en domare. De allvarligaste brottmålen handläggs i en sammansättning med en domare och nämndemän. Brottmålet kan handläggas även i en sammansättning med två eller tre domare om saken är synnerligen svår eller om det finns andra särskilda skäl för detta. Vastaamo-ärendet har handlagts i en sammansättning med tre domare.

Publicerad 23.11.2023